UEFA Liga šampiona

Simone Inzagi za TV Arena sport pred finale Lige šampiona: Moramo krunisati sve što smo uradili do sada

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2023 18:58
Simone Inzagi za TV Arena sport pred finale Lige šampiona: Moramo krunisati sve što smo uradili do sada TV Arena sport/ Screenshot

Trener Intera, Simone Inzagi, govorio je za TV Arena sport o predstojećem finalu Lige šampiona koje njegova ekipa igra protiv Mančester sitija (21.00, TV Arena 1 Premium).

Imala je Italija predstavnika u finalu svakog evropskog takmičenja, Roma je poražena u Ligi Evrope od Sevilje, a Fiorentina od Vest Hema u Ligi konferencija, što znači da je Inter jedina nada da se neki međunarodni trofej donese na Apeninsko poluostrvo.

Čudesna sudbina zadesila je trenera "nerazura", Simonea Inzagija. Fudbal ne pamti slučaj da je treneru usred sezone bio "pisan" otkaz, da mu se pretilo iz nedelje u nedelju, a da je na kraju sezone stigao do finala najjačeg evropskog takmičenja.

Italijanski stručnjak je već dve sezone u Interu, a vreme provedeno u Milano je opisao kao intenzivno.

"Osećam se veoma zadovoljno. Ove dve godine u Interu su bile veoma intenzivne. Bilo je divnih trenutaka, sa mnogo poeda i trofeja, ali i manje lepih trenutaka, što je i priroda fudbala. Voma sam srećan zbog izboa koji sam napravio pre dve godine kada sam odlučio da dođem u Inter". 

Nastavio je Inzagi o stilu fudbala koji gaji njegov Inter.

"Volim da uključim sve igrače, uključujući i golmana, kako u napadačkoj tako i u defanzivnoj fazi. Dajem svojim igračima pravu odgovornost. Naporno radimo, tako da uspevamo da dobijemo sjajne rezultate od naših igrača".  

Broj Italijana u ekipi?

"To svakako pomaže. Jasno je da imam sreću da imam mnogo italijanskih igrača na listi, ali osim toga, snažan sećaj pripadnosti koji ovim momcim imaju prema našem klubu i navijačima i to je ono što pravi razliku".  

Mogućnost prilagođavanja je nešto što je glavna osobina Intera pod vođstvom Inzagija. 

"Jasno da je to važno. Imali smo problem sa Brozovićem, koji je dugo bio van igre, a onda sam razmišljao o Čalhanogluu. To je verovatno bio najbolji izbor, koji nam je i doneo dobre rezultate. Na isti način, Darmian je bio sjajan kao štoper u trojci odbrambenih igrača. Do pre četiri meseca igrao je samo kao bek u odbrani od četiri igrača. Ali, imam sreću da treniram vrlo pametne igrače koji su sposobni da se prilagode svakoj situaciji". 

Istakao je Inzagi Lautara kao vođu ekipe.

"On je svakako lider. Još je mlad, ali je upravo postao svetski prvak. Već je osvojio mnogo trofeja u Interu i osim što je veoma dobar momak,ima snažan osećaj pripadnosti, ne prihvata lako poraze i pravi je vođa".

O finalu sa Mančester sitijem.

"Biće veoma teška utakmica. Jasno je da šanse nisu na našoj strani, ali to je ono što čini fudbal zanimljivim. Igramo protiv jednog od najjačih timova na svetu, sa trenerom kojeg svi poznajemo ali ćemo pokušati da se što bolje sprememimo. Uzimamo sve u obzir i potrudićemo se da izađeni ba teren kao Inter, koji je spreman da odigra sjajnu utakmicu".

Taktika u finalu?

"Apsolutno. Mislim da se pristup neće promeniti. Biće trenutaka tokom utakmice kada ćemo biti ofanzivniji i trentaka kada će nam biti potrebna snažna defanziva. Na kraju krajeva, prirodno je razmišljati o ishodu. Ali, opet, kada tako to radite završavate igru na totalno drugačiji način".

