Vesti iz fudbala

Dragan Džajić novi predsednik FSS: Unapredićemo srpski fudbal, ali nemam čarobni štapić

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.03.2023 16:07
Dragan Džajić novi predsednik FSS: Unapredićemo srpski fudbal, ali nemam čarobni štapić MN Press

Dileme nije bilo. Posle jučerašnjeg povlačenja Nemanja Vidića iz kandidature, delegati Skupštine FSS, njih 78 od 79 prisutnih (od ukupno 85), bez Mirka Poledice, predsednika Udruženja profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", koji je napustio saziv pre glasanja, izglasali su legendu Crvene zvezde Dragana Džajića za novog čelnika Saveza u četvorogodišnjem mandatu do 2026. godine.

Iako je izbor predsednika bio tek deveta tačka dnevnog reda, do nje se došlo relativno brzo posle usvajanja niza izveštaja, dok je sednicom predsedavao Branislav Nedimović (novi potpredsednik), koga je imenovao skupštinski saziv. Džajić je prvo uz Jovicu Vasilića, Stefana Babovića, Igora Konatara i Nemanje Vidića verifikovan kao novi član Skupštine, dok je Tomislav Karadžića u sazivu od strane FS Vojvodine kao novi delegat zamenio Ratko Grabić. 

Posle usvajanja izveštaja o radu Skupštine, finansijskog izveštaja generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović je izneo planove za 2023. godinu, a zatim se prešlo na glavnu tačku dnevnog reda - izbor predsednika. Delegati su se složili sa predlogom Nedimovića da se glasa javno umesto tajno jer je postojao samo jedan kandidat. Dragan Džajić je dobio 78 glasova, niko nije bio protiv jer je Mirko Poledica napustio sednicu pre glasanja.

Dragan Džajić se zahvalio svima na izboru.

"Hvala vam na poverenju koje ste mi ukazali. Ponosan sam i počastvovan prilikom da vodim sprski fudbal. Prihavatio sam ovaj izazov jer verujem da mogu da pomognem. Možemo da podignemo srpski fudbal na veći nivo. Kada sam bio kandidat rekao sam da sebe smatram odgovornim čovekom. Odgovoran rad će biti odlika mog tima. U FSS ima stvari koje dobro fiukcionišu, a ima i onih koje možemo da unapredimo. Pokušaćemo da A selekcija bude na EURO i Mundijalu i da na tim takmičenjima zablista. Cilj je da se kvalifikujemo na EURO i tamo napravimo uspeh. Želimo i na drugim segmentima da budemo uspešni. Zbog toga sam formirao tim koji je svima poznat i zadatak će nam biti da sprski fudbal napravi iskorak", rekao je Džajić.

Zatim je nastavio govoreći da je "dobro je za sport da ljudi iz politike vode računa i pomažu.

"Država sa izgradnjom infrastrukture pomaže maksimalno koliko može. Grade se novi stadioni u Loznici, Zaječaru i Loznici, svi jedva čekamo Nacionalni stadion. Uslovi za rad od najmlađih selekcija do seniora moraju da budu bolji, koko bi se igrao bolji i moderniji fudbal. Kada sam bio igrač voleo sam pune tribine. Navijače na stadion dovodi samo rezultat. Uspeh na terenu podiže interes i vraća ugled selekciji u društvu. Najodgorniji su stručni štab i igrači, a mi smo tu da im obezbedimo uslove. Moramo da radimo na razvoju regiona, ne smemo da dozvolimo da talenti propadaju. Nije iskorišćen taj talenat u pravoj meri".

Trudiće se Džđajić i njegov tima da ojačamo sve strukture Saveza

"Hoćemo i da nam Lige budu atraktivinije. Želim svima da dam autonomiju u radu, ali to će doneti odgovornost. Čelnici Regiona će imati moje poverenje, da u skaldu sa planom rade na njegovoj implementaciji. Sudijska organizacija će delovati samostalno. Verujem ljudima iz Sudijske organizacije da to mogu, a mi ćemo biti brana od raznih udara na njih. Oni moraju biti profesionalni. Trenerska organizacija radi dobro i može da pomogne razvoj našeg fudbala. Želim da ukinem klubaštvo koje dovodi do dekstrukcije. Ponosan sam na kontake sa UEFA i FIFA, trudićemo se da budemo važan deo Evropske kuće fudbala i partener u projektima. Pratićemo modernizaciju fudbala bez koje nema napretka".

Kao i uvek, na kraju je legendarni fudbaler, pa decenijama prvi čovek Crvene zvezde čiji je njeg počasni predsednik, obećao - rad.

"Nemam čarobni štapić i nikada nisam obećavao 'kule i gradove'. Nisam čovek koji će da dođe na funkciju i da kaže sve ću vam ja rešiti. To mi ne pada na pamet, niti bilo kome obećavam, niti sam obećao. Mogu da radim onako kako to najbolje znam, da dam svo svoje znanje, iskustvo i umeće, a vreme će pokazati kako će to biti i izgledati. Uvek sam sebe smatrao odgovornim čovekom i zato ću nastojati da moj doprinos bude maksimalan mogući. Ovo je okvirni plan koji ćemo zajedničkim  snagama, kroz rad u periodu pred nama, razrađivati i širiti u brojne segmente koji čine Fudbalski savez Srbije. Rekao sam već da ne mislim da je potrebna seda glava, mislim da svako ko razume fudbal može da obavlja ulogu predsednika FSS. Iskustvo ima prednost, zavisi šta je ko radio. Ne završava se sve na tome ko će da pobedi, već se radi i o nekoj perspektivi za budućnost. Iskreno to mislim. Samo vas molim  da na početku imamo strpljenja, da sagledamo sve iz najboljih uglova, svaki pojedinačni problem i onda nađemo najbolje moguće rešenje. Ne planiram da pravim nikakve radikalne zaokrete. Oni će dolaziti sa vremenom i u saradnji svih nas, kao i  u zajedničkom dogovoru sa jasno postavljenim ciljevima", istakao je Džajić.

