Vesti EURO 2024

Srbija iz Leskovca doletela na EURO 2024. godine u Nemačkoj i dosanjala dvodecenijski san

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.11.2023 16:57
Miloš Veljković postiže gol za Srbiju Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Miloš Veljković postiže gol za Srbiju

Srbija će igrati na EURO 2024. godine! U sjajnoj atmosferi u Leskovcu, pred očima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpke Milorada Dodika, čelnih ljudi UEFA, Aleksandrea Čeferina, Zorana Lakovića, čelnicima FS Srbije, OKS, "orlovi" su trenirali živce svima, remizirali protiv Bugarske 2:2 (1:0) i kao drugoplasirana selekcija Grupe "G" overila plasman na EURO 2024. koji se od 14. juna do 14. jula igra u Nemačkoj. 

Ne mogu "orlovi" bez drame, vodili su, imali kontrolu meča, onda sa 20 crnih minuta dozvolili rivalu da preokrene, pa onda preko Babića došli do potzrebnih 2:2. Imali su i "podršku" Mađarske, koja je posle preokreta pobedila Crnu Goru 3:1 i potvrdila prvo mesto u grupi "G".

Izabranici Dragana Stojkovića su od starta želeli da pokaže da su kvalitetniji rival i da neće dozvoliti protivniku da pomisli da može da ih omete na putu za EURO. Presing na polovini rivala, agresivna i jaka duel igra, donela je "orlovima" nadmoć na terenu, Bugarska je bila saterana na 20 metara od golmana Naumova koji je imao svoj dan, odbranio je nekoliko teških udaraca, ali nije sprečio i vođstvo "orlova".

Znao je selektor Dragan Stojković da "orlovi" mogu da budu dominantni u skoku, zato je uostalom šansu ukazao Srđanu Babiću pre Strahinja Pavlovića i bio je apsolutno u pravu. Jer, Srbija je povela "iz vazduha". Pervo je Gudelj šutirao glavom, Naumov je loptu odbio do prečke, a Miloš Veljković je odbitak sproveo u mrežu sa dva metra. Kakav momenta za štopera Verdera za prvenac u dresu Srbije!

Imao je Aleksandar Mitrović zicer pet minuta kasnije da ponovo razgali srca, uglavom dece na stadionu u Lesklovcu, ali mui je udarac odbranio Naumov.

Spuštanje ritma i "mali brejk" umalo nisu skupo koštali "orlove" jer su Bugari iz prve i jedine prave naapdačke akcije umalo izjednačili u 28. minutu. Kiril Despodov je sa 16 metara pogodio prečku, lopta se odbila izvan linije, a Babić je otklonio opasnost. Bio je to momenat da Srbija ponovo pritisne papučicu gasa, prava je šteta što nekoliko dobrih napada nije urodilo plodom za mirniji nastavak meča, pogotovo što je Crna Gora vodila na poluvremenu u Budimpešti.

Srbija je još jednom potvrdila da je često sama sebi najveći neprijatelj. Katastrofalnih 20 minuta u drugom delu doneli su vođstvo Bugarske 2:1 u 69. minutu i samo srećne okolnosti, preokret Mađarske protiv Crne Gore u tom trenutku su i dalje vodili "orlove" na EURO.

Taktičke greške, diskomunikacija, prvo je donela Bugarima poklon gol (Rusev), da bi "orlovi" greškama omogućili kontru i Despodovu da matira Vanju i poptuno šokira celu zemlju. 

Međutim, napadi Srbije urodili su plodom u 82. minutu kada je Srđan Babić posle kornera Dušana Tadića uspeo da donese izjednačenje i mirniju završnicu. Prvenac i drugog štopera Srbije u sedmom meču za "orlove". Posao je obavljen, utisak je mogao i morao biti bolji.

 

Srbija - Bugarska 2:2 (1:0)

Stadion: Gradski u Leskovcu.
Sudija: Erik Lambrehts (Belgija).
Strelac: Veljković u 16, Babić u 82. za Srbiju, a Rusev u 59. i Despodov u 69. minutu za Bugarsku.

SRBIJA: V. Milinković Savić - Milenković, Veljković, Babić - A. Živković (od 77. Radonjić), Gudelj, Lukić (od 76. I. Ilić), Kostić (od 85. Mladenović) - Tadić, Đuričić (od 61. Vlahović) - Mitrović (od 85. Maksimović).

BUGARSKA: Naumov - V. Popov, Petkov, Atanasov, Turicov - F. Krastev (od 77. Borukov), Krajev (od 77. Čočev), Gruev - despodov, Minčev (od 46. Rusev), Kolev (od 77. Il. Iliev).

 
Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa G, 10. kolo

Srbija - Bugarska 2:2 (1:0)
/Veljković 16, Babić 82 - Rusev 59, Despodov 69/

Mađarska - Crna Gora 3:1 (0:1)
/Soboslaj 67, 68, A. Nađ 90+3 - Rubežić 36/

 

Standings provided by Sofascore