UEFA Liga šampiona

Direktni učesnici UEFA Lige šampiona: Ostale još tri nepoznanice

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.05.2024 15:03
Fudbaleri Atalante mogu Italiji da donesu šestog učesnika Lige šampiona Tanjug/Spada/LaPresse via AP
Fudbaleri Atalante mogu Italiji da donesu šestog učesnika Lige šampiona

Spustile su se zavese u šampionatima Engleske, Francuske i Nemačke, sve je jasno i u Španiji, još malo neizvesnosti postoji pred poslednej kolo Serije A. Ali, lista direktnih učesnika u UEFA Ligi šampiona je skoro definisana, poznato je 26 od 29 učesnika.

Šturm je prekinuo vladavinu Red Bul Salcburga u Austriji i izborio je može da pravi planove za učešće u elitnom takmičenju, a Brest je fantastičnu sezonu u Francuskoj zaokružio trećim mestom, pa će uz PSŽ i Monako predatavljati u ovom takmičenju Ligu 1.

Prva nepoznanica je šampion Belgije. Klub Briž pred poslednje kolo i duel sa gradskim rivalom Serklom ima tri boda prednosti u odnosu na Union Sen Žil i Anderleht i potreban im je bod. Malo ko prognozira da bi Briž ispustio ovakvu priliku 26. maja.

Zvezda povlašćena u plej-ofu

Šampion Srbije Crvena zvezda igraće u plej-ofu UEFA Lige šampiona i biće sigurno jedna od četiri povlašćene ekipe.

Ukoliko crveno-beli ne prođu u elitu, igraće u grupnoj fazi UEF Lige Evrope i biće u drugom šeširu na žrebanju.

Partizan kao vicešampion Srbije startuje iz drugog kola kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona.

Druga nepoznanica može i ne mora biti rešena već u sredu kada se u finalu UEFA Lige Evrope sastaju Bajer iz Leverkuzena i Atalanta. Ako ekipa iz Bergama osvoji prvi evropski trofej u istoriji, a završi sezonu na trenutnom petom mestu koje je osigurano zbog boljeg skora od Rome (ma tri boda više pred poslednje kolo), onda će ona zauzeti mesto namenjeno osvajaču ovog takmičenja, a umesto nje će kao peti klub iz Italije u eliti igrati rimska "vučica", koja je sigurno šesta u Seriji A. 

Ako tim Đanpjera Gasperinija slavi, a pretekne na tabeli Milan i Bolonju, onda će Rimljani ostati u suzama i igrati u Ligi Evrope, a radovaće se Benfika, vicešampion Portugalije. Isto će se dogoditi ukoliko Bajer iz Leverkuzena slavi.

 

 

Treću nepoznanicu rešiće u finalu UEFA Lige šampiona Real Madrid i Borusija iz Dortmunda na Ve,bliju 1. juna. Ukoliko "kraljevi" 15. put podignu pehar direktan plasman će omogućiti Šahtjoru iz Donjecka, šampionu Ukrajine. Ukoliko slavi Borusija iz Dortmunda oni će kao šampioni omogućiti Bundesligi i šestog člana elite a to će biti Ajntraht iz Frankfurta samo iz razloga jer su "milioneri" završili sezonu kao petoplasirani tim.

 

 

Ekipe koje su osigurale plasman u Ligu šampiona: Mančester siti, Arsenal, Liverpul, Aston Vila, Real Madrid, Barselona, Đirona, Atletiko Madrid, Bajer Leverkuzen, Štutgart, Bajern, Lajpcig, Borusija Dortmund, Inter, Milan, Bolonja, Juventus, Atalanta, PSŽ, Monako, Brest, PSV, Fehenord, Sporting Lisabon, Seltik i Šturm Grac.

Mesta koja nedostaju: Osvajač Lige šampiona, osvajkač Lige Evrope i šampion Belgije.

Ekipe koje se nadaju: Briž, Union Sen Žil (Belgija), Šahtjor (Ukrajina, šampion), Benfika (Portugalija, vicešampion), Roma (Italija, šesti), Ajntraht Frankfurt (Nemačka, šesti).