 

 

Sednici su bili pristuni i posmatrači iz FIFA i UEFA. Luka Nikola, član UEFA, nedvomsileno je istakao da će FSS imati podršku Evrope:

"Dobro je vratiti se ovde, doduše u drugačijim okolnostima. Želim da vam prenesem srdačne pozdrave UEFA i drago mi je pto prisustvujem još jednoj Skupštini. Danas imamo značajan događaj, i nastavak modernizacije Saveza koji je počeo pre dve godine. Sada imamo pravno utemeljen okvir u kome su glavne odlike demokraija, transparentnost. Sada je pravično reći da je bilo prepreka na tom putu, ali se broji konačan rezultata. Želim da čestitam Nenadu Bjekoviću i Jovanu Šurbatoviću na uspešnom vođstvu srpskog broda u protekle dve godine. Treba nastaviti sa modernizacijom FSS u narednom periodu. Nešto bih rekao o izborima. Do juče smo imali dve legende, ne samo srpskog već svetskog fudbala. Uprkos povlačenju, želim da čestitam Nemanji Vidiću na vođenju kampanje i želim mu da ostane da daje doprinos srpskom fudbalu. Želim mnogo sreće Draganu Džajiću i njegovom timu, ne samo legendi srpskog i svetskog fudbala već i uspšenom administrativcu i nadam se da će uz svoj tim voditi Savez na pravi način. Njegovim izborom će FSS biti u sigurnim rukama i imaćete podršku UEFA".

Generalni sekretar Jovan Šurbatović je izneo i budžet za 2023. godinu i on će iznositi 24.5 miliona evra.

 

 

Dragan Džajić je rođen u Ubu 30. maja 1946. godine. U Crvenu zvezdu je došao kao petnaestogodišnjak, posle maestralno odigranog juniorskog turnira u Valjevu. Trebalo mu je samo šest meseci da zasluži poziv u seniorski tim, debitovao je 8. juna 1963. godine protiv podgoričke Budućnosti.

On je najtrofejnija ličnost u istoriji Crvene zvezde. Кao igrač, direktor i predsednik osvojio je 31 zvaničan trofej: 16 šampionskih titula, 12 kupova, Кup šampiona, Interkontinentalni kup i Srednjoevropski kup. Bio je igrač najvećeg svetskog kova. Prvu titulu u crveno-belom dresu osvojio je 1964. godine, a ostaće upamćen i kao predvodnik generacije koja je prva u istoriji zabeležila het-trik u tadašnjoj ligi Jugoslavije (1968, 1969, 1970). Petom titulom prvaka okitio se 1973, a četiri puta je podizao pehar namenjen osvajaču nacionalnog kupa.

Posle odlaska iz najtrofejnijeg srpskog kluba, upisao je i dve godine inostrane karijere u francuskom prvoligašu Bastiji, za koju je odigrao 80 mečeva. Usledio je povratak među crveno-bele za koje je igrao sve do oproštajne utakmice 28. maja 1978. godine u Mostaru. Statistika kaže da je zabeležio rekordnih 590 mečeva u Zvezdinom dresu i postigao 287 golova. Postavio je niz klupskih rekorda koji će teško biti nadmašeni.

Dres Jugoslavije Džajić je oblačio 85 puta uz 23 gola, držao je od 11. oktobra 1972. rekord po broju utakmica za Plave sve do oktobra 2004. godine. Debitovao je 17. juna 1964. protiv Rumunije, a oprostio se od nacionalne selekcije 16. septembra 1979. u meču sa Argentinom.

Igrao je na Evropskim prvenstvima 1968. u Italiji kad je stigao do finala i u Jugoslaviji 1976. godine. Bio je učesnik Mondijala 1974. u Nemačkoj. Četiri puta je igrao za selekciju Evrope (Lisabon 1970, Moskva 1972, Hamburg i Bazel 1973)  dva puta za tim sveta (Rio 1968. i Pariz 1969).

Posle izuzetne igračke karijere Džajić je 1979. godine postao tehnički direktor Crvene zvezde. Formirao je tim koji je 1991. postao prvak Evrope i sveta, tako je ispisana najlepša stranica u istoriji Crvene zvezde. Osim mesta tehničkog direktora, Džajić je od 1998. godine, obavljao u dva mandata (1998-2004, 2012-2014) i funkciju predsednika kluba. Кao direktor i predsednik Crvene zvezde osvojio je 11 prvenstava, osam kupova, Кup šampiona i Interkontinentalni kup.

U decembru 2014. godine, odlukom Skupštine Crvene zvezde, Džajić je izabran za počasnog predsednika Crvene zvezde. Od 14. marta 2023. godine nalazi se na funkciji predsednika Fudbalskog saveza Srbije.