Premijer liga

Startuje Premijer liga na Areni: Siti pod novim udarom Arsenala, Junajteda i Liverpula

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

11.08.2023 18:30
Startuje Premijer liga na Areni: Siti pod novim udarom Arsenala, Junajteda i Liverpula Tanjug/Nick Potts/PA via AP

Može li ko da dobije maraton protiv Mančester sitija? To je glavno pitanje i pred današnji start 32. izdanja Premijer lige Engleske, u svemu naj-lige na planeti čije će prenosi u Srbiji i regionu imati prilike da gledaju ljubotelji fudbala na kanalima TV Arena sport. Siti je 10. juna osvojio Ligu šampiona u Istanbulu i sa seke skinuo nadimak "mali-veliki klub". Sada su ušli među 23 kluba koja su podizala u istoriji najvažniji evropski pehar i spremaju se da pojure četvrtu uzastopnu titulu.

Menadžer Pep Gvardiola je i pre Istanbula znao da ostaje bez kapitena Ilkaja Gundogana (Barselona), doveo je Matea Kovačića iz Čelsija kao zamenu, a uspeo je da ubedi Bernarda Silvu i Kajla Vokera da ne napuste "Etihad". Odbranu je pojačao mladim Joškom Gvardiolom, potrošio je "samo" 119 miliona evra na pojačanja, ali ima najbolji, najuigraniji i najefikasniji tim u Premijer ligi.

Koliko samopouzdanja imaju Gvardiola i igrači, govori i Pepova izjava posle izgubljenog Superkupa Engleske, gde je Arsenal slavio na penale:

"Izgubili smo tri poslednja Superkupa Engleske. I uvek smo posle toga osvajali Premijer ligu".

Da je Premijer liga atletski rečeno sprinterska disciplina, možda Siti ne bi osvojio sedam titula u poslednijih 12 godina! Ovako, igraju se 38 kola, isprepleteni i obavezama u F.A kupu Engleske, Liga kupu Engleske i evropskim kupovima, samo dugoprugaši, oni najizdržljiviji sa dobrim finišem prvi prolaze kroz cilj.

Barnli i Siti otvaraju sezonu

Parovi prvog kola Premijer lige

Petak

Barnli - Mančester siti 21.00 (TV Arena Premkium 1)

Subota

Arsenal - Notingem Forest 13.30 (TV Arena Premium 1)
Bornmut - Vet Hem 16.00 (TV Arena Premium 1 - multiprenos)
Brajton - Luton 16.00 (TV Arena Premium 3)
Everton - Fulam 16.00 (TV Arena Premium 2)
Šefild j. - Kristal Palas 16.00 (TV Arena sport 6)
Njukasl - Aston Vila 18.30 (TV Arena Premium 1)

Nedelja

Brentford - Totenhem 15.00 (TV Arena Premium 1)
Čelsi - Liverpul 17.30 (TV Arena Premium 1)

Ponedeljak

Mančester j. - Vulverhempton 21.00 (TV Arena Premium 1)

Ako se sagledaju svi aspekti - menadžer, kvalitet igrača, pojačanja i igra - Siti će ove godine imati tri velika konkurenta u Asrenalu, Mančester junajtedu i Liverpulu. Gvardiolin učenik Mikael Arteta je i prošle sezone na 10 rundi pre kraja imao zalihu od realnih pet bodova, ali nije izdržao maraton pa ih je Siti pregazio kao tenk. 

Arteta je naučio lekciju i zato je u ovom prelaznom roku zadržao gotovo kompletan tim (bez Džake), a potrošio 231,6 miliona evra kako bi vezni red dobio stabilnost u kapitenu Vest Hema Deklanu Rajsu, odbrana u Julijanu Timberu (Ajaks), a napad imao opciju više sa Kajom Havercom (Čelsi). Stiže i golman David Raja iz Brentforda da bude alternativa odličnom Aronu Ramsdejlu, pritom može da računa na povratnike, napadača Folarina Baloguna i levog beka Nuna Taveraša. Arsenal je poslednju titulu osvojio pre 20 godina (2003/04) i možda je ovo sastav koji je kadar da uradi što i generacija koju nje vodio Arsen Venger.

Mančester junajted je konačno pogodio pravog menadžera, jer je Erik ten Hag obezbedio Ligu šampiona, ali i doneo pehar u klub posle šest sezona. Napravio je igru, a strukturu je ovog leta ojačao na mestima gde je bilo najpotrebnije. Platio je 75 miliona evra za napadača Rasmusa Hojlunda, od Čelsija je otkupio Mejsona Maunta, a na gol postavio bivšeg učenika iz Ajaksa Andrea Onanu. Sve je to skupo koštalo gazde kluba (191,7 miliona evra), ali se Premijer liga ne osvaja bez top tima.

