UEFA Liga šampiona

(VIDEO) Zvezda se kasno probudila, Siti i u kombinovanom sastavu pobedio u Beogradu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.12.2023 20:46
Slavlje fudbalera Mančester sitija MN Press
Slavlje fudbalera Mančester sitija

Poraz i na kraju UEFA Lige šampiona. Mančester siti je i u kombinovanom sastavu pobedio Crvenu zvezdu 3:2 (1:0) na stadionu "Rajko Mitić" i grupu "G" završio sa maksimalnim brojem bodova, dok su se crveno-beli oprostili sa samo jednim bodom dostignutim protiv Jang Bojsa i završili su evropsku sezonu. Prvak Evrope je pokazao snagu i svoje talente Miku Hamiltona i Oskara Boba, koji su golovima obeležili ovaj susret. Crveno-beli su imali svoje prilike, postigli su pogotke preko Hvanga i Kataija, dva puta pogađali stativu (Mijatović), ali nisu imali više snage i sreće da osvoje bod.

Crvena zvezda je pred sobom imala "šareni", da ne kažemo rezervni sastav Mančester sitija, sa trojicom mladih igrača (Luis, Hamilton, Bob) i sa nekim iskusnim igračima (Stons, Akanđi, Kovačić, Griliš) sa kojima je trener Pep Gvardiola želeo da napravi balans u ekipi.

I u takvom sastavu prvak Evrope je dominirao na travi stadiona "Rajko Mitić", imao je posed (70 odsto), a stigao je do zaslužene prednosti na poluvremenu iz prvog šuta na gol. Mika Hamilton je na debitantskom meču za Siti dobio loptu na desnoj strani, driblingom ostavio iza sebe Aleksandra Dragovića i iskosa matirao Glazera. Pokazao je mladi napadač zašto je večeras dobio šansu od strane Pepa Gvardiole, jer njega Piter Olajinka nije mogao da prati, pa je prava sreća što u još tri situacije odbrana Zvezde nije poklekla.

Stouns i Akanđi su iskusno držali odbranu, Kovačić i Filips su dobili bitku na sredini terena, pa su Zvezdi ostajale "mrvice", pokušaji samo kroz tranziciju i protiv ovakve postave prvaka Evrope. Kosta Nedeljković je imao pravi ispit protiv Džeka Griliša, solidno se nosio sa tim, a propustio je i jedinu priliku za srpskog prvaka u 26. minutu. Driblinogom je sebi ostavio prostor za šut sa 14 metara, ali je "levicom" gađao tik iznad prečke. 

Hvang, Kanga i Mijailović su izgubili bitku na sredini terena, nisu imali ni dobre dubinske pasove, pa su sprintevi Osmana Bukarija u prostor obično bivali uzaludni protiv aktuelnog vladara UEFA Lige šampiona. 

Veća agresija na sredini terena donela je Crvenoj zvezdi tri dobre prilike. Ndjaje je sa pet metara pogodio Ortegu, da bi golman Sitija odbranio udarac Kange u nastavku akcije. Mogao je i Olajinka bolje u šesnaestercu, da bi onda i Oskar Bob pokazao zašto je dve godine zaredom najbolji izdanak škole Sitija. "Prošetao" se kroz odbranu, a onda sa desetak metara pored Mijailovića spakovao loptu u mrežu za 0:2 i kraj svih nadanja crveno-belih da bi mogli da izbegnu poraz i na oproštaju od Lige šampiona.

Zvezda je bila blizu povrtaka u meč u 70. minutu kada je Jovan Mijatović sa desetak metara pogodio stativu, uspeo je Hvang da smanji na 15 minuta pre kraja na 1:2, ali klasa je na strani gostiju, pa su umeli bez mnogo napora i uz penal Kalvina Filipsa (Điga srušio Hamiltona) da zatvore meč i obore klupski rekord jer su prvi put osvojili svih 18 bodova u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona, iako je Aleksandar Katai posle kornera Hvanga u nadoknadi smanjio na 2:3. 

Crvena zvezda - Mančester siti 2:3 (0:1)

Stadion: Rajko Mitić.
​Sudija: Alijar Agajev (Azerbejdžan).
Strelci: Hvang u 75. i Katai u 90+1. za Crvenu zvezdu,  a Hamilton u 19, Bob u 62. i Filips u 85. minutu iz penala za Siti.

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Điga, Dragović, Spajić (od 65. Rodić) - Nedeljković (od 78. Kabić), Mijailović, Kanga (od 57. Katai), Hvang, Olajinka (od 57. Lučić) - Bukari, Ndjaje (od 57. Mijatović).

MANČESTER SITI: Ortega - Luis, Stons (od 86. Ake), Akanđi, Serhio Gomez - Kovačić (od 76. Susoho), Filips - Hamilton, Mateus Nunes (od 83. Bernardo Silva), Griliš (od 46. Foden) - Bob.

 

UEFA Liga šampiona, šesto kolo

Grupa G

Crvena zvezda - Mančester siti 2:3 (0:1)
/Hvang 75, Katai 90+1 - Hamilton 19, Bob 62, Filips 85 pen/

Lajpcig - Jang Bojs 2:1 (0:0)
/Šeško 51, Forsberg 56 - Koli 53/

 

Standings provided by Sofascore