Vesti iz fudbala

Porodična manufaktura Hojlund: Rasmus krenuo stopama Halanda a tek dolaze na scenu njegova braća blizanci

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

27.03.2023 20:02
Porodična manufaktura Hojlund: Rasmus krenuo stopama Halanda a tek dolaze na scenu njegova braća blizanci Tanjug/AP Photo

Italijanska Atalanta, uvek nepresušan izvor talenata ali i pametnih ulaganja u mlade fudbalere, kada je platila Šturmu iz Graca 17,2 milion evra za obeštećenje najavila je Rasmusa Hojlunda kao "novog Halanda". 

Prezimena i fizička sličnost postoje, obojica su levonogi, visoki preko 190 santimetara, brzi za svoje gabarite, snažni u duelu i tresu mreže iz svih pozicija. Ali, porediti bilo koga sa norveškom gol mašinom je veoma rizično i stavlja breme, sem ako se ne zovete Đanpjero Gasperini koji retko greši u procenama i nije se mnogo bunio kada su Danca poredili sa dve godine starijim Norvežaninom.

Atalanta je dobila dansku verziju Halanda, momak rođen 4. feberuara 2003. u Kopenhagenu, nastavio je da trese mreže kao u Šturmu, na 25 susreta postigao je osam golova uz dve asistencije, a u dresu Danske je "eksplodirao": posle het-trika u mreži Finaca, dodao je još dva protiv Kazahstana, pa je sa pet pogodaka u svega četiri nastupa za Dnasku prvi strelac starta kvalifikacija za EURO 2024. godine.

Za godinu dana od Kopenhagena do Atalante

Rasmus Hojlund je za samo godinu dana stigao od debija za Kopenhagena do Atalante. Šturm je u januaru prošle godine platio Kopenhagenu 1,8 miliona evra, da bi ga posle samo šest meseci i 12 pogodaka na 21 meču preprodao Atalanti za 10 puta veću cenu.

Ako su tačne informacije iz Italije da je Juventus rešio da ga dovede ako proda Dušana Vlahovića i ekipa iz Bergama će zaraditi bar tri puta više od uloženog.

 

Neki od pogodaka, kao onaj prvi u Astani kada je "bocnuo" loptu preko golmana, bili su preslikani nekim Halandovim. Zna Gasperini kako da uvodi Rasmusa u Seriju A, dozira mu minutažu, ne stavlja mu pritisak na leđa a 20-godišnji napadač polako počinje da se pretvara u gol mašinu jer je na 12 mečeva u 2023. godini  postigao šest pogodaka.

Rasmus Hojlund potiče iz fudbalske porodice, njegov otac Andreas igrao je za B93 iz Kopenhagena, a ima i još dva brata blizanca fudbalera Emila i Oskara, rođene 4. januara 2005. godine. Obojica igraju za omladince Kopenhagena i obojica su reprezentativci omladinske selekcije Danske. Emil je kao i Rasmus napadač, a Oskar ofanzivni vezni fudbaler. Za svu trojicu, stručnjaci kažu da su budućnost danskog i svetskog fudbala.

Napadač Atalante i Danske je hit tinejdžer i na dobrom je putu da postane "danski Haland". A, tek čeka da zaigra sa braćom...