Vesti iz rukometa

EP u rukometu na TV Arena sport: Poslednji voz za Pariz i da li je vreme za iskorak Srbije?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.01.2024 10:55
Selektor Srbije Toni Đerona sa igračima Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
Selektor Srbije Toni Đerona sa igračima

Pred nama je 16. izdanje Evropskog prvenstva za rukometaše i ono što možda zvuči nelogično je da će Nemačka prvi put u istoriji organizovati kontinentalnu smotru, nakon što su Nemci imali višestruku ulogu domaćina na svetskim šampionatima. 

Treći put u nizu 24 ekipe boriće se za sopstvene ciljeve i titulu prvaka Starog kontinenta, među njima i Srbija, počevši od 10. januara na fudbalskom stadionu u Dizeldorfu, pa do finalnog vikenda i odlučujuće utakmice u Kelnu, ovo će biti jedini turnir u tekućoj deceniji održan na teritoriji samo jedne države. 

Po dve najbolje selekcije iz šest grupa plasiraće se u glavnu fazu gde sledi borba za mesta u polufinalu. Predstojeći događaj poslednja je šansa značajnom broju reprezentacija da se nađe u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a ukoliko titulu prvaka osvoji bilo ko osim Francuske i Danske, obezbediće mesto na rukometnom turniru u Parizu ovog leta. Titulu brani Švedska koja je ujedno i rekorder takmičenja sa pet zlatnih odličja.  

Na otvaranju Francuska i Severna Makedonija

10. januar 

grupa A (Dizeldorf – Merkur Špil Arena) 

Francuska – Makedonija     18.00 AP1 

Nemačka - Švajcarska         20.45 AS4

Bez obzira na tekuće probleme koji su prisutni širom Nemačke, spektakl je zagarantovan počevši od prvog takmičarskog dana kada će utakmice prvog kola grupe A biti odigrane pred više od 53 hiljade gledalaca na Merkur Špil Areni u Dizeldorfu. Fudbalska pozornica upriličena je za potrebe ljubitelja rukometne igre, a zatim se sve premešta u dvorane u Berlinu, Manhajmu, Minhenu, Hamburgu i Kelnu.  

Reprezentacija Srbije dočekuje treće veliko takmičenje pod vođstvom španskog stručnjaka Tonija Đerone. Gotovo svi su saglasni da je vreme za iskorak koji bi podrazumevao plasman u olimpijske kvalifikacije, te to znači da je prolazak u drugi krug iz grupe C u konkurenciji Islanda, Mađarske i Crne Gore neophodan. Izuzev Stefana Dodića koji se oporavlja od povrede, Srbija računa na najvažnije pojedince gde se izdvajaju golmani Dejan Milosavljev i Vladimir Cupara, odnosno pivotmeni Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek. 

Kapiten Nemanja Ilić uz brata Vanju pokriva poziciju levog krila, dok su “na drugoj strani” Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić. Najveći broj igrača konkuriše za nastupe na bekovskim pozicijama gde su i specijalisti za igru u odbrani – Ilija Abutović i Miljan Pušica. Petar Đorđić, Uroš Borzaš i Miloš Kos najpre treba da odgovore zadacima na levom beku, Lazar Kukić i Marko Milosavljević zaduženi su za kreaciju, dok su desni bekovi na raspologanju Miloš Orbović, Predrag Vejin i Uroš Kojadinović, koji će uz Kosa biti debitant na velikom takmičenju. 

Srbija startuje protiv Islanda

Grupa C – Olimpijska hala u Minhenu 

12. januar  

Srbija – Island                   18.00 AP1 

Crna Gora - Mađarska      20.30 AP3 

14. januar  

Island – Crna Gora            18.00 AP3 

Srbija - Mađarska              20.30 AP3 

16. januar  

Srbija – Crna Gora             18.00 AS 

Mađarska - Island              20.30 AS 

 

Od 18 igrača za svaku utakmicu selektor Toni Đerona biraće po 16, uz mogućnost zamene tokom turnira ukoliko okolnosti nametnu takav razvoj događaja. Tako je u pripravnosti mladi pivotmen Vojvodine Luka Rogan koji je bio prvi ispod crte sa 18 imena. 

Srbija će za prvog rivala imati i najkvalitetniji sastav grupe C – reprezentaciju Islanda čiju okosnicu čine igrači koji nastupaju u nemačkoj Bundesligi, zatim sledi duel protiv Mađarske, dok je balkanski derbi protiv Crne Gore poslednji po rasporedu. Ukoliko izabranici Tonija Đerone izbore mesto u Glavnoj fazi slede im još četiri utakmice sa najuspešnijim rivalima iz grupa A i B gde se prema projekciji očekuje da prođu Francuska i Nemačka, odnosno Španija i Hrvatska.  

Red favorita nije promenjen, glavni kandidati za najveći domet i dalje su svetski šampion Danska, olimpijski vladar Francuska i prvak Evrope Švedska, uz sveprisutnu Španiju. Iz drugog reda svoju šansu vrebaju Norveška, Hrvatska, Island i ostali koji gaje nadu, da na jednom od najzahtevnijih turnira u čitavom svetu sporta, imaju šta je potrebno za izrazita dostignuća.  

Direktne prenose svih utakmica Evropskog šampionata za rukometaše, uz specijalni studijski program ispratite na Arena sport kanalima.