UEFA Liga šampiona

Levandovski ispod svakog nivoa, Mančester siti najubojiti, Glazer najbolji golman: Podvučena crta ispod grupne faze Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.12.2023 09:16
Levandovski ispod svakog nivoa, Mančester siti najubojiti, Glazer najbolji golman: Podvučena crta ispod grupne faze Lige šampiona MN Press

Utakmicama 6. kola u četvrtak uveče je završena grupna faza ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona u fudbalu kroz koju najbolji srpski tim, Crevna zvezda, nije uspeo da obezedi evropsko proleće.

Crveno-beli su u poslednjem kolu grupe G na svom terenu poraženi od aktuelnog šampiona Mančester sitija 2:3 i takmičenje su završili sa samo jednim osvojenim bodom, onim protiv Jang bojsa na istom stadionu.

Engleski tim je ove sezone u grupnoj fazi elitnog takmičenja imao svih šest pobeda i postao je tek deveti tim u istoriji kome je to pošlo za rukom, a pre njega su u tome uspeli Milan, PSŽ, Spartak Moskva, Barselona, Real Madrid (dva puta), Bajern (tri puta), Ajaks i Liverpul.

 

 

Mančester siti je ujedno i ekipa koja je postigla najviše golova u dosadašnjem delu Lige šampiona, ukupno 18, a gol manje je dao Atletiko Madrid, dok je Salzburg sa četiri gola najmanje efikasan tim u Ligi šampiona. Crvena zvezda je na šest utakmica u grupi G dala sedam golova, ali je sa jednim osvojenim bodom najlošiji tim u elitnom takmičenju.

Fudbaleri sa najviše postgnutih golova u jesenjem delu Lige šampiona su Erling Haland iz Mančester sitija, prvotimac Mančester junajteda Rasmus Hojlund i dvojac iz Atletiko Madrida - Alvaro Morata i Antoan Grizman.

Posebno je interesantan podatak da je Robert Levandovski prošle sezone u grupnoj fazi Lige šampiona postigao čak 10 golova, a u ovom izdnaju elitnog takmičenja uspeo samo jednom da zatrese mrežu rivala i to u prvom kolu protiv Antverpena.

Ukupno je, u grupnoj fazi oogodišnjeg izdanja ige šampiona, viđeno 296 golova, što je nešto više od tri po meča, a oni su adali prosečno na 29 minuta igre.

Taj prosek bi bio mnogo veći da na golu Crvene zvezde nije stajao Omri Glazer koji je na šest mečeva grupne faze sakupio 31 uspešnu intervenciju po čemu je, uz čuvara mreže Jang bojsa, Antonia Raćiopija najuspešniji u Evropi, sa četiri odbrane više od Aleksandera Šlagera iz Salzburga koji je na drugom mestu.