Vesti iz košarke

Košarkašice Srbije prejake za Slovačku: Na dlanu četvrtfinale Evropskog prvenstva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.06.2023 22:33
Košarkašice Srbije prejake za Slovačku: Na dlanu četvrtfinale Evropskog prvenstva MN Press

Reprezentacija Srbije ostvarila je drugu pobedu na Evropskom prvenstvu za košarkašice, pošto je posle Turske savladala i Slovačku - 90:52 (30:12, 17:19, 18:4, 25:17), pa će u slučaju trijumfa nad Mađarskom, 18. juna, otići direktno u četvrtfinale takmičenja u Izraelu i Sloveniji. 

U prvim minutima startne četvrtine napad kontinentalnih vladarki funkcionisao je kao švajcarski sat, pa su kao dlanom o dlan povele sa 12:3. Kasnije su malo "olabavile" realizaciju, ali to nije bilo dovoljno Slovakinjama da ih rezultatski ugroze. To što je visoka postava rivalki u nekom trenutku raskrstila sa tremom nije joj donelo ništa više od manjeg topljenja minusa (16:9, 18:11), jer je Ivana Raca dodavala "gas" kada je potrebno, pa se na mini brejk otišlo s dvocifrenom prednošću. 

Srpkinje su u drugoj dekadi igrale generalno odličnu odbranu, ali su u isto vreme imale određenih problema sa kontrolom skoka, a ti dodatni posedi plaćeni su većim brojem primljenih poena. Uprkos tome, pošlo im je za rukom da vrate kontrolu nad utakmicom u Ljubljani i, s dobrom preraspodelom košgeterskih zaduženja, ostanu na "dvokorak" ispred rivalki do kraja prvog poluvremena (47:31). 

 

 

U trećoj deonici su izabranice Marine Maljković opet skroz zategle igru, na sve načine demonstrirajući ogromnu razliku u kvalitetu. Odnos snaga na parketu preslikan je na semafor, pa je posle bega na +24 (57:33), valjda i drugoj strani bilo jasno da im sleduje drugi poraz na šampionatu. Protivnice su toliko bile zbijene u "rupu" da su za tih 10 minuta ubacile tek četiri poražavajuća i demorališuća poena.

U zadnjoj četvrtini samo je trebalo sačuvati stečen kapital i mirno završiti posao, što su naše devojke i učinile. Nisu se htele zadovoljiti već dodatim bodovima nego su nastavile da "melju" Slovačku, dok je nisu dokusurile. U prvom redu Ivana Raca, sa 16 poena za samo 20 minuta provedenih na parketu, a onda Saša Čađo (11) i Tina Krajišnik (10). 

Razigravala je naša trofejna selektorka i ostale devojke do kraja meča, jer će joj svaka biti potrebna za odlučujući meč sa Mađaricama, zadnjeg dana sedmice (15.00), u borbi za prvo mesto u D grupi i direktan prolaz među osam najboljih selekcija na šampionatu. 

Standings provided by Sofascore