UEFA Liga šampiona

Noge za trku, glava za lucidnost, a srce za energiju: Inzagijev recept za Inter u finalu Lige šampiona

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

09.06.2023 18:08
Noge za trku, glava za lucidnost, a srce za energiju: Inzagijev recept za Inter u finalu Lige šampiona Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

(Od specijalnog izveštača iz Istanbula - Sašo Ilijoski) 

Krcat je bio Media centar na stadionu "Ataturk", nisu svi ni mogli da uđu na konferenciju trenera Intera Simonea Inzagija. Malo ko je video ekipu sa Đuzepe Meace u finalu Lige šampiona, a male šanse im se daju pred sutrašnji duel sa Mančester sitijem (21.00, TV Arena Premium 1). Međutim, utisak je da treneru Intera i prija uloga autsajdera

"Siti je najjača ekipa na svetu, to su dokazali u utakmicama koje su igrali. Ponosni smo što smo stigli ovako daleko, uradićemo sve da odigramo utakmicu neverovatne koncentracije. Moraćemo da ograničimo svoje greške i da damo sve od sebe. Znamo kakav meč ćemo morati da odigramo sutra", rekao je Inzagi u uvodu.

Interu će sutra biti 57. meč u sezoni, prevaljen je dug put, kaže Inzagi da bi se uopšte svodili računi šta se do sada uradilo a šta nije.

"Imali smo teških trenutaka, u njima smo najviše porasli. Stizali ​​smo od zasluženih poraza i nezasluženih, uložili smo ludi napor i zahvaljujući tome stigli u Istanbul. U prošlom periodu smo imali malo vremena da razmišljamo o tome šta smo uradili, morali smo da prođeno velike barijere u Ligi šampiona, finale Кupa Italije do kojeg nam je veoma stalo. Tek sada shvatamo šta smo uradili, sutra ćemo se boriti centimetar po centimetar."

 

 

Vezni red bi mogao da drži ključ meča.

"Biće veoma, veoma važno. Ali mislim da su noge, glava i srce veoma važni. Noge će se koristiti za trčanje, glava da bude lucidna, srce za pronalaženje energije koju u nekim trenucima nemate. Znamo da imamo veliku priliku. Biće teško, ali pokušaćemo. Zajedno je reč koja nas je dovela ovde i zajedno ćemo pokušati da napravimo posao".

Igrači Inetera su isticali da nemaju presiju pred sutrašnje finale.

"Imam sreće da treniram grupu pravih muškaraca, koje ne bih menjao ni za koga. Veliku radost mi pričinjava ekipa koju imam na raspolaganju. Momci su spokojni, treniraju najbolje što mogu. Imamo još nekih stvari da uradimo kod Mhatarijana i Koreje, čini se da su blizu potpunog oporavka. Sutra ćemo imati poslednji trening i videćemo".

Čalhanoglu: Ponosan sam što igramo finale u Istanbulu

Hakan Čalhanoglu će biti tek peti turski fudbaler koji će igrati u finalu Lige šampiona.

"Znači mi mnogo što finale igramo u Istanbulu, ponosan sam na to i verujem da ću imati mnogo veliku podršku navijača na meču. Pripremili smo se, znamo koliko je Siti dobar, ali mi ćemo dati sve za pobedu. Nadam se i golu, biće veliki meč", istakao je vezni igrač Intera i turski reprezentativac.

Kako se odbraniti od Erelinga Halanda?

"Znamo snagu Sitija i Halanda. On će biti posebno čuvan, kao i svi njihovi igrači. Nešto smo pripremili, ceo Inter će morati da bude dobar ako želiš da ograničiš Siti. I nemaju samo dobru ofanzivu već i čvrstu odbranu, koja je jako malo branila u Ligi šampiona, kao i u FA kupu. Na jedan način grade napade, a na drugi se brane. Pokušaćemo da odigramo meč koji treba da se igra u finalu."

Penali se vežbaju cele godine, ne samo pred finala.

"Uvek smo ih isprobavali tokom godine, probaćemo ih i danas, svakako je maksimalna pažnja".

Dve italijanske ekipe, Roma i Fiorentina su bile poražene u finalima Lige Evrope i Lige konferencije.

"Žao mi je Rome i Fiorentine, koji su odigrali dve odlične utakmice. Sada smo tu, bez obzira kako se naš meč završi, mislim da je ovo godina kada je postignut ogroman cilj: prošlo je mnogo vremena otkako nijedan Italijan nije stigao do evropskog finala. Doveli smo tri ekipe do kraja i to je bio divan gol za italijanski fudbal"

Inzagi je na kraju rekao da ne mora posebnmo da priprema igraće za finale.

"Imam sreće da treniram igrače koji znaju da igraju ovu vrstu meča. Nemamo igrače koji imaju finale Lige šampiona, pa čak ni trenera. Ali, svi smo igrali u mnogim važnim utakmicama: imamo šampione Evrope. I svetske šampione. Imamo mešavinu iskusnih i mladih igrača, morate biti dobri u upravljanju detaljima, oni su ti koji prave razliku i mi ćemo sutra morati da budemo dobri u upravljanju njima", zaključio je Inzagi.