Superliga Srbije

Mitar Mrkela za TV Arena sport: Cilj je odbrana titule, plan je dovođenje levog beka

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

07.01.2024 15:30
Mitar Mrkela za TV Arena sport: Cilj je odbrana titule, plan je dovođenje levog beka MN Press

Fudbalski klub Crvena zvezda imao je jednu specifičnu godinu, prožetu istorijskim dostignućima, a začinjenu neispunjenjem jesenjih ciljeva. Sporstki direktor Mitar Mrkela, uvek odmeren i realan, podvukao je za portal TV Arena sport crtu iza minule 2023. godine.

"Sagledavajući celu 2023. godinu možemo je zaista podeliti u dva dela. Prolećni deo minule sezone bio je izuzetan, odbranjeni su trofeji u Srbiji, ispisana je istorija ovajanjem tri izastopne duple krune, obezbeđen je prvi put direktan plasman u UEFA Ligu šampiona. Šansu je dobilo i iskoristilo nekolicina mladih igrača iz škole. Svi ciljevi za taj deo sezone su bili ispunjeni", istakao je Mrkela.

Dolazak novog trenera Baraka Bahara, rekordna investicija u pojačanja za Ligu šampiona, sjajni rezultati u pripremama nisu se preslikali u punoj meri u jesenjm delu ove sezone.

"Postavili smo jasne ciljeve: da odbranimo trofeje u Srbiji i u Ligi šampiona budemo konkuretni, da obezbedimo proleće u Evropi. Nisu ispunjeni ciljevi, ispali smo u Evropi, drugi smo u Superligi i to je za nas neuspeh. Nismo zadovoljni rezultatom iako smo u Ligi šampiona došli do nivoa igre koji smo planirali. U svim mečevima smo do kraja bili rezultatski konkuretni, pokazali smo jedan kvalitet, imali smo i benefit da pokažemo da imamo jednu plejadu dobrih fudbalera iz naše omladinske škole koji u elitonom takmičenju nisu bili samo 'za pokazivanje' već su bili važni igrači u timu..."

Činjenica je da su crveno-beli ostavili jako dobar utisak u duelima sa favortima Mančester sitijem i RB Lajpcigom, a da su najlošiju i najbolju partiju pružili protiv Jang Bojsa. U Beogradu su podbacili (2:2), u Bernu odigrali na visokom nivou a doživeli eliminaciju (0:2).

"Sve nam je jesenas stalo u dva meča, revanšu protiv Jang Bojsa i večitom derbiju protiv Partizana. Oba susreta smo izgubili i zato je jesen za nas rezultatski neuspešna iako smo u oba susreta bili bolji rival. Fudbal je takav, nekada napravite iskorak u kvalitetu a ne isprate vas rezultati".

Fudbal je i surov, ne trpi neuspehe, pa je Baraka Bahara zamenio Vladan Milojević. Povratak trofejnog trenera, utemeljitela uspeha poslednjih šest sezona, dočekan je ovacijama među navijačima. Mrkela i Milojević su leta 2017. godine postavili temelje tima koji se iz godine u godinu razvijao.

"Radujem se ponovnoj saradnji sa Vladanom. On je izuzetan stručnjak i čovek, razumemo se, poznaje Zvezdu, radom i rezultatima je ostavio veliki pečat u istoriji kluba. Zaista nije potrebno mnogo govoriti o njemu, a moglo bi se mnogo toga reći u superlativima. Verujem u njegov rad, kvalitet, ciljevi su ostali isti - odbrana titule i Kupa Srbije."

Neće Milojević imati baš idealnu situaciju jer zbog Kupa Afrike i Kupa Azije neće na pripremama imati petoricu igrača - Naser Điga, Žan Filip Kraso, Osman Bukari, Kings Kangva, Hvang In-Bom.

"Nama imponuje da ćemo imati petoricu fudbalera na kontinetalnim takmičenjima, to je potvrda da se radi o izuzetnim igračima. Znali smo sve ovo kada smo ih dovodili".

MN Press

 

 

Njihov izostanak neće poremititi planove kaže Mrkela.

