UEFA Liga šampiona

Inter - Probuđen duh "katenaća" Elenija Erere i Žozea Murinja

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

08.06.2023 13:38
Inter - Probuđen duh "katenaća" Elenija Erere i Žozea Murinja Tanjug/Fabio Ferrari/LaPresse via AP

(Od specijalnog izveštača iz Istanbula - Sašo Ilijoski)

Inter iz Milana je četvrti put stigao do finala Kupa i Lige šampiona. I sva tri puta do sada podizao je pehar iako su i te 1964. protiv Real Madrida, godinu dana kasnije protiv Benfike, pa 2010. protiv Bajerna slovili za autsajdere kao što im je dodeljena uloga i u subotu protiv Mančester sitija.

U tim koji vodi sa klupe Simone Inzagi kao da se ove sezone probudio duh "katenaća" Elenija Erere i Žozea Murinja jer su "neroazuri" na 12 mečeva Lige šampiona primili samo 10 golova, u nokaut fazi samo tri i to od Benfike na jednom meču! Ne igra Inzagijev Inter "katenaćo", ali način odbrane, zatvaranje prostora, jak visoki presing daju im priliku da iz tranzicije budu veoma opasni, što je bila i suština izmišljotine nekadašnjeg trenera Intera Elenija Erere.

 

 

Argentinski trener Elenio Erera je došao ju Inter iz Barselone 1960. godine i poveo je sa sobom sjajnog veznog igrača Luisa Suareza. Stvorio je čuveni "katenaćo", bedem isped gola uz sjajne kontre i posle četiri godine dva puta pokorio je Evropu. Decenijama se izučavao taj stil igre, uloge Burniča, Faketija, Garnerija, Žaira, Macole, Suareza, Korsa, Peira...

Nisu "zid" mogli da sruše Di Stefano, Hento, Puškaš, Amansio, Hento iz Reala, a ni godinu dana kasnije Euzebio, Hoze Tores, Augusto, Kolunja, Simoeš, Neto iz Benfike.

 

 

Moralo je da prođe 45 godina do novog finala Lige šampiona za Inter. Duh Erere pojavio se u Žozeu Murinju, majstoru defanzive i igre na rezultat, čoveku koji sve do pre sedam dana nije izgubio finale evropskog kupa u karijeri. Stvorio je tim sjajnih defanzivaca sa Majkonom, Kordobom, Lusijom, Valterom Samjuelom, Materacijem, Ćivuom, Kambijasom, Havijerom Zanetijem i Dejanom Stankovićem, ali i paklenu kontru sa Eveslijem Snajderom kao pakerom, a Samjuelom Etoom, Dijegom Militaom, Goranom Pandevim kao egzekutorima.

Dejan Stanković dva puta strelac

Dejan Stanković je bio jedan od važnih "vojnika" u timu Žozea Murinja. Odigrao je 12 mečeva, u finalu je igrao u poslednjih pola sata, a postigao je i dva gola i to u grupnoj fazi. Jedan protiv Rubina iz Kazanja a drugi protiv Dinama iz Kijeva.

Primio je samo tri gola u nokaut fazi, doveo je do ludila Mesijevu Barselonu, a u finalu je nadmudrio Bajern (2:0) i Luja Van Gala.

Malo ko se kladio da će Simone Inzagi dovesti Inter u finale Lige šampiona. Limitiran finansijskom krizom, smanjenim ulaganjima, Inzagi je u igrače Intera uneo duh "katenaća" u Evropi. Odlična defanziva i sjajna tranzicija su bili stari Ererin recept koji je u jednoj drugoj formi, jednom drugačijem fudbalu projektovao Inzagi na svoj način. Samo 10 primljenih golova ove sezone u Evropi i samo tri u šest mečeva nokaut faze sa akcentom da su svi primljeni od Benfike u revanšu, a dva u poslednjih pet minutan kada je sve bilo rešeno. Pet "klin šitova" i to protiv Portoa, Benfike i Milana i samo 19 postignutih golova.

Nema Inzagi u ovom sastavu asove kao što su ih nekai su uz odlične napadače Lautara Martineza, Romelua Lukakua i veterana Edina Džeka tim koji će i Mančester sitiju biti tvrd orah.