Vesti iz rukometa

Bregar zadovoljan učinkom protiv Hrvatske: Rezultat nije važan, suština je da se radilo dobro

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.03.2023 11:54
Bregar zadovoljan učinkom protiv Hrvatske: Rezultat nije važan, suština je da se radilo dobro MN Press

Ženska rukometna reprezentacija Srbije završila je svoje aktivnosti u okviru EHF nedelje nacionalnih timova. Zajednički treninzi i susreti sa selekcijom Hrvatske, ali i okupljanje igračica iz domaćeg prvenstva, poslužili su kao dobar uvid na koga može da se računa u novom ciklusu koji je počeo po završetku Evropskog prvenstva u Sloveniji.

U okviru EHF nedelje, selektor Uroš Bregar održao je sastanak sa trenerima klubova najbolje ženske lige i istakao da je baš ta saradnja - ključ.

"S obzirom da smo u periodu kada je nekoliko važnih igračica ili povređeno ili u fazi oporavka kao što je to slučaj sa Jovanom Кovačević, Anđelom Janjušević i Jovanom Jovović, moramo da radimo sa onim što imamo u ovom trenutku. Ranije kada sam dolazio na okupljanje bilo je više igračica iz inostranstva, sada to nije slučaj. Zato je mnogo važno biti usko povezan sa klubovima, raditi zajedno na njihovom razvoju. Međutim, i same igračice moraju da shvate koliko je individualni rad bitan i da svi zajedno radimo za isti cilj. Mi treneri malo šta možemo da uradimo, ako igračice ne sprovode ili ne mogu da sprovedu zamišljeno na terenu", rekao je Bregar za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Baš za razvoj devojaka koje su sada okosnice reprezentacije, bronzana medalja na Mediteranskim igrama 2022. godine mnogo je značila.

"Za neke od devojaka koje su sada deo seniorske ekipe, to takmičenje značilo je ulazak u A reprezentaciju. Osvajanje te medalje jako je značajno za njihov dalji razvoj. Utakmica za treće mesto je bila bitna i zbog činjenice da smo se vratili posle rezultatskog zaostatka. To je zasigurno bila prva stepenica u njihovoj rukometnoj karijeri".

Posle jako teškog i specifičnog prvenstva Evrope za dame prošle godine, na redu je šampionat sveta. Da bi se došlo do njega, učinak u aprilskim kvalifikacionim mečevima sa ekipom Turske mora biti maksimalan.

"Mnogo će zavisiti od toga u kom sastavu ćemo nastupiti, ko će biti spreman i u kakvoj formi. Sa druge strane imaćemo ekipu čiji najbolji ženski klub Кastamonu igra Ligu šampiona i gde veliki broj turskih reprezentativki nastupa. Neće biti ni malo lako, ali ja verujem u ove devojke, verujem u naš zajednički rad i motivisan sam da napravimo što bolji rezultat u budućnosti".

Iskusnije devojke kada govore o mlađim saigračicama ističu da je važno da se one uklope u "Bregarov sistem". Na pitanje šta podrazumeva Bregarov sistem, selektor odgovara:

"Potenciram na čvrstoj i kompaktnoj odbrani od koje sve kreće, a gde uz podršku sjajnih golmana od kojih se uvek očekuje maksimum možemo dosta da postignemo. To je segment na kom moramo dosta da radimo i koji je bitno unaprediti u narednom periodu. Кako sam ja kao igrač bio srednji bek, od njih tražim i očekujem najviše, prema njima sam najstrožiji, ali od njih svaki napad počinje, mnogo su bitni i zato tu nema odstupanja".

Sa sadašnjim selektorom muške seniorske reprezentacije Slovenije, Urošem Zormanom vezuje ga veliko prijateljstvo, ali i iskustvo koje bi sada možda i promenio, ali ga koristi u svrhe mentalnog razvoja igračica.

"Bili smo mladi i jako tvrdoglavi. To nam je, posebno meni u rukometnoj karijeri igrača stvaralo velike poteškoće u odnosima sa trenerima, ali mi danas pomaže da mogu bolje da razumem sve faze kroz koje igračice prolaze. Кao bivši igrač, ja sam uvek na njihovoj strani", rekao je Bregar