Vesti iz rukometa

Rukomet na pravom mestu – svetski rekord spreman da bude oboren, Nikola Karabatić juri sopstvena dostignuća, Hansenov oproštaj?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.01.2024 13:11
EHF EURO 2024 Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej
EHF EURO 2024

Nekoliko sati deli nas do početka 16. šampionata Evrope u konkurenciji rukometaša i po mnogo čemu ovaj turnir ostaće upisan u istoriji podebljanim fontom. Najpre, večernji termin od 20 sati i 45 minuta doneće novi rekord po broju navijača na jednoj rukometnoj utakmici jer će na Merkur Špil Areni, fudbalskom stadionu u Dizeldorfu, više od 53 hiljade gledalaca upriličiti okršaj između domaćina Nemačke i Švajcarske.  

Kontinentalnu smotru Švedska dočekuje kao branilac titule, ali i najuspešnija nacija sa pet zlatnih odličja (1994, 1998, 2000, 2002. i 2022. godine) i jedina reprezentacija koja je tri puta u nizu trijumfovala na jednom od najzahtevnijih sportskih turnira na planeti. Takođe, selekcija “Tri krune” usamljena je kao jedini domaćin - pobednik prvenstva Evrope, a to su Šveđani uradili na svom tlu 2002. godine. Inače, organizatori turnira koji su doživeli poraz u finalu su Srbija (2012), Španija (1996), Slovenija (2004) i Danska 2014. godine. 

Uz Švedsku titulu šampiona Starog kontinenta do sada je osvajalo još pet selekcija – Rusija (1), Nemačka (2), Francuska (3), Danska (2) i Španija (2). Najuspešniji u ukupnom bilansu medalja su Španci sa devet odličja, od čega je čak pet srebrnih, uz dva pomenuta zlata i dva bronze.  

Francuska je jedina u istoriji uspela da objedini sve tri najveće titule – OI, SP i EP, čak dva puta, najpre 2010. a zatim i 2015. godine. “Trikolori” su u elitnom društvu kada je reč o maksimalnom broju učešća na šampionatima Evrope, jer poput Hrvata i Španaca nikada nisu propuštali takmičenje. Isto tako, Francuzi su jedini perfektni u finalnim nastupima na Evropskom prvenstvu jer su osvajali titule u tri pojavljivanja u odlučujućim utakmicama – 2006, 2010. i 2014. godine.

Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej

 

 

Među najzaslužnijima za to je jedan od najvećih koje je rukomet ikada imao – Nikola Karabatić.

Rođeni Nišlija može postati prvi igrač koji nije iz Švedske, a da je osvajač četiri titule prvaka Evrope. Čovek koji će prema nekim najavama možda nositi zastavu Francuske na Olimpijskim igrama ovog leta u Parizu, sa 71 utakmicom već je rekorder po broju nastupa na kontinentalnim smotrama i spreman je da uveća sopstveni učinak.  

Stariji od braće Karabatić ima članstvo i u “MVP” klubu jer je uz Ivana Balića i Šveđanina Jima Gotfridsona jedini dva puta proglašavan za najkorisnijeg igrača na šampionatu.  

Takođe, popularni “Niko” ima priliku da postane i najbolji strelac u istoriji evropskih prvenstava – trenutno je na 279 golova, ispred njega je samo legendarno krilo sa Islanda, Gudjon Valur Sigurdson sa dostižnih 288 pogodaka. Nema sumnje da ćemo svi pamtiti oproštaj Nikole Karabatića od ovog takmičenja, a izvesno ćemo u sličnom maniru posmatrati nastupe još jednog velikana, Mikela Hansena koji je naveo na sumnju da će mu šampionat u Nemačkoj možda biti i poslednje veliko takmičenje u dresu Danske. Prečesto hladnokrvan, ali konstatno maestralan, Hansen je sa nacionalnim timom osvojio deset medalja na velikim nadmetanjima. Tri svetska zlata, uz po jedno olimpijsko i evropsko (iz Srbije 2012. godine), najveća su dostignuća levog beka koji uz nove snage Gidsela i Pitlika ima nešto svedeniju rolu u dresu aktuelnog svetskog šampiona.  

Za kraj, ove uvodne priče o EHF EURO 2024 turniru, još po koji zanimljiv podatak.  

Debitanti na ovom šampionatu su Gruzija, Farska Ostrva i Grčka, dok se Rumunija vraća na pozornicu posle 28 godina i prvenstva u Španiji kada je selekcija Jugoslavije osvojila bronzanu medalju.  

Šveđanin Štafan Olson, selektor Holandije i Gijom Žil koji predvodi Francusku, bili su šampioni Evrope sa nacionalnim timovima kao igrači, a sada to mogu da ponove kao treneri.  

Najbolji golgeterski učinak na jednom turniru ostvario je Norvežanin Sander Sagosen sa 65 golova na prvenstvu iz 2020. godine, a najveći broj laureata za najboljeg strelca imaju, verovali ili ne, Česi. Čak tri puta su češki igrači bili najubedljivi po broju golova, a to su činili Jan Filip, Ondžej Ždrahala i Filip Jiha. 

Ovim smo delimično podigli zavesu za početak Evropskog šampionata uz podsećanje da će Arena sport emitovati sve utakmice, uz prateći studijski program i komentar duela reprezentacije Srbije sa lica mesta.