Vesti iz odbojke

Odbojka će igrati u dvorani "Južni Pariz 1": Odbojkašice Srbije će biti tamo, nadamo se i odbojkaši

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.01.2024 15:40
Odbojkašice Srbije Odbojkaški savez Srbije
Odbojkašice Srbije

Svetska odbojkaška federacija (FIVB), saopštila je da će se 16. olimpijski turnir odigrati u dvorani "Južni Pariz 1", a biće održan od 27. jula do 11. avgusta.

Direktan plasman na Olimpijske igre obezbedila su muška i ženska selekcija Francuska, a do sada je poznato po sedam selekcija koje će igrati u Parizu.

U konkurenciji odbojkašica to su Srbija, Francuska, Turska, Dominikanska Republika, SAD, Brazil i Poljska, dok su učešće u konkurenciji odbojkaša ostvarili Francuska, Nemačka, SAD, Brazil, Poljska, Japan i Kanada.

Prema propozicijama takmičenja, preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, koje u ženskoj konkurenciju startuje 17. juna, a u muškoj sedam dana kasnije.

Pored toga, još pet nacionalnih timova biće određeno po rang listi FIVB, a prioritet će imati ekipe sa  kontinenata koji u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Žreb za olimpijski turnir će biti održan u junu, a već se zna da će Francuska biti smeštena u A grupi, dok će nosioci u B i C grupi u obe konkurencije biti 1. i 2. selekcija sa rang liste, a preostalih devet selekcija će biti svrstane u po tri "šešira" i biće žrebom svrstane u grupe.