Kvaliteti Mančester sitija?

"Rekao bih, besprekorna organizacija koju je trener doneo svom timu i snažni individualci... U osnovi, to je tim koji ima sjajne individualne šampione koji ipak igraju kao tim". 

O kolegi, Pepu Gvardioli...

"On je stvorio pokret svojim pristupom fudbalu i stilom igre, još od vremena dok je bio u Barseloni. U međuvremenu je nastavio da se poboljšava iz dana u dan, pa je, po mom mišljenju, pravedno da se smatra jednim od najbojih na svetu".

Povratak Intera u finale nakon 13 godina.

"To je izvor velikog ponosa, jer je prošlo dosta vremena otkako je italijanski tim igrao u finalu Lige šampiona. Veoma smo srećni što smo tu Inter nije isti od Madrida. Prošlo je mnogo vremena, ali smo zaslužili da dođemo do finala. To je bio dug i težak put, ali smo stigli do poslednjeg stepenika svojim zaslugama".

Istakao je poraz od Barselone na startu kao ključan momenat u sezoni.

"To je bilo ključno, ali i drugo je bilo važno. Utakmica u Plzenju je bila veoma bitna. Jasno je da kada smo pobedili Viktoriju, znali smo da ćemo morati da osvojimo četiri boda protiv Barselone i tako proći kroz grupu. Dakle, ta pobeda protiv Plzenja i osvajanje četiri boda protiv Barselone su bili presudni. Sigurno, meč koji smo igrali na našem stadionu sa podrškom navijača je bio izvanredan, iako nismo bili na najboljem nivou. Ali, to je bila ključna pobeda". 

Podsetio je da je Jedinstvo na terenu mnogo važno.

"Da, pre utakmice protiv Porta, zatražio sam razgovor sa timom, jer smo morali da formiramo jedinstvenu celinu. To je zato što sam znao snagu njihovog tima i njihovog trenera koji je poslednjih godina "masakrirao" italijanske timove. Sve ih je eliminisao, pa sam znao da neće biti lako i zaista nije bilo". 

O dvomeču sa Benfikom...

"Tim je briljirao na Meaci. Govorimo o ekipi koja je do tada izgubila samo jednu utakmicu i to na penale od Brage i jedan prvenstveni meč protiv istog tima. Znači, od 40-45 utakmica, tim je izgubio samo dva puta i prošao grupu u kojoj je eliminsan Juventus, dok je ispred bio Pari Sen Žermen. Prethodne godine su izgubili u četvrtfinalu od Liverpula. Dakle, govorimo o timu koji je ostavljao trag u Evropi sa velikim navijačima i sjajnim trenerom, pa smo imali veoma zahtevno četvrtfinale, ali smo zasluženo pobedili". 

Gradski derbiji sa Milanom?

"Od janura smo odigrali četiri derbija. Znamo šta to znači za grad Milano. Za četiri i po meseca pobedili smo četiri derbija. Tako da znamo kako smo zadovoljstvo prižili našim navijačima. Naravno, znali smo da će polufinale biti drugačije od četvtfinala, jer je to derbi i znali smo šta to znači. Uradili smo sve što smo mogli da se plasiramo u ovo finale. To je bio dvostruki izazov i misli da smo zasluženo prošli dalje zahvaljujući igračima koji su bili agresivni, odlučni i sa velikom željom da dođu do finala".  

Definicija sezone u tri reči?

"Izvanredno. Zato što smo stigli do finala o kojem smo sanjali i to smo uradili u velikom stilu. Zatim, zajedništvo. Zajedno sa našom publikom i navijačima uradili smo nešto neverovatno. Ali, svi zajedno smo pokazali da možemo postići bilo šta. Moramo krunisati sve što smo uradili do ovog finala, koje će biti uzbudljivo za gledanje. I, treća reč, san. Kao što sam već i rekao, bilo je izvanredno. Ali, san svih nas je bio da stignemo do Istanbula", završio je Inzagi.