Superliga Srbije

Mitar Mrkela za TV Arena sport: Kupili smo Sremčevića, u petak je na pregledima u Zvezdi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.01.2024 19:00
Komentator TV Arena sport Goran Svilar i Mitar Mrkela TV Arena sport
Komentator TV Arena sport Goran Svilar i Mitar Mrkela

Crvena zvezda privršava pripreme na Kipru, sutra od 16.00 časova (TV Arena sport) očekuje ih "generalka" protiv Boteva, pa povratak u Beograd. Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela je u ekskluzivnom intervjuu za TV Arena sport na Kipru potvrdio kupovinu napadača Mladosti Uroša Sremčevića, najavio aktivnosti u prelaznom roku, govorio je i o ambicijama kluba, budućnosti, ulaganju u igrače iz Omladinske škole...

Koliko je Zvezda dobila sportskom smislu dolaskom na Kipar, ko se nametnuo od igrača, ko bi trebalo još malo više da poradi na sebi?

"Zadovoljni smo boravkom na Kipru. Imali smo pre svega odlično vreme, hotel i smeštajne kapacitete. U blizini hotela imali smo dva odlična terena za rad i na kraju imali smo četiri utakmice. Sutra igramo tu petu kontrolnu utakmicu koja će ujedno biti i generalna proba za prvenstvo. Na pripreme smo došli bez reprezentativaca koji su učestvovali na Kupu Afrike i Kupu Azije, to je ukupno pet igrača, plus Ado i Degenek koji su bili planirani za ta takmičenja, a vratili su se usled povreda. Ukupno sedmorica igrača. Treba napomenuti da tokom priprema nismo mogli da računamo u celosti na Kataija i Ivanića, dvojice veoma važnih igrača za nas, kao i na Rodića. Sa druge strane, sve ove nedostatke, kada je uigravanje tima u pitanju, imali smo prilike da damo šansu nekim novim igračima i oni su je iskoristili. Protiv Mladosti iz Lučana izašli smo na teren sa četvoricom igrača iz naše Omladinske škole, sa Nedeljkovićem, Radojevićem, Šljivićem i Lučićem, a tu su bila i još dvojica stariji igrača ponikli iz škole, Spajić i Mijailović. Videli ste da smo delovali kompaktno, da smo unapredili našu igru. Sviđa mi se da smo u ovom trenutku spremniji nego što smo bili i da su igrači individualno, svaki ponaosob od njih podigli svoju formu u odnosu na ono što smo videli jesenas. Naše linije tima u ovom trenutku izgledaju dosta dobro, zategnutiji smo, dobro kontrolišemo igru protiv svakog rivala i što je najvažnije odlično se branimo. To je naravno delo našeg trenera Vladana Milojevića koji se na zimu vratio u Zvezdu", istakao je Mrkela.

U taktičkom smislu, u smislu zahteva na terenu, koje su razlike u odnosu na period kada je trener bio Barak Bahar. Šta je to novo doneo Milojević?

"Ne bih o tim zahtevima. Rekao sam kako ekipa izgleda. Sve što sam izneo je posledica onoga što se traži na treningu. Milojevioć je veoma zahtevan trener koji tačno zna šta hoće i ume igračima da prenese te zahteve. Pošto ga dosta dobro poznajem iz prethodnog perioda, mogu da kažem da igrači jako dobro razumeju njegov jezik i to jako dobro primenjuju na terenu."

Kakva je situacija sa Kataijem, Ivanićem i Rodićem, da li su blizu da budu deo takmičarsog tima?

"Rodić, Katai i Ivanić izlaze iz povreda. Ivanić i Rodić su u trenažnom procesu. Ivanić od nedelje ulazi u pun trenažni proces. Katai je u Beogradu, opravlja se od povrede leđa i očekuje od ponedeljka da i on bude sa igračima na treningu".

Situacija sa Milošem Degenekom zbog povrede je poznata, da li Zvezda računa na njega ili je u pitanju nešto drugo?

"Računa se na svakog igrača koji je na paltom spisku Crvene zvezde. Degenek je imao nesreću da je počeo pripreme ovde, da je doživeo povredu tetive i da je morao da odsustvuje tokom čitavih priprema. On je sada dobro, vratio se sa lečenja i nadam se da će se od sledeće nedelje staviti treneru na raspolaganju".

Da li u Viktoru Radojeviću u bliskoj budućnosti vidite dostojnu zamenu za Milana Rodića?

