UEFA Liga Evrope

Atalanti trofej Lige Evrope, Lukman het-trikom demolirao Bajer Leverkuzen

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.05.2024 22:53
Fudbaleri Atalante, zasluženo su stigli do trofeja Lige Evrope Tanjug/AP Photo/Brian Lawless/PA via AP
Fudbaleri Atalante, zasluženo su stigli do trofeja Lige Evrope

Istorija je ispisana u Dablinu! Bergamo zlatnim slovima piše ime Ademola Lukmana! Na slavlje se u trećem po veličini gradu Lombardije čekalo duže od pola decenije. Atalanta je, precizno posle 61 godine stigla do drugog trofeja u klupskoj istoriji (Kup Italije), a prvog na evrpskoj sceni. 

Bajer iz Leverkuzena, sa druge strane doživeo je posle 51 utakmice ove sezone, prvi poraz i to kada je bilo najpotrebnije da pobedi u finalu Lige Evrope. 

 

 

Važili su Nemci za favorite pre ovog finala, ali znala je Atalanta i mnogo puta pre ovog meča da iznenadi i ne samo to već, i ponizi daleko skuplje evropske ekipe. Upravo se to desilo i Bajeru. 

Silovit start u Dablinu najavio je Skamaka, iako je bio upitan za najvažniju utakmicu sezone. Ipak, delovalo je da Nemci drže stvari pod kontrolom i da su svesno prepustili posed Italijanima, međutim nije tako mislio Lukman.

Atalanta je došla do prednosti već u 12. minutu utakmice. Zapakosta je fantastično proigrao Lukmana, uspeo je da prođe iza leđa igrač Atalante odbrani Bajera, a onda je sa sedam metara metara šutirao i smestio loptu u mrežu za 1:0.

 

 

Posle šokantnog pogotka, Nemci nikako nisu uspevali da "pohvataju konce" igre, ali su zapretili u 18. minutu. Šutirao je Stanišić sa petnaest metara, ipak, bio je to lak posao za golmana Atalante. 

I baš kad su uhvatili "zalet" ka golu Kovara, usledio je novi šok. Atalanta je u 26. minutu došla i do drugog gola i to posle "asistencije" Adlija, koji je glavom spustio loptu pred noge Lukmanu, usledio je dribling i snažan šut sa ivice šesnaesterca Nigerijca za velikih 2:0.

 

Atalanta je u prvih pola sata u potpunosti nadigrala Bajer koji nije ličio na sebe. Prvak Nemačke pravio je neverovatne greške u odbrani, a u polju je po propustima prednjačio Grimaldo koga su Zapakosta i De Ketelare prolazili kako su želeli.     

Fantastično prvo poluvreme odigrala je ekipe iz Bergama. Visokim presingom je "pritiskala" Nemce i dala dva gola preko Lukmana. Sa druge strane, Italijani su sjajno izgledali defanzivno, dok Alonsov tim nije bio ni bleda senka od šampiona Nemačke. 

 

 

Ništa se na terenu nije menjalo ni na startu drugog dela igre, a samo zahvaljujući tome što je Inkapije bio priseban u 49. minutu, De Ketelare nije sproveo loptu u mrežu.

Uspeli su konačno Nemci da dođu do "daha" u 59. minutu. Prošao je pas Virca na bok ka Adliju, ovaj je iz prve snažno vratio loptu u šesnaesterac, a sa nekih 12 metara od gola, Frimpong je uhvatio volej, ali bio je to prilično nekontrolisan šut.

A, onda je u 76. minutu sve rešeno. Ademola Lukman, zadao je nokdaun Bajeru iz Leverkuzena, posle asistencije Skamake za 3:0.

Ništa tu više nisu mogli Nemci. Ostao je da gleda kao "skamenjen" radost Italijana, Ćabi Alonso. Ni izmene, promena taktike, ništa, ali baš ništa nije funkcionisalo u timu Bajera iz Leverkuzena. 

Sa tri gola Ademola Lukman, bukvalno je demolirao prvaka Nemačke. Sve do kraja meča bilo je samo odrađivanje posla od strane Nemaca, jer je pobednik bio poznat već posle prvog dela igre.  

Atalanta je došla do trofeja Lige Evrope, ali je pomogla i Romi, koja će takođe igrati Ligu šampiona, a Italijani će tako u najelitnijem takmičenju imati čak šest klubova. 

 

Finale Lige Evrope 

Atalanta - Bajer Levrkuzen 3:0 (2:0)
/Lokman 12, 26, 76/

 

Cup tree provided by Sofascore