Vesti iz odbojke

FIVB Liga nacija je poslednja prilika za odbojkaše Srbije da se plasiraju na LOI u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.12.2023 15:35
Navijači Srbije u Japanu na kvalifikacionom turniru OSS
Navijači Srbije u Japanu na kvalifikacionom turniru

Odbojkaška Liga nacija za mušku reprezentaciju Srbije biće i poslednja prilika da se domogne Olimpijskih igara u Parizu. "Orlovi" nisu uspeli preko kvalifikacionog turnira, pošto su u grupi igranoj u Japanu zauzeli tek peto mesto, a smo su prve dve selekcije iz svake od tri grupe imale siguran prolaz ka prestonici Francuske.

FIVB je u petak objavila raspored i plan za narednu Ligu nacija, koja će se igrati u maju i junu mesecu i ono što je Srbiji potrebno je da zadrži trenutnu poziciju na FIVB rang listi ili, ako je moguće, da je još više popravi. Poslednjih pet učesnika olimpijskog odbojkaškog turnira odrediće se prema plasmanu na FIVB rang listi zaključno sa junom 2024. godine. Naš nacionalni tim je trenutno na devetom mestu.

 

 

Ali, ispred Srbije su još tri reprezentacije koje takođe nisu uspele da obezbede olimpijsku "vizu", a to su: Italija, Argentina i Slovenija. Dobra strana je ta što su iza "orlova" i dve koja jesu, Nemačka na desetom i Kanada na 12 mestu. S obzirom na to da će morati da se ispoštuje i kontinentalna kvota, poslednji putnik za Francusku po rang listi tražiće se i na daleko slabijim pozicijama među afričkim selekcijama. Za sada je Parizu najbliži Egipat na 18. mestu, a konkurencija mu je Tunis na 25.

Dakle, Srbiji će glavni konkurenti za plasman na LOI biti Italija, Aregentina, Slovenija, zatim Kuba na 11. mestu, Holandija na 13, Turska na 14, Iran na 15…

Srbija će svojih 12 utakmica odigrati u Brazilu, Kanadi i Sloveniji.