UEFA Liga šampiona

Finale Lige šampiona na Areni: Inter stoji na putu Sitijevoj "mašini"

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

10.06.2023 08:30
Finale Lige šampiona na Areni: Inter stoji na putu Sitijevoj "mašini" Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, AP Photo/Antonio Calanni

(Od specijalnog izveštača iz Istanbula - Sašo Ilijoski)

Put to Istanbula i za Mančester siti i za Inter bio je dug, naporan, izazovan, ali uspešan. Finala se igraju da bi se pobedila. Sve prognoze, uloge favorita, ulaganja, dosadašnja forma, a naročito lepota u igri i utisak padaju u vodu jer postoji samo jedan način da večeras na stadionu "Ataturk" (21.00, TV Arena Premium 1) jedan od dva tima popne na vrh i podigne pehar. Ili će papirnati "jači" Mančester siti doći do svog prvog trofeja ili će Inter ostati nepobediv u finalima, pa će i četvrti put u istoriji poneti kući najvredniji evropski trofej?

Nema dileme da je zbog kvaliteta tima, uigranosti, forme, samog stila Mančester siti favorit. Inter je u jednoj modernoj verziji "katenaća" koju je od Elenija Erere prepisao i unapredio Simone Inzagi, postao tim koji će teško bez rizika probiti čak i Siti. Zna to i Pep Gvardiola.

 

 

"Važno je kada igrate finale da imate stabilnost u onome što morate da uradite. U finalu postoje trenuci koji mogu da postanu ludi. U tim trenucima nema taktike i postoji samo želja. Međutim, morate da budete stabilni u finalu. Dobro se branite, napadajte i imate kontrolu. Morate biti strpljivi. Ne igra istorija, kako ste delovali tokom sezone, već samo šta uradite na terenu. Bolji tim će odneti pobedu. A, ja verujem da smo spremni za taj poslednji korak. Trofej Lige šampiona je naš san", govorio je Pep na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Put Mančestera do finala

Grupna faza
Sevilja 4:0, 3:1
Borusija D 2:1, 0:0
Kopenhagen 5:0, 0:0
Osmina finala
Lajpcig 1:1, 7:0
Četvrtfinale
Bajern 3:0, 1:1
Polufiunale
Real Madrid 1:1, 4:0

Šta može da pođe po zlu? Pa, može da se ponovi izgubljeno finale od Čelsija 2021. i još šest bolnih eliminacija u nokaut fazi za Pepov period od sedam godina na "Etihadu".

"Opasna je ovo utakmica za Siti. Inter je velikan evropskog fudbala, a Pepov tim je superiorniji. I svi ga očekuju na postolju, ali mora se imati na krajičku uma da je Siti do sada više puta promašio u važnim susretima. Možda će Gvardiola promašiti i sedmi put?", prokomentarisao je u Istanbulu bivši engleski napadač Kris Saton, konsultant "BBC".

Siti ima uigran tim, Gvardiola je ustrojio jedan sistem u kome svako zna šta radi, gde stoji, gde šalje loptu u prostor, koji deo terena pokriva. Znaju to i rivali, a opet ne mogu da pariraju jer Siti ima klasu u Gundoganu, De Brujneu, Silvi, Grilišu, moćnom golgeteru Halandu... Nema slabo mesto u timu, posebno jer se oporavio i desni bek Kajl Voker, koji je u revanšu protiv Reala strpao Vinisjusa Žuniora u zadnji džep.

I šta tu može Inter?

"Ako je Inter u finalu, to je zato što zaslužuje. Svi kažu da je Siti favorit, ali u finalu je sve moguće. Inter mora da igra ambiciozno, jer finale se odlučuje u malim detaljima. Moraće Inter da bude snažan i odlučan u defanzivi, ali da proba prvi da zatrese mrežu Sitija", nagovestio je juče legendarni Portugalac Luis Figo na "Festivalu Lige šampiona" u Istanbulu.

Put Intera do finala

Grupna faza
Bajern 0:2, 0:2
Plzenj 2:0, 4:0
Barselona 1:0, 3:3
Osmina finala
Porto 1:0, 0:0
Četvrtfinale
Benfika 2:0, 3:3
Polufinale
Milan 2:0, 1:0

Sva je prilika da će Inter biti prisiljen da se brani, smatra nekadašnji igrač ovog kluba Vesli Snajder, koji je danas takođe govorio na "Festivalu" u glavnom gradu Turske:

"Po meni, meč će se završiti 1:1 i ići u penale, a tu je Inter u prednosti. Nećemo videti Inter sa napadačkom idejom, oni su odlično organizovani i čekaće da Siti krene u napad. Za Inzagija bi dobro bilo da se prvi deo meča završi bez golova. Siti jeste favorit na papiru, ali meni niko ne može da zavrani da glasno navijam za Inter".

 

 

Bitka a najčešće i rat dobijaju se na sredini terena, a Siti pomalo i zazire na kvalitetu u oba pravca Brozovića, Barele i Čalhanoglua, i njihovoj sponi kao i golgeterskom umeću Lautara Martineza i Romelua Lukakua. Dve najuspešnije ekipe su u finalu Lige šampiona i šanse su kad meč počne 50/50...

Istanbul je već dva dana na nogama, navijači oba kluba su okupirala centar grada i sigurno je da će napraviti sjajnu atmosferu na odavno rasprodatom stadionu "Ataturk".

Siti, neporažen ove sezone u Ligi šampiona, bori se za prvenac i ulazak u krug "pobednika", Inter je već od 1964. godine tamo, ali je do sada nepobediv u finalima. Dve želje, jedan pehar, neko će u istoriju kada sudija Šimon Marčinjak odsvira kraj, a predsednik UEFA Aleksandar Čeferin krene po pehar Lige šampiona. Istanbul i stadion "Ataturk" videli su 2005. godine u duelu takođe Engleza i Italijana neverovatan spektakl (Liverpul - Milan 3:3 - penalima 3:2), svi priželjkuju da se nešto slično ponovi i večeras.

Mančester siti - Inter 21.00

Stadion: "Ataturk" (76.000)
Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

MANČESTER SITI (mogući sastav): Ederson - Voker, Ruben Dijaš, Akanđi - Stons, Rodri - Silva, De Brujne, Gundogan, Griliš - Haland.

INTER (mogući sastav): Onana - Dambrozio, Aćerbi, Bastoni - Damfris, Barela, Brozović, Čalhanoglu, Dimarko - Lautaro Martinez, Lukaku.