Superliga Srbije

Duljaj zna kome će traka: Nije odlučeno, ali Natho je idealan kapiten

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.07.2023 14:05
Duljaj zna kome će traka: Nije odlučeno, ali Natho je idealan kapiten FK Partizan

Partizan se priprema za sezonu u Sloveniji, veliki posao očekuje trenera Igora Duljaja jer tek treba da formira i igru i tim. Došlo je do veoma važnih promena u igračkom kadru, golgeter Rikardo Gomeš je otišao u Katar, Igor Vujačić je pojačao ruski Rubin, kapiten Slobodan Urošević je zadužio opremu kiparskog prvaka Arisa, nema više Ljubomira Fejse, Traorea, Andradea, Fuseni Dijabate nije na pripramama.

Ekipu su pojačali stari znanci Aleksandar Šćekić i Nemanja Nikolić, pristigli su levi bek Nikola Antić, vezni igrač Frenk Kanute i golman reprezentativnog formata Aleksadnar Jovanović.

Igor Duljaj govorio je o svemu, pojačanjima, nekim budućim koracima u prelaznom roku, ali i mladim igračima i o novom kapitenu.

"Što se tiče kapitenske trake još nije odlučeno. Kada pogledam iz neke moje perspektive to su uglavnom bili domaći igrači, Jovetić, Tomić, Smiljanić, Ilić… Ako mene pitate ko ima tu sposobnost i po iskustvu i po svemu to je Bibars Natho. On ima veliku ulogu i kad igra i kad ne igra. Mladi. Imaju mnogo toga da nauče od njega. Drži momke oko sebe, on je pravi, tu nema dileme. Neki moj stav, ne mora da znači da sam u pravu da to bude domaći igrač kao što sam i rekao. Natho je jedan od kapitena i ima veliko poštovanje svih nas", ističe Duljaj.

Izraelac je proletos pokazao da može još mnogo toga da pruži na terenu.

"Natho može da nam pomogne, to se videlo i u derbiju protiv Crvene zvezde. Tada sam mu rekao da nije igrač za pet minuta. Godine su za nekoga samo broj, imaće sigurno ozbiljnu ulogu u timu u novoj sezoni. Ne moramo svi da se slažemo, ali uvek možemo da polemišemo u okviru jedne ideje".

Zovem Dijabatea a on se ne javlja

Fuseni Dijabate nije se pojavio na pripremama kluba.

"Imao sam kontakt sa Dijabateom, verujte i dalje ga zovem, nije mi se javio. Naći ću ga ja gde god se nalazi. Ono što ja znam Partizan je izvršio sve obaveze prema njemu. Samo neka dođe, pričaćemo, znate da se takve stvari ne dešavaju samo u Partizanu već i u većim klubovima. Kaznena pravila postoje, plati i to je to", kaže Duljaj.

Frenk Kanute mogao bi da bude oslonac na sredini terena, a Nemanja Nikolić je bio "dar" koji nije smeo da se propusti.

"Više sam nego zadovoljan što je Kanute došao. Igrao je ligu koja je jaka iako je druga. Volim takav profil igrača koji su agresivni na loptu. Potreban je mali period za adaptaciju, siguran sam da će doneti dosta toga dobrog Partizanu. Čuli smo se praktično svakodnevno Kanute i ja. Imao je neke predrasude o Beogradu i rekao sam mu da dođe i uveri se da nije tako kako se priča. Onda sam zamolio Natha i Meniga da odemo zajedno na ručak i da čuje od svojih sadašnjih saigrača kako se osećaju u Beogradu, šta je Partizan. Pitao sam ga posle toga da li je naš igrač, pružio mi je ruku, zagrlio sam ga i već sam tada znao da je naš igrač. Kada se pojavila mogućnost za Nikolića oberučke sam to prihvatio jer se radi o igraču koji mnogo voli i poštuje ovaj klub i može mnogo toga da doprinese ne samo na igračkom planu već i u kolektivu. Poznaje se sa dosta igrača i oseća se kao kod kuće".

Klub radi i dalje na pojačanjima, ne krije trener.

"Nismo završili sa pojačanjima, tražimo još neke pozicije. Rekao sam već da je trenirati jedan tim, a igrati sa drugim je veoma teško, ali ne smemo da srljamo. Postoji dobra i loša varijanta, mi sad imamo manje i više lošu varijantu. Manje loša je da čekamo i izaberemo ono što je potrebno Partizanu. Znamo šta želimo, znam i šta ne želimo to je jednako važno".

Potreban je još jedan štoper.

"Nemoguće je početi sezonu sa tri štopera, minimum je četiri. To nam je prioritet. Ono što nam ide na ruku je što je prvenstvo pomereno za sedam dana. Potreban nam je domaći igrač za tu poziciju".

Za sada je napadačka linija popunjena, što ne znači da se ne traži još jedan ofanzivac.

"Imamo Nikolića, Baždara, Pavlovića, postoje još neke varijante. Ne bih da se zalećem i obećavam nešto što ne mogu da ispunim".

Italijan i Portugalac u stručnom štabu

Italijan Valerio Cudas i Portugalac Bruno Fidalgo su pojačanja u stručnom štabu.

"Sa Italijanom sam dugo bio u kontaktu i Portugalac je dugo u fudbalu. Mnogo mi znače kao i ostatak stručnog štaba", kaže Duljaj.

Otišlo je mnogo igrača, poslednji je crno-bele napustio Igor Vujačić.

"Vujačić je zaslužio inostrani angažman. Rekao sam već da nisam mogao sebi da dozvolim da ga sprečim da u ovim godinama zaradi dobar novac. Otišao je u odličan klub, hvala mu za sve što je uradio u Partizanu".

Afirmacija mladih igrača je i dalje jedan od prioriteta, a sigurno je da crno-beli neće imati problema sa bonus igračima.

"Moramo da afirmišemo mlade igrače, imamo kvalitet među njima, a bio bih presrećan kada bi svi mogli da igraju. Oni koji su spremni igraće bez obzira koliko godina imaju. Baždar odskače, već dugo je tu, samo još neke bubice da sredi i biće to kako treba. Imamo nekoliko varijanti za bonus, pre svih Ilić i Baždar. Potrebna im je podrška bez obzira da li prave greške. Biće to sve ok. Moramo da vodimo računa o tim mladim igračima, ništa na silu".

Crno-beli su na Pohorju u prvom meču preslišali nižerazrednu NK Pesnicu (5:0), a u četvrtak od 16.00 časova rival će im biti češki Bohemijans (TV Arena Premium 1).

"Kanute i Nikolić će dobiti određenu minutažu protiv Bohemijansa, moram još samo da vidim koliko. Generalno, ćutimo i radimo, spremamo se za početak sezone, ne bih ništa da obećavam", suzdržan je Duljaj.