Novak Djoković

Đoković produžio pobednički niz protiv Dimitrova: S izgubljenim setom do osmine finala rimskog Mastersa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.05.2023 17:22
Đoković produžio pobednički niz protiv Dimitrova: S izgubljenim setom do osmine finala rimskog Mastersa Tanjug/AP Photo

Novak Đoković definitivno ima recept za mečeve za Grigorom Dimitrovim, jer ga je savladao za 11. put u nizu, ali još važnije je da su mu tih današnjih teških 2:1 (6:3, 4:6, 6:1) doneli prolazak u osminu finala Mastersa u Rimu. Njemu jednog od omiljenijih turnira serije 1.000, jer ga je šest puta završavao kao šampion. Poslednji put prošle sezone. 

Favorit iz Beograda slabo je ušao u duel sa svojom starom "mušterijom" iz komšijske države, pa ga je večiti autsajder u njihovim duelima iznenadio brejkom u otvarajućem gemu, tako što je iskoristio već prvu loptu za vođstvo. Imao je Novak problema i u sledećem gemu na svoj servis, ali je uspeo da od 0:40 dođe do izjednačenja, a onda se i odlepi na 2:1.

Ubrzo je i sam napravio brejk, pa ga potvrdio, da bi sa svakim sledećim minutom delovao razigranije i sigurnije. Sve što je Bugarin uspeo jeste da smanji minus na 2:5 i žestokim otporom spreči kraj seta u nastavku susreta, jer je šestostruki pobednik ovog turnira u devetom gemu lupio jednu od dve potrebne "recke" za prolazak dalje. U osmom je prokockao četiri set lopte, a u sledećoj prilici se iskupio za to i posle 44 minuta pokazao ko se mnogo više pita za ishod. 

 

 

Naravno, Bugarin je hteo što skuplje da "proda kožu" i podseti na slavne dane svoje karijere. Dobio je svoj gem, a zatim zamalo "brejknuo" rivala. To je isprovociralo osvajača 22 grend slemova da doda gas i brejkom povede sa 2:1, ubrzo i sa 4:2. To nije bilo dovoljno da se umiri 33. reket sveta, naprotiv, uspeo je da vrati brejk u osetljivoj fazi i vrati neizvesnost - 4:4. Odbranom svog gema posle izjednačenja i unervozi prvoplasiranog na ATP listi, koji će tu poziciju formalno prepustiti Karlosu Alkarazu prilikom sledećeg resetovanja poretka u singl poretku, a novim brejkom publiku na "Foro Italiku" zadrži na tribinama.

To je opasno naljutilo Novaka, razgoropadio se i sa dva oduzeta gema na servis Dimitrova, za 1:0 i 4:1, ubrzao preskakanje svoje druge ovogodišnje prepreke u Rimu. Koliko god Bugarin na momente uspevao da ga hvata u raskoraku, nije bilo više načina da izbegne još jedan poraz. Ovaj mu je zabiberen trećim brejkom u zadnjem gemu. 

Teniskom vladaru Rima sada ostaje da sačeka boljeg iz duela britanskog tenisera Kamerona Norija (13. na ATP listi) i Mađara Martona Fučoviča (92).