Vesti iz rukometa

Slab učinak na Evropskom prvenstvu, ali bez promena na rang listi: Rukometaši Srbije i dalje na 15. mestu

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

21.02.2024 19:20
Rukometaši Srbije Tanjug/AP Photo/Sven Hoppe/dpa
Rukometaši Srbije

Rukometna reprezentacija Srbije je imala izuzetno slab učinak na Evropskom prvenstvu koje je održano u Nemačkoj početkom 2024. godine. Uprkos tome, "orlovi" su ostali na 15. mestu EHF rang liste.

Izabranici Tonija Đerone su takmičenje završili već u grupnoj fazi. Remi sa Islandom, a zatim i porazi od Mađarske i Crne Gore doneli su Srbiji plasman na 19. mesto na Evropskom prvenstvu.

Upravo dva protivnika naših rukometaša su među 10 najboljih reprezentacija na svetu. Mađari zauzimaju sedmo mesto, dok je Island na osmom. Deveto i deseto mesto zauzimaju Hrvatska i Slovenija.

 

 

Titula šampiona Evrope otišla je u ruke Francuzima. Osvajač zlatne medalje je napredovao za dva mesta u odnosu na prethodnu listu i sada je na drugoj poziciji odmah iza Danske. 

Najveći napredak je zabeležen od strane nacionalnog tima Farskih Ostrva. Rukometaši ove države su skočili čak 10 pozicija i sada su na 20. mestu. Sa druge strane, Poljaci su upisali najveći pad. Oni su sa 12. otišli na 16. mesto.

Na osnovu EHF rang liste, na proleće ove godine će se održati žreb za kvalifikacije Evropsko prvenstvo koje će biti održano 2026. godine, a domaćini će biti Danska, Švedska i Norveška.