Novak Djoković

Novak Đoković se plasirao u polufinale Australijan opena, Fric se isprsio ali ima saldo 0:9

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.01.2024 10:28
Novak Đoković je 11. put u polufinalu Australijan opena Profimedia
Novak Đoković je 11. put u polufinalu Australijan opena

Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan opena posle pobede nad Tejlorom Fricom 3:1 (7:6, 4:6, 6:2, 6:3). Bila je ovo deveta pobeda Srbina u isto toliko mečeva sa Amerikancem, a pamtiće se po tome što je svetski broj jedan iskoristio tek 16. brejk loptu na meču, posle koje je potpuno razoružao rivala. Odigrao je Amerikanac možda i najbolji meč protiv Novaka u karijeri, međutim, to ni ovog puta nije bilo dovoljno, ima 0:9 protiv najbolje u ovoj igri.

Novak će imati više vremena za odmor i imaće vremena na miru da posmatra meč sledećeg rivala - Janika Sinera ili Andreja Rubljova.

PRVI SET 7:6 (7:3)

Prvi set pripao je Đokoviću u taj breku. Već u prvom gemu obojica tenisera su pokazali da će gledaoci uživati. Uspeo je Fric da spasi tri brejk lopte i da osvoji uvodni gem, ali je Novak bez izgubljenog poena ekspresno izjednačio. Imao je Đoković 0:40 u trećem gemu, ali je Fric sa tri sjajna servisa uspeo da izbegne brejk i da sačuva servis (2:1). Nije bilo prilike za brejk sve do devetog gema kada je Novak ponovo imao dve šanse da oduzme servis rivalu. Međutim, Fric je danas veoma dobar na servisu, spasio je dve lopte, a zatim sjajnim vinerom stigao do vođstva od 5:4.

Pomučio se Novak da dođe do 5:5, jer je Fric ima dobru priliku da dobije set. Amerikanac je lako došao do 6:5. Nije servis služio Novaka, ali ga izdao kada Fric pogodio dva puta liniju i imao dve set lopte. Uspeo je Novak da se izvuče i set uvede u taj brek.

A, kad Đoković uđe u "doigravanje" retko ko može da mu se suprotstavi. Poveo je 4:0, uz jedno sjajno nadmudrivanje na mreži. Servirao je sjajno svetski broj jedan, maestralno odigrao jednu bekend paralelu i na kraju rešio taj brek 7:3.

 

 

DRUGI SET 4:6

Mučio se sa servisom Novak Đoković danas, pa je to, uz činjenivu da je Fric odlično servirao i spašavao brejk lopte i glavni rzalog gubitka drugog seta. Napravio je i duplu servis grešku na otvaranju drugog seta i Amerikanac je napravio rani brejk. Iskoristio je tek treću brejk loptu. Mogao je Novak da napravi ribrejk, ali mu Fric sjajnim servisima nije to dozvolio. Čuvao je Amerikanac brejk prednosti. Imao je Đoković ponovo dve brejk lopte u šestom gemu, što je bilo ukupno 11 od početka meča i ponovo nije uspeo. Fric je odigrao neverovatno dobro dva poena, a zatim sa dva servisa poveo 4:2.

I u osmom gemu imao je Đoković čak četiri brejk lopte. Fric je spasio 12., ali i 13. brejk loptu kada je bio u gotovo bezizlaznoj poziciji. Nije Novak iskoristio ni 14. brejk loptu, ni 15...Fric je pogađao uglove, imao je sreće da Novak laku loptu pošalje u mrežu i onda asom da se izvuče i povede 5:3. Pogađao je Fric linije kao od šale, imao 40 vinera do tada (Novak 24), međutim, Novak je popravio prvi servis i došao do 4:5. Fric je ponovo počeo da pogađa prvi servis i Novak tu nije mogao mnogo. Posle 59 minuta igre Amerikanac je dobio drugi set 6:4.

 

 

TREĆI SET 6:2

Teško je bilo očekivati da Đoković neće napraviti brejk, a kad se to dogodilo sve je išlo na vodenicu srpskog asa, pa i lako osvojen treći set. Novak je zaigrao dobro na startu ovog seta, uz dva lepa poena u nadmidrivanju poveo je 1:0. Čekao je i dočekao Novak da napravi brejk, iskoristio je 16. brejl loptu i poveo u setu 2:0. Ide Novak sigurno ka osvajanju trećeg seta. Ubedljiv je bio dva puta na svom servisu, vodi 4:1. Upisao je 17 asova do sada, Fric ima 14. Nije posustajao Novak na vrućini, dobro je servirao, pametno odigravao i potpuno je razoružao Frica koji mu je jedva oduzimao poen na servisu. Poveo je Nole 5:2, bio nadomak vođstva od 2:1. Mamio je svetski broj jedan aplauze publike zbog raznovrsne igre i na servis Frica stigao je do 0:40 i tri set lopte. Prvui je realizovao, za dug aplauz.

 

 

ČETVRTI SET 6:3

Činilo se da će Novak iskopirati treći set i oduzeti prvi servis rivalu, ali nije iskoristio brejk loptu, pa se Fric spasao (1:1). Novak se malo nervirao zbog donesenih procena u četvrtom gemu, a kada se on naljuti na sebe igra sjajno. Stigao je na 40:40, ne i da napravi brejk 2:2. Osetio je srpski as da je Fric pod pritiskom, napao ga je u šestom gemu, imao 40:15 i dve brejk lopte. Dobio je Amerikanac podrđku sa tribina, ali i Novak, pa je odmah prelomio gem i poveo 4:2. Međutim, sa tri odlična poteza, Fric je stigao do 0:40, imao je tri šanse za ribrejk. Imao je sreću da pogodi mrežu i da vrati brejk - 3:4! Čudo je Novak, napao je Frica, brzo stigao do 40:0, poveo sa 5:3 i servira za meč! A, kad do toga dođe "nema šale" sa teniskim kraljem. Sjajan servis, as broj 20 i posle tri sata i 50 minuta pobeda 6:3.