Srbija na EURO 2024

Stevan Stojanović pred EURO: Srbija uvek igra na gol više; Sa Svilarom treba spustiti loptu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2024 15:54
Stevan Stojanović, član FSS MN Press
Stevan Stojanović, član FSS

Fudbalere Srbije očekuje prvo Evropsko prvenstvo (14. jun - 14. jul) posle 24 godine pauze. "Orlovi" će u Nemačkoj nastupiti u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom, dok će pre toga, naši reprezentativci odigrati pripremne duele sa Austrijom (4. jun), i Švedskom (8. jun). 

Sve ljubitelje prelepe igre u našoj zemlji kopni pitanje spiska imena koja će selektor Dragan Stojković povesti sa sobom na EURO. Stoga je Stevan Stojanović, direktor A reprezentacije Srbije, u razgovoru za "Mozzart sport", otkrio kada će biti poznati svi predstavnici naše zastave na predstojećem velikom turniru. 

"Izašli smo sa širim spiskom zato što je malo nezgodno vreme, jer negde prvenstva nisu još gotova, ponegde se igra i finale Kupa, a tamo imamo naših igrača. Neki su još povređeni, pratimo njihovo stanje… Konačni spisak mislim da će biti pred put za Austriju. Pošto je krajnji datum kada mora da se prijavi lista u UEFA 7. jun, onda je logično da će momci koji krenu na mečeve sa Austrijom i Švedskom – biti naš spisak. I na ovom širem, koji smo objavili, su uglavnom igrači koje smo već pozivali, koji su igrali tokom kvalifikacija. Koga smo još mogli da pozovemo? Eto, hteli smo Pavlovića iz Bajerna i sigurno bi išao na Evropsko prvenstvo, ali on se odlučio za Nemačku i šta da radimo, ne možemo puškom da ga teramo da bude naš reprezentativac", istakao je Stojanović.

MN Press

Stevan Stojanović, direktor A reprezentacije Srbije

Potom se dotakao svojih očekivanja, ali i rada Fudbalskog saveza Srbije u prethodnom, krajnje plodonosnom periodu, za vreme kog su "orlovi" pod komandom selektora Stojkovića, uspeli da se plasiraju na Mundijal u Kataru, najviši rang Lige nacije, i naravno, na EURO. 

"Mi smo optimisti od početka, otkad smo došli. Kad se razgovaralo o ugovoru, selektorovom i mom, da dođemo u Savez, uslov je bio da idemo samo na jedno veliko takmičenje u ciklusu od tri godine. Selektor Stojković je rekao: Idemo na oba takmičenja! Otišli smo na Svetsko prvenstvo, imali uspon, dobro smo igrali te kvalifikacije. Onda se desio pad u Kataru, iz objektivnih razloga. Pa smo imali uspon u Ligi nacija, gde smo dobro igrali sa Norveškom, Švedskom, Slovenijom. I napravili tu isto dobar uspeh. A, onda su došle kvalifikacije za EP i novi pad. To je ta krivulja u fudbalu. Ali, bitno je da smo otišli na veliko takmičenje, da idemo na EP. U redu, jeste izboreno uz neku muku, ali ko je lako otišao? Dve-tri reprezentacije. Svi ostali su se mučili. Nikad se ne bavim prognozama, ali optimista jesam. Ambijent je dobar, kao i svih ovih godina. Pitajte svakog igrača da li ima neki problem sa selektorom, sa direktorom, sa ljudima iz sportskog sektora - siguran sam da će reći da nema. Atmosfera je sjajna, a momci su fenomenalni. Pavlović, Bleki Milenković, Saša Lukić, Maksimović, Mladenović… Uvek su tu! Da ne nabrajam sad sve… Mitrović bi bez glave igrao za Srbiju! Tadić ne bi propustio utakmicu nikad, nema šanse. Jel možeš? Mogu. Trening? Mogu. Sve! Pravi kapiten. I zato mislim da možemo da napravimo iskorak, barem da odemo u sledeći krug". naglašava popularni Dika. 

