UEFA Liga konferencije

Šerifova nova legija stranaca u Beogradu: Protiv Partizana potpuno izmenjen tim

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.11.2022 15:12
Šerifova nova legija stranaca u Beogradu: Protiv Partizana potpuno izmenjen tim MN Press

Protivnik Partizana u šesnaestini finala Lige konferencije biće Šerif iz Tiraspolja. Lider moldavskog prvenstva dolazi iz Lige Evrope, gde je sa dva trijumfa uspeo da obezbedi nastavak takmičenja u Evropi. Prvi meč igra se 16. februara na stadionu "Bolšaja Sportivnaja arena", a revanš je sedam dana kasnije u Humskoj.

Šerif je klub koji je osnovan 1997. godine i za svojih 25 godina postojanja osvojio je čak 20 titula prvaka i 11 nacionalnih kupova Moldavije. U protekle dve decenije ubedljivo je najbolji klub iz ove bivše republike SSSR, a vrhunac je bio prošlosezonski plasman u grupnu fazu Lige šampiona, kada su u kvalifikacijama eliminisali srpskog prvaka Crvenu zvezdu (1:0, 1:1), a kasnije trijumfovali i protiv budućeg šampiona Real Madrida (2:1).

Moldavski klub se u svojoj istoriji sastajao i sa Partizanom. Za razliku od večitog rivala, crno-beli su u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u sezoni 2005/2006 u dve utakmice bili bolji. "Parni valjak" je dva puta pobedio 1:0, golovima Obiore Odite. Protivnik Partizana u šesnaestini finala Lige konferecije je u plej-ofu za Ligu Evrope u sezoni 2013/2014 eliminisao i Vojvodinu (2:1, 1:1).

Zanimljivo da je u svojoj evropskoj istoriji Šerif tri puta igrao protiv Dinama iz Zagreba. Na putu ka Ligi šampiona Moldavci su "modre" izbacili 2010/11 i u plej-ofu 2021/2022, dok su Zagrepčani bili uspešniji 2012/2013.

Nakon decenije neuspešnih pokušaja, Šerif je prvi put do UEFA grupne faze stigao 2009/2010 u Ligi Evrope. To je, zaključno sa ovom sezonom, uspevao još pet puta. Takođe, dva puta uzastopno je prezimio u Evropi, prošle sezone ga je Braga eliminisala posle penala u prvoj rundi nokaut faze Lige Evrope, a ove će debitovati u Ligi konferencije.

Šerif je ekipa sastavljena od "legije stranaca" sa svih kontinenata. Trener Viktor Mihailov u ekipi ima najviše Afrikanaca, čak 15. Nekadašnji dezanzivac Zrinjskog, Stjepan Radeljić je jedini igrač sa ovih prostora, a tu su još dvojica Grka, četvorica Brazilaca, po jedan Holanđanin, Kazahstanac, Albanac i Ukrajinac. Među 32 registrovana igrača ima samo pet Moldavaca. Zanimljivo da je Šerif u odnosu na dvomeč sa Zvezdom u avgustu prošle godine, promenio skoro pa čitav tim. Na pretposlednjoj evropskoj utakmici protiv Mančester junajteda (0:3), u početnoj postavi moldavskog predstavnika nije bilo nijednog startera iz duela sa crveno-belima.

ŠERIF (4-1-3-2) PROTIV OMONIJE: Koval(Ukrajina) – Zohuri (Obala Slonovače), Kiki (Kamerun), Radaljić (BiH), Kpozo (Gana) – Kjabu (Mali) – Permabuko (Brazil), Badolo (Burkina Faso), Salifu (Gana) – Diop (Senegal), Rašid (Nigerija).

ŠERIF (4-5-1) PROTIV MAN. JTD: Koval(Ukrajina) – Renan Gudeš (Brazil), Kiki (Kamerun), Radaljić (BiH), Kpozo (Gana) – Badolo (Burkina Faso), Diop (Senegal), Kjabu (Mali), Salifu (Gana), Rašid (Nigerija) – Atiemven (Nigerija).

Šerif je, inače, bio u grupi E Lige Evrope i plasman u Ligu konferencija obezbedio je sa treće pozicije pošto je dva puta pobedio Omoniju, a poraze doživeo u četiri utakmice protiv Real Sosijedada i Mančester junajteda. Postigao je četiri gola (sve protiv Kiprana) i primio 10.