Vesti iz košarke

Spektakl i u Španiji, Unikaha u četvrtoj deonici slomila Tenerife i osvojila Kup kralja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.02.2023 21:10
Spektakl i u Španiji, Unikaha u četvrtoj deonici slomila Tenerife i osvojila Kup kralja Guliver/Imago Sports

Kako u fudbalu, tako i u košarci, u Španiji je u barem 90% slučujeva lako predvideti koji timovi će odlučivati o šampionu lige ili kupa.

Ipak, na ovom Kupu kralja u finalu smo videli dve ekipe koje u borbi za trofej niko nije očekivao, Unikahu i Tenerife. Iako su, popularnim rečnikom, "obe ekipe zaslužile da osvoje trofej", večeras na spavanje srećniji idu igrači tima iz Malage, koji su na kraju slavili 83:80 (17:16, 20:23, 23:21, 23:20).

Pobedila je Unikaha prvo u četvrtfinalu Barselonu posle produžetka 89:87, mnogi su pomislili da neće moći istu partiju da pruži i u polufinalu, ali naprotiv, ekipa Ibona Navara odigrala je još bolje i slavila sa 11 razlike protiv madridskog Reala (93:82).

Ali večeras je sa druge strane stajao podjednako motivisan i srčan tim Tenerifa koji je u prva dva meča takođe nadigrao zvučne protivnike (Gran Kanarija, Huventud).

Finale je započelo onako kako se i predviđalo, napeto, tvrdo, nijedan tim nije dozvolio da se protivnik odlepi na neku veću razliku. U sličnom ritmu nastavljeno je i u drugoj deonici, a na pauzu se otišlo sa 39:37 u korist Tenerifa.

Taj minus Unikaha je ekspresno anulira u drugom delu igre, nastavljena je rezultatska klackalica sve do momenta kada su igrači Tenerifea vezali par dobrih odbrana i odlepili se na +9.

Ratnički sastav Unikahe nije se predao, već je u prvih pet minuta četvrte četvrtine u potpunosti preokrenuo rezultat u svoju korist. Stečenu prednost tim iz Malage nije prosuo i na kraju je zasluženo osvojio Kup kralja, drugi put u istoriji kluba.

Sjajan je bio Tajson Karter sa 17 poena, a pored njega istakao se još i Takler Kalinoski sa 16.

Prekaljeni Đorđo Šermandini sa 20 i Marselinjo Uertas sa 19 poena predvodili su Tenerife, koje kući na kraju idu praznih ruku.

 

 

 

 

Kup u Francuskoj završio je u rukama Asvela. Tim iz Liona u finalu je nadigrao Burg 83:74 (22:17, 23:8, 19:22, 19:27). Slično kao i u Italiji gde je Breša pobedila Armani, a potom i Virtus, sastav Burga bio je bolji od Monaka u četvrtfinalu, ali je ostao kratak protiv drugog evroligaša iz Francuske.

Presudna je bila druga deonica koju je Asvel dobo sa čak 23:8, a nakon toga je održavao prednost i obijao napade rivala.

Najefikasniji bio je iskusni Nando De Kolo sa 20 poena, a 16 je dodao Retin Obasohan.

Na drugoj strani bolji od ostalih bio je Džordan Flojd sa 23.