Objasnio je i neke nejasnoće u vezi sa slučajem Svilar. Podsećamo da je Mile, aktuelni golman Rome, prevashodno pristao da brani za naš nacionalni tim, ali je potom promenio mišljenje pod kišobranom razloga da Srbija ima previše kvalitetnih golmana. 

"Kad smo u martu pripremali utakmice, plan je bio da Petrović brani prvu u Rusiji, a da Svilar na Kipru. Pošto Vanja i Rajko nisu sporni, standardni su, čisto da i drugu dvojicu promovišemo, da im se ukaže šansa, da se vidi da su budućnost, jer su mlađi od ove dvojice. Znači, to su ta četvorica golmana oko kojih bi se vrtelo sve. E sad, neko je uticao na Svilara, ne znam ko, da može da brani za reprezentaciju Belgije. Odmah sam rekao da znam da to nema šanse. Belgijanci su stvarno poslali zahtev da vide da li može brani za njih, FIFA im je odgovorila da može da nastupa samo za Srbiju. Tako da… Ali, Svilaru ništa nismo uzeli za zlo. Neko je tu oko njega lovio u mutnom. Mlad je, za njega vreme radi i mislim da mu pripada da bude u ova četiri golmana", rekao je Stojanović i dodao vrlo razumno:

"Svilar je bio na najširem spisku koji smo poslali UEFA. Selektor nije ljut, samo je to rekao, da ga neće zvati, zato što je Svilar tako izabrao. Treba spustiti loptu. Evo, neka selektor kaže, ja sam insisitirao i kada Mile nije branio u Benfiki da ga zovemo. Rekao sam da ima kvalitet, da sam to video kroz treninge, da je budućnost srpskog fudbala. Malo su se zaleteli ti njegovi savetnici, ali bilo bi glupo da on ne iskoristi ponovo šansu, jer mislim da pripada ovde. Dobar je golman i dobar je momak. Da malo spustimo loptu. Nego, ima tu još kandidata među golmanima, recimo, Jovanović dobro brani u Partizanu…".

Za kraj, Stojanović je pomenuo da naša ekipa igra na gol više, s obzirom da "ne zna da se brani", ali i da je takvo shvatanje fudbala nukleus uspeha našeg nacionalnog tima u poslednjim kvalifikacionim ciklusima. 

"O tome ćete morati sa selektorom da pričate. Ja se ne petljam u te stvari. On ima svoju ekipu trenera, koji mu daju informacije, gledaju utakmice, ne bih da se tu mešam. Videli smo svi da se pokušavalo sa sistemom sa četiri pozadi... Ali, ako mene pitate, ja volim onu igru što smo imali od početka, kada je selektor Stojković došao. Jer, mislim da jedino tako možemo nešto da uradimo. Ne znamo mi da se branimo. Mi znamo samo na gol više. Kao što su bile kvalifikacije za Mundijal. Jeste, tako rizikuješ da primiš gol i svi pričaju posle da nam je slaba odbrana, a ja se sa tim ne bih složio. Jer, svi žele da šutnemo deset puta protivniku na gol za poluvreme, a u isto vreme da da nas niko ne ugrozi, da oni nemaju nijednu šansu, kao da niko ne postoji sa druge strane terena!? Tako mi shvatamo fudbal. Jeste li gledali pre neko veče Totenhem – Mančester siti? Dobio je Siti 2:0, a moglo je da bude i obrnuto, golman Mančestera Ortega je činio čuda. To je otvoreni fudbal, tako se sad igra. E, sad ako ćemo mi da se nabijemo u šesnaesterac i da posle pričamo “dobro je, izgubili smo samo 2:0”, onda… Ja sam za to da primimo tri gola, a da damo četiri. Naš selektor igra taj fudbal, ima tu filozofiju", dovrši je Stevan Stojanović.