 

 

Ukoliko mu Bruno Fernandeš, kome je dao kapitensku traku, Markus Rašford, te Kazemiro, Lisandro Lopez, Varan budu na prošlogodišnjem nivou, uz pojačanja i dodatni mehanizam u funkcionisanju strukture igre može se očekivati da Junajted prati prošlogodišnji dvojac na pristojnoj distanci sa nadam da možda može da ih prstigne u finišu. Traži Ten Hag još pojačanja, ali ne prenagljuje, meri tri puta, procenjuje šta ima i dovodi samo bolje. Prepisan recept ser Aleksa Fergusona možda najtrogfejnijem klubu Premijer lige (13 titula) konačno vrati najvažniji ostrvski pehar posle 11 godina (2012/13).

Liverpul je minule sezone zakazao, povrede i promenljiva forma ostavili su ih bez Lige šampiona i to je stavilo crv sumnje u ispravnost odluka menadžera Jirgena Klopa u prelaznom roku. Pre godinu dana, analitičari su mu zamerili što nije kupio jednog ili dvojicu veznih igrača top klase, a ispostavilo se da su bili u pravu. Klop je ovog leta jurio Džuda Belingema, ali je Real bio brži i primamljiviji za engleskog reprezentativca. Okrenuo se drugoj opciji pa je kupio Argentinca Alekisa Mek Alistera iz Brajtona, a onda i Dominika Soboslaja, sjajnoj Mađara iz Lajpciga. 

Planirao je da pusti Artura Mela, Džejmsa Milnera i Nebu Keitu, ali nije se nadao da će za petro-dolarima iz Saudijske Arabije otići redom Fabinjo, pa Henderson. Opet je ostao Klop "tanak" na pozicijama u veznom redu jer uz pojačanja može da računa na Bajčetića, Džonsa, Alkantaru i Elitoa. Moraće da kupi bar još jednog defanzivnog veznog igrača, propao mu je plan za Kaiseda. Odbrana je ostala nedirnuta, napadačka linija mu je popunjena, Luis Dijaš, Kod Gakpo, Mo Salah, Diogo Žota i Darvin Nunjez mogu svaku odbranu da sruše.

Arena cloud daje što niko u svetu

Kao i prethodne sezone svi mečevi Premijer lige, uz multiprenose možete gledati na kanalima TV Arena sport, kao i na platformi "Arena cloud".

Vlasnici "Arena cloud" imaju ove sezone jedinstvenu priliku u svetu da u realnom vremenu pogledaju sve golove, šanse hajlatse mečeva Premijer lige. Uživajte...

Čelsi i Totenhem poslednjih 10-tak godina čine veliku šestorku Premijer lige. Oba tima su pretrpeli korenite promene. Maurisio Poketino je preuzeo Čelsi, prodao je ili pustio čak 16 igrača, kupio je Nkunkua koji se nažalost povredio (16 nedelja pauze), Disasija, Džeksona, Ugučukvua, golmana Sančeza, Anđela, a čeka još jednog napadača i izvesno Moizesa Kaiseda. Pregovari oko dolaska Dušana Vlahovića iz Juventusa su prekinuti, pitanje je hoće li se nastaviti. Ima kvalitetne pojedince, ali čini se nedovoljno vremena da ih sve uskladi, bar ne za ovu sezonu. Na startu ga čeka duel sa Liverpulom, biće mu to prvi reper mogućnosti tima.

Slična je priča sa Totenhemom. Angelos Postenkoglu je napustio svoj raj u Seltiku i uhvatio se "vrele pegle" u Londonu. Ali, naišao je neočekivano na najveći problem - Hari Kejn. Kapiten, lider i najbolji strelac je isterao svoje i seli se u Bajern, Totenhem je odbio 100 milioan evra, Bavarci su ponudili 110 i završavaju danas posao.

Bez Kejna, Totenhemove šanse da se umeša u borbu za vrh drastično se menjaju. Dovedeni su provereni Džejms Madison iz Lestera, golman Vikario, kao i talentovani i neiksuni igrači tipa Mikija Van de Vena i Aleha Veliza. Čini se da će "pevci" slabo slavodobitnički da "kukuriču" ove sezone, ako ne nađu novog "Kejna" koji će ubacivati dabl-dabl golova i asistencija.

 

 

Glavni razlog su pre svih Njukasl, dodatno ojačan Tonalijem, Barnsom, a opet oslabljen odlaskom Alana Sen-Maksimina, zatim i Brajton koji jeste izgubio Mek Alistera, golmana Sančeza i izvesno Kaiseda, ali je doveo Žoao Pedra (Votfrod), štopera Igora (Fiorentina), te vezne igrače Mahmuda Dahuda (Dortmund) i veteran Džejmsa Milnera (Liverpul). Šansu će neku evropsku kartu tražiće Aston Vila, ojačana Musom Dijabijem (Bejer L), Pau Toresom (Viljareal) i Jurijem Tilemansom (Lester), te Brentford, Bornmut, Vest Hem. 

Ostali će biti u borbi za opstanak, pitanje je mogu li Luton i Šefild junajted da izbegnu eksresan povratak u Čempionšip.