Vesti iz košarke

Trenirali smo napolju, na poplavljenom terenu, orlovi su nam leteli iznad glava: Rojal Ajvi van sebe zbog istorijskog uspeha Južnog Sudana

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.09.2023 16:42
Trenirali smo napolju, na poplavljenom terenu, orlovi su nam leteli iznad glava: Rojal Ajvi van sebe zbog istorijskog uspeha Južnog Sudana Tanjug/AP Photo

Košarkaši Južnog Sudana stigli su kao autsajderi na Svetsko prvenstvo, a sa njega odlaze kao heroji, jer su debitantsku rolu na Mundobasketu završili kao najbolja afrička selekcija, što im je donelo, činilo se pre turnira, naučnofantastični plasman na Olimpijske igre u Parizu, sledećeg leta.

Sudanci su danas savladali Angolu, prethodno su u grupi M bili bolji i od Filipina, dok su u prvoj fazi takmičenja pobedili Kinu, umalo iznenadili Portoriko i glatko izgubili od Srbije

 

 

"Prvo, ostao sam bez glasa jer sam stalno urlao. Zahvalan sam i želim da odam priznanje mom stručnom štabu, medicinskom timu zahvaljujući kojem su momci zdravi… Čoveče, koja utakmica… Trenutno sam bez reči, da budem iskren. Ovo je nerealno, idemo na Olimpijske igre… Nemam šta da kažem", počeo je priču o nestvarnom uspehu selektor  Rojal Ajvi. 

Da napravljeni podvig bude neverovatniji, ova ekipa predstavlja državu kratke istorije. 

"Ovaj tim je zračak nade. Kao što sam rekao, posle svake utakmice, imamo zajedništvo, ljubav i prijateljsvo, sve to imamo u našoj zemlji. Ovo što smo uradili… ova zemlja je nezavisna tek 12 godina… Uraditi ovo, za Luola Denga koji nas je okupio… Ovo je neverovatno, neverovatno. Skidam kapu igračima jer su nam verovali od prvog dana, moj stručni štab je radio naporno, ostajali smo budni noćima da radimo video analize… i sada smo ovde, idemo na Olimpijske igre. Hvala ljudima Južnog Sudana što su ostali uz nas, bodrili nas, volim ovaj tim. Čoveče, ovo je sjajan osećaj".

 

 

Novinare je zanimalo je li ova subota najsrećniji dan u njegovom životu i ostalih tvoraca čuda, a on je bio zapanjen da neko to uopšte dovodi u pitanje. 

"Jesi li ozbiljan? Idemo na Olimpijske igre. Olimpijske igre. To je ludo, ludo, čoveče. Trenirali smo napolju. Orlovi su nam leteli iznad glave dok smo trenirali. Teren je bio poplavljen. Krenuti odatle i stići ovde i igrati pred filipinskim navijačima. Mislim da ću plakati sada. Sjajan je osećaj. Ovi momci su vredni, slušaju, odličan je osećaj. „Kudos“ mojim momcima jer bez njih ne bismo bili ovde. Uradili su sve što sam tražio. Sada ubiremo plodove toga, dobar je osećaj, ali sada moramo nazad, da radimo i da nastavimo ovo putovanje jer ono neće stati ovde. Nastavićemo da budemo sve bolji", izjavio je egzalitirani selektor Južnog Sudana.