Vesti iz košarke

Istorija na Mundobasketu, Sudan overio vizu za OI: Australija spustila rampu Egipćanima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.09.2023 13:32
Istorija na Mundobasketu, Sudan overio vizu za OI: Australija spustila rampu Egipćanima AP Photo/Aaron Favila

Košarkaši Južnog Sudana savaladli su Angolu 101:78 u poslednjoj utakmici na Svetskom prvenstvu i na taj način obezbedili plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Selekcija koja je po prvi put u istoriji izborila plasman na Mundobasket, otišla je još jedan korak dalje, a najzaslužniji za ovako neverovatan uspeh afričke selekcije bio je MVP Razvojne lige Karlik Džouns, koji je pored 26 poena, 15 asistencija i sedam skokova, zabeležio i 40 indeksnih poena protiv Angole.

Južni Sudan je član FIBA od 2013. godine!
 

 

 

Ta pobeda bila je dovoljna za učešće na Olimpijske igre, koje će se naredne godine održati u Francuskoj, a kartu za Pariz osiguraće još jedna afrička selekcija. Egipćani su bili jedni od glavnih favorita, ali im je za učešće na olimpijskoj smotri bila potrebna pobeda 23 poena razlike nad Novim Zelandom, koji je danas ipak slavio rezultatom 88:86.

Severnoafrička selekcija je time ostala bez šansi da se kroz Mundobasket plasira na Olimpijske igre, pa će priliku tražiti kroz jedan od kvalifikacionih turnira.

Sa druge strane, Južni Sudan, koji je na Svetsko prvenstvo došao bez velikih očekivanja, završio je takmičenje sa tri pobede i dva poraza. Grupu sa Srbijom nisu prošli, zbog neslavnog poraza protiv Portorika, koji je u neverovatnoj završnici uspeo da nadoknadi osam poena zaostatka i slavi nakon produžetka.

Sudan je potom igrao za razigravanje od 17-32 mesta, a pobedama na Filipinama i Angolom ostvarili su još jedan ogroman uspeh, vredan svakog divljenja...