Vesti iz rukometa

Dragan Škrbić: Veliko razočaranje i veliki neuspeh rukometaša Srbije na EP

komentari (0)

Izvor: Tanjug

17.01.2024 13:15
Dragan Škrbić MN Press
Dragan Škrbić

Rukometaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju u drugu fazu EP, pošto su osvojili poslednje mesto u grupi C sa samo jednim bodom. Srbija je odigrala nerešeno sa Islandom (27:27), a potom je izgubila od Mađarske (28:27) i Crne Gore (30:29). 

Nekadašnji rukometni reprezentativac Dragan Škrbić izjavio je danas da je 19. mesto na Evropskom prvenstvu veliki neuspeh za rukometaše Srbije.

"Mislim da smo se svi nadali da će Srbija da pobedi Crnu Goru. Pokazalo se da bi nas ta pobeda vodila u drugi krug EP i mogućnost da se izbore kvalifikacije za OI u Parizu. Ne znam šta bih rekao pozitivno o našoj igri. Mislim da smo igrali mnogo loše i da je Srbija imala puno grešaka. Bili smo dekocentrisani, loše smo ušli u utakmicu protiv Crne Gore, promašili smo nekoliko zicera i penal. Crna Gora je povela 4:0. Kraj utakmice smo odigrali smušeno. Loše izdanje, lošije nego protiv Mađarske. I protiv Mađarske smo odigrali loše. Ostaje gorak ukus posle ovih utakmica. Za mene je lično veliko razočaranje i veliki neuspeh i jedan veliki fijasko", rekao je Škrbić za Tanjug.

On je istakao da su rukometaši i stručni štab uoči početka EP najavljivali dobre igre na kontinentalnom šampionatu.

"Na ovom EP trebalo je da se vidi rezultat rada iz prethodnog perioda sa istim selektorom i sa praktično istom ekipom. Uoči početka EP smo slušali najave igrače i stručnog štaba da je ovo sad trenutak da na ovom EP sav taj rad u prethodne četiri godine da rezultate. Mislim da je to opteretilo ekipu, imali su strah od neuspeha i to se na kraju pokazalo kao tačno".

Legendarni srpski rukometaš je rekao da su igrači bili opterećeni rezultatom na EP.

"Čini se da je sve pogrešno urađeno, da je skauting pogrešno urađen, da pripreme za ovaj turnir nisu dobro odrađene. Čini mi se da je za našu reprezentaciju postojala samo utakmica protiv Islanda. Sve ostalo je bilo loše spremljeno i loše realizovano. Mislim da je glavni uzrok svega toga bilo opterećenje tim rezultatom, koji su igrači i stručni štab najavljivali. Sami su sebi podigli lestvicu i nisu izdržali pritisak".

On je ponovio da je 19. mesto na EP veliki udarac za rukomet u Srbiji.

"Mislim da je ovo veliki udarac od kojeg će rukometna organizacija i rukomet u Srbiji teško da se oporavi. Odgovornost je na svima nama koji smo u rukometu, i koji smo predstavnici klubova, regionalnih saveza. Igrači, treneri, stručne komisije, trenerske organizacije, Savez... Odgovornost je na svima nama. Najveća odgovornost je na onima koji rukovode Savezom, na stručnom štabu i rukometašima koji su igrali ovo EP. Mislim da je ovo momenat da vidimo šta hoćemo u budućnosti i da možda nešto promenimo. Rukovodstvo Saveza je promenjeno pre četiri godine, ali već dugi niz godina radimo na isti način. Od 2012. nemamo rezultata, nešto mora drastično da se promeni", istakao je Škrbić, bivši potpredsednik Rukometnog saveza Srbije.