Vesti iz fudbala

Barselona u "El klasiku" brani trofej Superkupa Španije: Osasuna nije mogla da spreči sudar Katalonaca i Reala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.01.2024 21:55
Fudbaleri Barselone i Osasune Tanjug/AP Photo
Fudbaleri Barselone i Osasune

Barselona nije "uništila" Osasunu u drugom polufinalu Superkupa Španije, ali je uradila ono što je htela i sa dva gola u drugom poluvremenu - 2:0 (0:0) dobila meč u Rijadu, pa joj je za odbranu trona potrebno još da preživi 90 minuta 9. "El klasika" u istoriji ovog mini takmičenja. 

Da se u fudbalu računaju jedino posed lopte i broj (polu)šansi, Katalonci bi u prvom poluvremenu napravili pretposlednji korak ka 15. trofeju u sudaru poslednjih osvajača dva najvažnija nacionalna takmičenja ili (vice)šampiona (od pre nekoliko godina). Odnosno, "uparili" se sa madridskim Realom. 

 

 

Obzirom na to da su čak 69 odsto vremena imali "bubamaru" u nogama i 12 puta došli u situaciju da upute (bez)opasne šuteve prema golu izazivača iz Pamplone, s akcentom na prvih 15-ak minuta meča, kada je ritam igre bio najživahniji. 

Ovako se Levandovski i društvo nisu proslavili u "cimanju" Serhija Erere, pošto je protivnički golman ili dobro cenio njihove namere ili imao sreću da udarci budu neprecizni. Osasunu je Fortuna pogledala i u 34. minutu, pošto je video tehnologijom utvrđeno da faul Alehandra Katene nije za crveni karton.

Hrabri autsajder probao je da podigne glavu početkom drugog dela i defanzivni šinjel zameni ofanzivnim, međutim ubrzo je dobio po prstima. Naravno od vodećeg Barseloninog strelca ove sezone, jer je Levandovski demonstrirao veštinu na pas Ilkaja Gundogana i posle prebačaja lopte s levice na desnice, iako okružen čuvarima, sa 12, 13 metara "ubo" metu.

 

 

Istina, navijači favorita s pravim slavljem su mogli da počnu, tek kada je iz VAR sobe stigao signal da fizički kontakt daleko od šesnaesterca, za začetak akcije aktuelnog prvaka Primere i vođstvo u 59. minutu nije bio takav da bi morao biti poništen naknadni uspeli trud prekaljenog Poljaka.

Iza toga je Barselona tražila način da još neki put matira golmana Osasune, a ova da veliku želju, trčanje i htenje pretoči u izjednačenje. Obe ekipe su se upinjale da "naude" jedna drugoj, međutim bez efekta, sve do nadoknade vremena.

 

 

Žoao Feliks obavio je pola posla, probojem po levoj strani, dok je supertalentovani tinejdžer Lamin Jamal njegovu asistenciju, sa suprotne strane, pretvorio u konačan rezultat meča (90+3). Kog je Darko Brašanac ispratio sa klupe za rezervne igrače, jer trener Osasune nije srpskom vezisti dao nijedan minut na travi stadiona u Saudijskoj Arabiji. 

Superkup Španije

polufinale

sreda

Real Madrid - Atletiko Madrid 5:3, posle produžetaka
/Ridiger 20, Mendi 29, Karvahal 85, Savić 116ag, Dijaz 102+2 - Ermoso 6, Grizman 37, Ridiger 78ag

četvrtak

Barselona - Osasuna 2:0 (0:0)
/Levandovski 59, Jamal 90+3/

finale

nedelja

Barselona - Real 20.00 (TV Arena 1 Premium)