Vesti iz fudbala

Stojković pred pripremne mečeve: O povređenima, (ne)pozvanima, očekivanjima...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.05.2024 11:41
Selektor Srbije , Dragan Stojković govorio je pred put na prijateljske utakmice. MN Press
Selektor Srbije , Dragan Stojković govorio je pred put na prijateljske utakmice.

Fudbalska reprezentacija Srbije uveliko se priprema za Evropsko prvenstvo od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj, i ostale su joj samo dve utakmice pre nego što se otisne putem Gelzenkirhena. Naš nacionalni tim će odigrati mečeve protiv Austrije (04.) i Švedske (08.), a posle toga mu predstoji grupna faza najšire kontinentalne smotre.

Selektor Dragan Stojković nedavno je objavio spisak od 26 igrača, koje će povesti na šampionat Evrope, a danas je na konferenciji za štampu obrazložio svoje izbore i odgovarao na mnogo drugih pitanja. Prvo se dotakao svojih ambicija, očekivanja i mišljenja o EURO.

"Sve ekipe koje su se kvalifkovale na ovaj turnir, znate da smo se mi kvalifikovali posle dve decenije, imaju iste šanse. Idemo korak po korak. Prvi korak je da se kvalifikujemo za drugi krug, pa kasnije fokus će biti na narednom rivalu. Tražiću od igrača fokus i koncentraciju. Zato ćemo u ovom periodu raditi na defanzivnim taktičkim stvarima, obratićemo pažnju na spremnost. Biće zahtevno takmičenje, moraćemo da budemo fizički aktivni. Radujem da nemam ambulantu kao pre dve godine. Nemamo povrede", istakao je selektor, da bi potom započeo priču o igračima koji su pozvani, a koji nastuaju u Mozzartbet Superligi:

MN Press

Selektor Dragan Stojković Piksi

"Možete da gledate i onako i ovako. To su igrači stariji za dve godine, iskusniji za dve godine. Igrali su evropska takmičenja. Nije to nagrada, već odluka po onome što sam video i gledao. Zato sam doneo odluku. Niko nije na spisku zbog frizure, već zato što je pokazao kvalitet. Odluka je opravdana. Drago mi je zbog igrača iz naše lige. Dobili su šansu s pravom. Oni koji nisu sada na spisku, dobili su potvrdu da ih pratimo. Sve zavisi od njih, njihovog ponašanja. Nijednom od igrača nisu zatvorena vrata reprezentacije. Niko nije otpisan. Kristalno je jasno da odluke donosim samostalno. Kada vam se nađe ime na širom spisku, to znači da morate da radite još jače, da vam to bude vetar u leđa".

Iako je rekao da neće pričati o igračima koji nisu na spisku, ipak je govorio odabiru da ne povede Strahinju Erakovića.

"Da bi neko došao, neko mora i da ode. Moje razmišljanje je bilo da budu šestorica centralnih bekova. To je moja odluka. Cenim ga, on je budućnost našeg fudbala, vratiće se. Ovde su Spajić i Stojić, dva nova imena. Bilo bi apsurdno da smo išli sa osmoricom ili devetoricom štopera. Mogu da razumem razočaranje i ljutnju, ali i ja sam razočaran kada ne pobedim Bugare. I niko me ne pita kako mi je. Svi igrači koji su pozivani, tu su zbog kvaliteta. Oni to treba da znaju, kao i javnost. Ali najvažnije je da ja mirno spavam. Važno je uzajamno poverenje između mene i igrača. I da je mali Eraković tu sa nama, neko bi morao da otpadne", pa potom nastavio i o Nemanji Radonjiću:

"Sve su to divni momci i neće im biti zatvorena vrata. Odlični su profesionalci, a odluka je takva na osnovu podataka koje imamo. Nema nikakvih ličnih problema, oni koji nisu tu nisu iz potpuno opravdanih razloga"

Oglasio se i povodom igrača koji su imali probleme sa povredom, kao što je Nemanja Gudelj. 

"Odlično mi deluje. Već treći dan radimo. Sprovodimo sve u delo, izdržava sve napore. Razgovaram sa njim svaki dan. Jedno je pričati, drugo je na terenu. Tu nema laži. Momci pokazuju motivisanost, ja ne trčim. Samo pratim".

Novinare je posebno zanimalo ko će biti prvi golman na prvenstvu, i da li je selektor to uopšte odlučio.

"Da li sam odlučio za prvog golmana? Jesam, ali nije u redu da to kažem sada. Ima vremena, imamo trojicu sjajnih golmana koji su izuzetno kvalitetni i posvećeni svom timu. Srbiji može samo da imponuje to... Pohvalio sam i golmana Partizana Jovanovića koji je imao odličnu sezonu i bio je najbolji igrač svog kluba, ali jednostavno možemo da imamo samo trojicu golmana"., rekao je Piksi.

Istakao je selektor dokle bi voleo da naš tim dogura. 

"Uf... Voleo bih da budemo među osam najboljih u Evropi", rekao je Piksi i dodao: "Ne bih ništa da potpisujem, znam da se to govori žargonski kao kada smo razbili Bugare u Leskovcu 2:2, pa ja vas pitam da li biste potpisali taj rezultat samo da idemo na EP. Svaka dobra partija, požrtvovanje, šta te krasi i rezultat, sve je to u plusu za srpski fudbal. Onda ćeš kroz te rezultate i požrtvovanje na terenu dođi do negde. Setite se kako su se smejali Grcima 2004. godine".

Srbija će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.