UEFA Liga šampiona

"Ataturk" pamti neverovatno englesko-italijansko finale Lige šampiona iz 2005.

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

10.06.2023 13:29
"Ataturk" pamti neverovatno englesko-italijansko finale Lige šampiona iz 2005. Guliver/AP Photo/Thanassis Stavrakis

(Od specijalnog izvešatača iz Istanbula - Sašo Ilijoski)

Stadion "Ataturk" u Istanbulu čekao je tri godine na svoje drugo finale Lige šampiona i dočekao je ponovo klubove iz Englerske i Italije. Tri godine UEFA je zbog pandemije koronavirusa prolongirala Istanbulu dodeljeno finale za 2020. godinu i u subotu 10. juna konačno će više od 70.000 ljubitelja fudbala gledati duel Mančester sitija i Intera.

Stadion (76.092) koji je građen tri godine (1999. - 2002.), koštao je posle renoviranja 220 miliona dolara. Bio je namenjen kandidaturi Turske i glavnog grada za Olimpijske igre 2008. (dobio ga Peking), pa zatim i u neuspeloj kandidaturi za EURO 2016. Jedno grandiozno zdanje u delu grada Basakšehir, udaljenom dobrih 35 kilometara od centra, drugi put u istoriji će u finalu Lige šampiona ugostiti dva renomirana tima iz Engleske i Italije.

 

 

Liverpul i Milan su 25. maja 2005. godine odigrali jedno od najdramatičnijih finala Lige šampiona, sa najvećim povratkom u meč a bio je rešen posle izvođenja jedanaesteraca uz slavlje Engleza 3:3 (3:3, 0:3) 3:2 penalima.

Milan je bio favorit i već posle 60 sekundi Paolo Maldini je pogodio mrežu Liverpula. Igralo se na gol više, ređale su se prilike "roso-neri" su imali velemajstore u ofanzivi Sedorfa, Kaku, Ševčenka i Krespa, koji je u finipu prvog dela još dva puta (39. i 44.) pogodio mrežu Jiržija Dudeka. Mnogi su pomislili da će Milan na "San Siro" poneti totulu a Karlo Anćeloti zapaliti novi tompus. Među tim mnogima nisu bili navijači Liverpula, trener Rafael Benitez i gordi igrači tima sa "Enfilda".

 

 

Za samo sedam minuta (od 54. do 61.), mrežu Brazilca Dide pogađali su Stiven Džerard, Vladimir Šmicer i Ćabi Alonso! Goreo je "Ataturk", a ta bitka trajala je i u ranim jutarnjim časovima 26. januara. Padali su navijači i jednih i drugih u trans zbog šansi, odbrana golmana, a poslebno je bilo čudesnmo kako je Dudek zaustavio Ševčenka u 117. minutu.

Meč je morao da se rešava na penal ruletu, a tu su omanuli Italijani. Brazilac Seržinjo je promašio ceo gol, a junak Liverpula Jirži Dudek odbranio je udarce Andree Pirla i Andrija Ševčenka. Drama se završila slavljem Engleza koji su u finalima načinili najveći povratak iz minusa u istoriji.

"Ataturk" je ponovo dočekao Engleze i Italijane. Jedan tim kao i 2005. stiže iz Milana, drugi iz Mančestera. Bez obzira što je Siti favorit na papiru, vrlo lako se može dogoditi da na Bosforu prisustvujemo još jednom finalu za anale, ko god da ga osvoji.