Vesti iz rukometa

Ovakakav meč se ne viđa svaki dan: Francuska od sjaja do očaja i nazad, magija Prandija i velika pobeda protiv Švedske za finale EP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.01.2024 19:45
Nikola Karabatić u duelu sa rukometašima Švedske Tanjug/AP Photo/Martin Meissner
Nikola Karabatić u duelu sa rukometašima Švedske

Rukometaši Francuske prvi su finalisti Evropskog prvenstva koje se održava u Nemačkoj. "Trikolori" su u spektakularnom polufinalnom duelu nadigrali Švedsku, i to posle produžetka - 34:30 (17:11, 27:27).

Na ovom meču videli smo dva potpuno različita poluvremena. Francuska je na početku bila neuporedivo bolji rival i stekla je prednost od šest golova razlike (10:4) zahvaljujući pre svih svom golmanu Samiru Belasenu koji je bio neprikosnoven na golu i Švedska nije mogla da postigne pogodak čitavih osam minuta. "Trikolori" su sačuvali +6 i na poluvremenu se činilo da će upisati rutinsku pobedu.

Ipak, u drugom delu Švedska je za devet minuta istopila prednost Francuza i tada je bilo jasno da nas očekuje napeta završnica. Šveđani su pogotkom Maksa Darja po prvi put poveli sa dva gola razlike, a na minut u 12 sekudi do kraja Jim Gotfridson je pogodio za 27:25.

Francuzi su delovali poraženo, kao da su ostali bez goriva, a onda je Janis Lene ulio nadu da mogu do produžetka. Šveđani su pogrešili u napadu, a Dika Mem je bio fauliran i ostalo je vremena samo za pokušaj preko živog zida. Odgovornost je na sebe preuzeo Eloim Prandi, i na magičan način savladao večeras perfektnog Andreasa Palićku za produžetak.

U dodatnih deset minuta na scenu je stupio Dilan Nai koji je sa tri gola doneo ključnu prednost svom timu i tada je bilo jasno da u finale ide Francuska, koja ih barem prema istoriji - ne gubi.

Kada je u pitanju statistika na ovom meču, najefikasniji u redovima Francuza bio je Ugo Deskat sa osam golova, dva manje je dodao Mem, a pet je postigao Nedim Remili.

Na drugoj strani istakao se Feliks Klar sa devet golova, dok su Hampus Van i Darj dodali po pet.

"Trikolori" će u finalnom duelu, u kome imaju šansu da po četvrti put osvoje prvenstvo Evrope, odmeriti snage sa boljim iz duela Nemačka - Danska (20.30, TV Arena 1 Premium). 

Evropsko prvenstvo, polufinale

Francuska - Švedska 34:30 (17:11, 27:27)

Nemačka - Danska 17.30 (Tv Arena 1 Premium)

meč za 5. mesto

Mađarska - Slovenija 23:22 (TV Arena 1 Premium)

 

Cup tree provided by Sofascore