"Radojević je dete iz naše škole, poslednjih godinu i po dana je igrao u Grafičaru gde je ostavio dosta dobar utisak. Na ovim pripremama je dobio šansu i po meni, a i po treneru Milojeviću on je tu šansu iskoristio. U ovom trenutku, kada Rodić ne igra, on je svakako neko ko može da igra u prvoj postavi Crvene zvezde."

Jovan Šljivić je postigao dva gola na priprema, opet se nameće i koliko može biti rešenje u veznom redu?

"Šljivić je jedan od najtalentovanijih igrača iz naše Omladinske škole. Imao je prošle sezone odličnu polusezonu u Grafičaru, zatim nije igrao više od pola godine. Prošlog leta je bio na pripremama u Rusiji i odigrao je odlično. I onda je usledio pad, zbog duge pauze. Sada se odlično pripremio i da je tu šansu koju je dobio kod Milojevića upotpunosti iskoristio. Pokazao je sav svoj talenat i neko je na koga se najozbiljnije računa u narednom periodu."

U ovom trenutku kakva je situacija sa odlaskom Jovana Mijatovića?

"Mi imamo ponudu za Mijatovića. Situacija je takva da može i da ode, a može i da ostane u Crvenoj zvezdi. Rekao bih još jednu stvar. Nemamo mi deficit sa napadačima, u ovom trenutku imao Šerifa Ndjajea, Žan Filip Krasoa, koji igra i tu poziciju, a i neke druge, a mogu da vam kažem da smo završili transfer Uroša Sremčevića u Crvenu zvezdu. Još jednog igrača rođenog 2006. godine, on će u petak odraditi medicinske testove i fizičke spreme u Zavodu za sport i potpisati ugovor sa Crvenom zvezdom".

Igrače prvo tražimo u Srbiji

Za kraj, koliko je kupovina Uroša Sremčevića najava u narednim prelaznim rokovima biti orijentisana na domaće tržište?

"Uvek smo prvo orijentisani nna ono pto možemo da dovedemo iz Srbije. Ako ne možemo da dobijemo igrača na određenoj poziciji iz Srbije onda se okrećemo inostranstvu. Neke pozicije, kao što su pozhiciejn bekova su toliko deficitarne da teško možete naći u Srbiji igrača za tu poziciju. Uvek prvo Srbija, pa onda tek inostranstvo", ističe Mrkela.

Mnogo se očekivalo od Ndjajea, možda nije opravdao to u prvih šest meseci, ali ulazi u ritam. Sa njim se indivudaulano radi, koliko je podigao formu i koliko može da bude rešenje za Zvezdu pred ono što je očekuje na proleće?

"Ndjaje je kvalitetan igrač, došao je na kraju prelaznog roka sa velikim očekivanjima. Imao je i dobrih partija i one koje su bile dosta loše. U ovom trenutku izgleda mnogo fizički spreniji i polako ulazi u onu formu koja se od njega i očekuje. Videli ste da i u utakmicama gde nije postizao golove pružao dosta, imao je asistencije. Na poslednjoj utakmici je postigaop fantastičan gol.  Ulazi u dobru formu, po svemu viđenom, a mislim da je i on ušao u jedan zahtev koji je nametnuo Milojević. Taj zahtev i njemu odgovraa i mislim da ćemo u narednih šest meseci imati jednog novog, boljeg Šerifa Ndjiaja."

Vaše viđenje Uroša Sremčevića i na čemu bi trebalo sa njim još da se radi?

"Sremčević je mlad igrač, rođen 2006. godine i imao je odličnu polusezonu u Mladosti iz Lučana. Pratili smo ga duže vreme, prototip je modernog napadača koji se odlično kreće, ima dobru brzinu i daje golove na različite načine. Mislim da će u kod nas pokazati kvalitet i pitanje je samo koliko će se brzo adaptirati na zahteve Crvene zvezde i na ono što ga čeka u klubu."

Šta će Uroš Sremčević konkretno dobiti dolaskom u Crvenu zvezdu?

"Dobiće Crvenu zvezdu kao veliki klub. Mi smo u prošlosti izbacili mnogo vrhunskih fudbalera i niko igraču ne može da da ime i budućnost kakvu Crvena zvezda može da da na ovim prostorima."

Pominje se odlazak Uroša Kabića, da li postoji konkretna ponuda?

