UEFA Liga šampiona

Bernardo Silva za Arenu pred finale sa Interom: Pehar Lige šampiona kao "kruna" na sjajnu sezonu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2023 18:46
Bernardo Silva za Arenu pred finale sa Interom: Pehar Lige šampiona kao "kruna" na sjajnu sezonu TV Arena sport

Finalna borba za titulu šampiona Evrope između Mančester sitija i Intera zakazana je za večeras od 21.00 (TV Arena 1 Premium) na stadionu "Ataturk" u Istanbulu.

Izabranici Pepa Gvardiole u ovo finale ulaze kao veliki favoriti i shodno tome imaju velika očekivanja. Osvojili su Premijer ligu, osvojili su i FA kupa, ali je, kao što je Ilkaj Gundogan rekao, pehar Lige šampiona najpreči.

Uprkos tome što se u poslednje vreme dosta spekulisalo oko njegovog odlaska, Bernardo Silva i dalje važi za veoma bitnog igrača u Gvardiolinom timu. Portugalski vezista je poznat po sjajnoj tehnici i ofanzivnim karakteristikama, ali je u nekoliko navrata pokazao da se odlično snalazi i u defanzivnim zadacima.

Jasno je da "građani" imaju ogroman i kvalitetan roster i da na svakoj poziciji imaju po nekoliko opcija, međutim, izvesno će Bernardo imati svoju ulogu večeras, te je upravo uoči finala izneo svoja očekivanja za gledaoce TV Arena sport.

Na samom početku se osvrnuo na sam početak sezone, odnosno grupnu fazu:

"Takvi mečevi su uvek posebni. Puni su energije i zadovoljstva. To su utakmice na kojima morate biti zaista prisutni, da biste pomogli timu da prođe u naredno kolo. I kada imam sreću da budem taj koji pravi ključni doprinos za pobedu u jednom od tih mečeva, narvno da sam oduševljen što sam to uradio", rekao je Silva, pa se prisetio dvomeča sa Bajernom u četvrtfinalu, ali i sa Realom u polufinalu:

"Nakon žreba za polufinale Lige šampiona, znali smo da će biti teško za nas da se plasiramo u finale, jer smo morali da prođemo prvo Bajern, pa zatim Real Madrid, koji je prošao Čelsi. To su možda dve od najboljih ekipa na svetu. Definitivno su među prvih pet timova. To su najjače ekipe koje smo mogli da izvučemo. Naravno, izbacivanje Bajerna vam pruža veliko samopouzdanje kada se pripremate za duel protiv Reala. Ali, to su bile drugačije borbe, jer smo prvu utakmicu protiv Bajerna igrali kod kuće, a drugu u gostima. Igranje prve utakmice kod kuće se razlikuje od igranja druge kod kuće i to menja dinamiku dvomeča u smislu pristupa prvom susretu. Na svom terenu smo napravili veliku prednost protiv Bajerna i to smo potvrdili u revanšu. Za sledeći duel došlo je do zamene uloga. Znali smo da će biti teško u Madridu. Znali smo da rezultat prve utakmice nam nije dao prednost, iako dobro igramo na svom terenu. Tako da smo pretpostavljali da ćemo pobediti Real, znamo kakav sjajan tim oni imaju, ali mislim da je rezultat prve utakmice bio odličan za nas pred povratak kući i na kraju je i napravio razliku". 

Otkrio nam je Portugalac i kakvu je poruku Pep Gvardiola imao za igrače:

"Preneo nam je poruku pred ove mečeve, ne samo protiv Real Madrida i zato smo prošle godine imali susret sa njim kada nas je izbacio na čudan način. Moramo da shvatimo da možemo izgubiti, jer igramo protiv jednog od najboljih timova na svetu. Poručio nam je da moramo da dođemo do kraja meča bez kajanja, znajući da smo učinili sve što smo mogli da stignemo do finala. Dolazak do ovih trenutaka je veoma težak. Ako ga ne iskoristite i ne uživate u tome, ne znate da li ćete ikada to moći da ponovite", istakao je Silva.

On je u pobedi na Realom na "Etihadu" (4:0) bio dvostruki strelac:

"Prvi gol smo dali posle 15 minuta. Igrali smo veoma dobro i stvorili smo dve ili tri solidne prilike. Kurtoa je još jednom uspeo da odbrani i tada sam pomislio 'Šta se dešava, ponavlja se isto ono od prošle sezone. Ovo ne sme da se dešava'. Ali, onda, u toj akciji me je Kevin pronašao. Postigao sam gol, bio sam veoma srećan zbog toga, što je donelo dodatnu energiju na tribinama i još više pribuklo publiku na našu stranu. Kada smo postigli prvi gol, pokušali smo da damo još jedan, što smo srećom i uspeli. Opet u ackiji gde je Kurtoa zaustavio Gundoganov šut. Lopta je išla ka mojoj glavi, ali video sam da imam dvojicu igrača ispred sebe i pomislio sam da će biti bolje ako je udarim nežno, jer će skokom pokušati da zaustave šut ako budem probao glavom. Jer, sporija lopta im ne daje vremena da se vrate nakon skoka. Tako sam razmišljao u tom trenutku, i na sreću, sve je dobro ispalo, a ta prednost od dva gola nam je puno značila", naznačio je Silva, pa se prisetio prvog susreta sa Pepom Gvardiolom:

"Prvi put smo se sreli u Ligi šampiona. Ja sam igrao za Monako, a on je tada trenirao Siti u svojoj prvoj sezoni, kada sam uspeo da ga eliminišem. To je bilo nakon prve utakmice koju smo izgubili. Monako je poražen na Etihadu 5:3. Kasnije smo se sreli na konferenciji, gde je došao da mi čestita i rekao mi je tada da me veoma poštuje kao igrača. Tada nisam mogao ni da pretpostavim da ću doći u Mančester siti. Možda je moja dobra partija pomogla da dođem ovde. Prošlo je šest godina otkako sam stigao u klub i za to vreme sam doživeo puno srećnih trenutaka. Ali, i razočarenja. Naučio sam dosta, ne samo od njega, već i od kompletnog stručnog štaba i saigrača. Ali, posebno zahvaljujući Gvardioli sam promenio način na koji vidim igru". 

Za kraj, rekao nam je nešto više i o najboljem strelcu ekipe, ali i Premijer lige, Erlingu Halandu:

"On je imao zaista veliki uticaj, što je i vidljivo po broju golova koje je postigao. Mnogo nam je pomogao da dođemo do mesta na kojem smo sada. Značaj osvajanja ovog takmičenja, jeste da damo na važnosti svom trudu uloženom tokom ove sezone, ali i radu kluba tokom svih ovih godina. I, ukoliko uspemo da podignemo trofej Lige šampiona, to će biti posebna nagrada za celo rukovodstvo, za sve navijače, kao i za ceo klub. Zato ćemo dati sve od sebe da to postignemo", podvukao je Silva.