Vesti iz košarke

Čankovi "orlići" odleteli u Grčku: Imaju velike ambicije na Svetskom prvenstvu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2023 15:35
Čankovi "orlići" odleteli u Grčku: Imaju velike ambicije na Svetskom prvenstvu KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije sastavjena od igrača do 20 godina starosti otputovala je na Кrit, gde će od 8. do 16. jula učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Selektor Nenad Čanak veruje da njegovi igrači na ovom turniru mogu da ostvare zapažen učinak poput godinu dana mlađih kolega koji su osvojili šesto mesto na Svetskom šampionatu.

"Odrađeno je uglavnom sve ono što je planirano, bez ikakvih zamerki na ponašanje momaka, nismo imali apsolutno nijedan problem. Srećom, mimoišle su nas i povrede. Odigrali smo šest prijateljskih utakmica, na kojima rezultat nije bio u prvom planu. Što se tiče nekih ciljeva na Prvenstvu, ići ćemo od utakmice do utakmice. Nije realno da postavljamo bilo kakav cilj unapred. Pokušaćemo da na svakoj utakmici damo sve od sebe. Videćemo za šta će to biti dovoljno", poručio je selektor pred polazak na put.

 

 

Srbija će na EP u Iraklionu biti u B grupi sa selekcijama: Estonije, Španije i Crne Gore., a prvi meč igramo u subotu, 8. jula protiv Estonije.

"Prva utakmica je najvažnija, najviše u tom psihološkom planu. Da probijemo tu barijeru. Crnogorce čak i znamo, igrali smo sa njima dve utakmice. Sistem takmičenja je takav da sve ekipe prolaze dalje. Povaljma, da je naš cilj da pokušamo da budemo na našem maksimumu na svakoj utakmici, pa da tako probamo da ostvarimo što bolji plasman, kako bismo u osmini finala izbegli neke od jačih selekcija iz A grupe, gde su: Belgija, Izrael, Turska i Italija. Osmina finala će biti najvažniji meč na Šampionatu", naglasio je Čanak.

Osmina finala se igra po principu klasičnog ukrštanja – prvi sa četvrtim, drugi sa trećim. Ti mečevi na programu su 12. jula. Pobednici dan kasnije igraju četvrtfinala, poražni razigravanja za opstanak u A diviziji. Polufinale je zakazano za 15, finale za 16. jul.

Selektor Čanak u Grčku je poveo: Mihajla Petrovića, Stefana Stefanovića, Danila Labovića, Nikolu Šaranovića, Bogdana Zimonjića, Marka Vukčevića, Matiju Belića, Nikolu Petojevića, Čedomira Matića, Luku Paunova, Filipa Brankovića i Stefana Dabovića.

Osim selektora Čanka, u stručnom štabu U20 reprezentacije Srbije još su: Vule Avdalović i Dean Medan, asistenti, Mladen Teofilović, kondicioni trener, Milan Bosnić, fizioterapeut i Aleksandar Rašić, tim menadžer.