"A, zašto bi? Crvena zvezda je veliki klub. Nikad nismo kukali na situaciju u igračkom kadru, to nećemo raditi ni sada. Godinama unazad planski formiramo igrački kadar da ne zavisimo od jednog, dvojice igrača ma kakvog oni kvaliteta bili. Liverpul neće imati Salaha, Totenhem jednog Sona i da ne nabrajam. Ne treba zaboraviti da smo tri meseca bili bez Aleksandra Kataija koji je imao povredu leđa, a on je poslednjih sezona perjanica tima. U finišu jeseni i važnim mečevima bili smo bez Mirka Ivanića, jednog od aduta i najvažnijih igrača u timu. Nismo o tome pričali jer je sve to sastavni deo posla".

Planovi se ne menjaju ni kada je reč o prelaznom roku, bez obzira na izostanak petorice reprezentativaca.

"Formirali smo letos igrački kadar za tri takmičenja, odigrali smo tridesetak mečeva a u prolećnom deliu nas očekuje mnogo manje. Zato ćemo smanjiti igrački kadar u dogovoru sa trenerom Milojevićem".

Generalni direktor Zvezdan Terzić je bio decidiran u analizi jeseni da ekipa na proleće neće ostati bez uzdanica.

"Imamo po dvojicu kvalitetnih fudbalera na svakoj poziciji sem na levom beku. Milan Rodić će dobiti aletarnativu i to je, u ovom času, jedina pozicija koja nam je potrebna i na čijem dolasku se radi".

Mediji mnogo govore o transferima Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića, koje su igrama osvojili srca navijača.

"Nedeljković i Mijatović nisu na prodaju ove zime. To je naš stav. Oni ostaju, uz Vladimira Lučića bili su važan deo tima jesenas, pokazali su da se dobro radi u Omladinskoj školi. Mi ćemo samo nastaviti da ulažemo u našu decu, to je uvek jedan od strateških ciljeva kluba."

Nedeljković je bek kakav se dugo nije pojavio

Kosta Nedeljković je iskoriristio šansu koju mu je ukazao Barak Bahar i ne samo što je postao standarsan u Zvezdi, već će u martu debitovati za A selekciju Srbije.

"Nedeljković je bek kakav se dugo, možda desetak godina nije pojavio u Srbiji. Sve je to prepoznato, a poređenja radi, na Novom Zelandu smo imali bekove koji to prirodno nisu bili. Gajić je bio zadnji vezni, a Antonov krilni igrač. Kosta je bek za selekciju Srbije za narednih 10-15 godina, verujem da će nastaviti ovako da se razvija", uverava Mrkela.

Na startu priprema biće i Edmund Ado, vezni igrač koji nije bio ni licenciran jesenas.

"Edmunda Ada smo skautirali kada je igrao izuzetno u Šerifu, protiv nas, a zatim u grupnoj fazi Lige šampiona protiv Reala. Barak Bahar je imao druge planove, ali Ado je igrač Zvezde".

Praznici su prošli, Zvezda počinje pripreme, Vladan Milojević 10. januara će i zvanično izvršiti prozivku, zatim sledi odlazak na Kipar na glavni deo rada i brušenje forme kroz utakmice. Ciljevi su jasni.

"Zvezda je postavila visoke standarde - odbrana šampionske titule i novi plasman u Ligu šampiona", samo je ponovio Mrkela na kraju razgovora.

Vladan Milojević na startu priprema (pregledi su 8. i 9. januara) trebalo bi da računa na ove igrače iz jesenjeg dela: Omri Glazer, Zoran Popović, Nikola Vasiljević (golmani), Milan Rodić, Miloš Degenek, Aleksandar Dragović, Nemanja Milunović, Lazar Nikolić, Uroš Spajić, Kosta Nedeljković (odbrana), Gelor Kanga, Mirko Ivanić, Aleksandar Katai, Vladimir Lučić, Stefan Mitrović, Srđan Mijailović, Edmund Ado, Marko Stamenić, Uroš Kabić (vezni igrači), Jovan Mijatović. Piter Olanjinka, Šerif Ndjaje (napadači). Tu su još igrači sa pozajmica Nikola Mituljikić, Jovan Šljivić, Nikola Knežević, Andrija Maksimović, a biće nagrađeni i još neki mlađi igrači. Priča se o Viktoru Radojeviću i Veljku Milosavljeviću.