"Mi pažljivo procenjujemo situaciju sa svakim igračem. Pogotovo sa mlađima. Znate, kad igrač izlazi iz omladinaca potreban je jedan period adaptacije sa seniorima. Mi se trudimo da svim mladim igračima obezbedimo da taj period bude što kraći i da ih što pre imamo spremne za prvi tim. Kabić je došao prošlog leta na kraju prelaznog roka. Radi se o veoma talentovanom igraču. Mi na pozicijama na kojima Kabić igra imamo mnogo igrača koji u ovom momentu imaju ozbiljan učinak. Kad igrate u Zvezdi na poziciji napadača radi se o tome da morate da imate ozbiljan učinak. Kabić nije u ovom trenutku na prvom mestu i videćemo šta je za njega najbolje. Pozajmica ili dvojna registracija. O tom - potom."

Da li je "igri" prodaja?

"Moguće, ali samo ako dođe neka dobra ponuda".

Imamo kapital u mladim igračima

Koja je prva sledeća naredna velika prodaja od mladih igrača Crvene zvezde?

"To ne mogu da vam kažem. Desio se Kosta Nedeljković, produkt naše Omladinske škole u koju se dosta ulaže. Prodali smo ga ozbiljnom klubu kao što je Aton Vila. Postoji veliko interesovanje za Mijatovića. To su dvojica igrača koja su se nametnula u posledjih šest meseci. Dolaze nam i novi mladi igrači. Na pripremama smo imali i bonus igrače - trojicu 2002. godine, trojicu 2003. godište, trojicu 2007. godište. Svi su oni Zvezdini kapitalci i svi oni u nekom narednom periodu mogu da budu ti od kojih će Crvena zvezda zaraditi veliki novac u budućnsoti. Ali, da se fokusiramo na to da oni nešto treba da učine za Crvenu zvezdu u periodu pre prodaje. Oni su na dobrom putu da izbore mesto i da postanu standardni prvotimci. Da prvo u Crvenoj zvezdi pokažu svoj kvalitet.", zaključio je Mrkela.

Zvezda sutra za rivala ima Botev, da li će se odigrati još neka kontrolna utakmica po povratku u Srbiju?

"Neće biti novih utakmica. Mi se vraćamo u Beograd u petak rano ujutru, igrači će, pretpostavljam, dobiti dan-dva odmora i od nedelje počinje priprema za prvo kolo nastavka gde je rival Voždovac."

Analiziran je Voždovac kao protivnik, gledali su skauti njihov duel sa Čukaričkim. U ovom trenutku, kako se Zvezda priprema za taj meč?

"Za Zvezdu je svaka utakmnica bitna, i za ove pripremne se pripremamo ozbiljno. I za Voždovac isto važi. To je mlada ekipa, dobro vođena, kako se to fudbalskim rečnikom kaže "pismena ekipa". Teže da igraju fudbal i protiv svakoga igraju isto. Pripremićemo se maksimalno, te prve utakmice u prvenstvu su uvek veoma zahetvne, teške jer dolaze posle dužeg perioda neigranja u takmičenju. Najozbiljnije pristupamo pripremi te utakmice, verujem da će i naši igrači pokazati da su spremni. Nadamo se da ćemo pobediti."

Cilje Zvezde do kraja sezone se zna?

"Nikad nismo bežali od najviših ciljeva. Uvek smo sami sebi u našem klubu postavljali visoke ciljeve. Želimo šampionsku titulu, da ponovo osvojimo Kup. Poslednje tri godine smo osvajali duplu krunu, želimo to da ponovimo. Svaka utakmica, pobeda i osvajanje titule."

Gde vidite Zvezdu u narednoj sezoni, u kom takmičenuju i sa kojim limitima, ako oni postoje?

"Mi smo se mnogo promenili u poslednjem prelaznom roku. Doveli smo 12 igrača, pripremajući se za neku budućnost koja nam dolazi. Imali smo velikih uspeha u poslednjih sedam godina, bili smo šampioni, igrali smo evropska takmičenja, ali je procena bila da nam je potrebno i podmlađivanje ekipe i da je ubrzamo, da je modernizujemo. Minula polusezona, iako je za nas bila rezultatski neuspešna, jer smo postavili najviše ciljeve i u Ligi šampiona i u Superligi, pokazali smo dosta toga dobrog. Promovisali smo mnogo mladih igrača, pokazali da možemo da budemo konkurentniji u Ligi šampiona nego što smo bili ranijih godina. Kada smo vršili analize Lige šampiona svi parametri su bolji: broj primljenih golova, broj datih golova, posed lopte, broj upućenih šuteva ka golu i onih ka našem golu. Sve je to bolje nego ranijih sezona. Siguran sam da smo na dobrom putu i da će sve ono što smo odradili u prošlom prelaznom roku i ono što ćemo odraditi u ovom, imati ogroman pozitivan uticaj na budućnost ove ekipe. I na buduće rezultate.", ističe Mrkela.