UEFA Liga šampiona

Lajpcig u koži "jagnjeta" i "vuka", gubili od Sitija, pa ga nadigrali ne i pobedili

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

22.02.2023 23:01
Lajpcig u koži "jagnjeta" i "vuka", gubili od Sitija, pa ga nadigrali ne i pobedili Tanjug/AP Photo/Andreas Gora

Lajpcig i Mančester siti odigrali su 1:1 (0:1) u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona i to u neobičnoj predstavi gde su gosti dominirali u prvom delu, imali prednost preko Mareza, da bi domaćin ostavio kožu "jagnjeta" na  odmoru, pretvorio se u "vuka" u nastavku i stigao do izjednačenja (Gvardiol), ali ne i do pobede.

Lajpcig je imao ideju da presingom i posedom lopte odalji igrače Mančester sitija od gola, ali taj plan im je trajao samo prvih desetak minuta. Kvalitetniji tim Sitija je uspostavio kontrolu lopte, nije uspevao da ugrozi Blasviša sve do 27. minuta, ali je koncentrisano čekao i sačekao veliku grešku defanzivaca Lajpciga. 

Šlager je na 25 metara od gola poslao loš pas, Griliš je stigao do lopte, poslao je ka Gundoganu na 16 metara. Zakazao je i Gvardiol pored koga je lopta prošla do Mareza koji je "zahvalio" na poklonu i doveo Siti do prednosti.

Nastavio je Siti da veze "RB Arenom", svesni da Lajpcig ne može da odgovori na taj pritisak, pa su Haland i Griliš bili blizu postizanja drugog pogotka. Ipak, mreža Blasviša se više nije tresla u prvom delu, dok se Ederson na drugoj strani dosađivao sve do poslednje sekunde prvog dela kada je Verner uputio prvi a mlaki udarac ka golu Sitija.

Potpuno drugo lice pokazao je Lajpcig u nastavku. Kao da je izašao neki drugi tim, a ne isti sa jednom izmenom (Hajnrih umesto Klostermana) koji u prvom delu bukvalno do gola nije stigao. Posle šanse Mareza na startu za goste, domaćin je imao četiri kolosalne prilike za 17 minuta i uspeo je da izjednači. Prvo je rezervista Hajnrih šutirao iznad prečke, pa pored gola, zatim je Ederson uklizao ispred Forsberga, da bi se ofanziva "Red Bula" završila udarcem Andrea Silve pravo u golmana Sitija.

Sve je to bilo uvod u izjendačujući pogodak. Posle kornera, Lajmer je centrirao sa leve starne, Ederson nije dobro procenio let lopte, a Joško Gvardiol nadskočio Rubena Dijaša i sa tri-četiri metra ubacio loptu glavom u praznu mrežu. Tražili su gosti faul nad Dijašom, nisu ga dobili, pa se hrvatski reprezentativac iskupio za smušenu intervenciju kod vodećeg gola Mareza.

Pokušao je Siti da uzvrati, Blasviš je uspeo da ukroti jak udarac Gundogana i više nije bilo promena. Zanimljivo je da Pep Gvardiola nije izvršio nijednu izmenu na "RB Areni".

Lajpcig - Mančester siti 1:1 (0:1)

Stadion: "RB Arena".
Sudija: Serdar Gozibijik (Holandija)
Strelci: Gvardiol u 70. za Lajpcig, a Marez u 27. minutu za Mančester siti.

LAJPCIG: Blasviš - Klosterman (od 46. Hajnrih), Orban, Gvardiol, Halštenberg (od 82. Raum) - Kajmer, Šleger (od 82. Hajdara) - Soboslaj, Forsberg (od 66. Nkunku), Verner - Andre Silva.

MANČESTER SITI: Ederson - Voker, Akandži, Ruben Dijaš, Ake - Rodri, Gundogan - Marez, Bernardo Silva, Griliš - Haland.

Liga šampiona, osmina finala

Utorak (14.02)

PSŽ - Bajern 0:1 (0:0)
/Koman 53/

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)
/Dijaz 7/

Revanši 8. marta

Sreda (15.02)

Borusija D. - Čelsi 1:0 (0:0)
/Adejemi 63/

Briž - Benfika 0:2 (0:0)
/Mario 51p, Neres 88/

Revanši 7. marta

Utorak (21.02)

Liverpul - Real Madrid 2:5 (2:2)
/Nunjez 4, Salah 14 - Vinisijus 21, 36, Militao 47, Benzema 56, 67/

Ajntraht F. - Napoli 0:2 (0:1)
/Osimeni 40, Lorenco 65)

Revanši 15. marta

Sreda (22. 02)

Inter - Porto 1:0 (0:0)
/Lukaku 86/

Lajpcig - Mančester siti 1:1 (0:1)
/Gvardiol 70 - Marez 27/

Revanši 14. marta