Vesti iz košarke

Košarkašice Srbije preko Crnogorki otišle u kvalifikacije za Olimpijske igre: Sa Nemačkom za peto mesto u Evropi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.06.2023 16:37
Košarkašice Srbije preko Crnogorki otišle u kvalifikacije za Olimpijske igre: Sa Nemačkom za peto mesto u Evropi KSS/Eurobasket 2023

Najbolje košarkašice Srbije ostale su već u četvrtfinalu Evropskog prvenstva bez kontinentalne krune, ali su zato ispunile drugi rezultatski cilj, jer su današnjom pobedom nad žilavom Crnom Gorom - 63:58 (19:16, 19:15, 15:12, 10:15) obezbedile učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. Pre toga ostalo im je još da se sutra (14.15), takođe u Ljubljani, duelom za peto mesto sa Nemačkom, oproste od takmičenja u Sloveniji i Izraelu.

Mada su prethodno doživele težak poraz od Belgije, "orlice" nisu dozvolile da ih to potpuno izbaci iz koloseka, imale su za šta da se bore i zaista su dale sve od sebe da ostanu u konkurenciji za OI. Imale su preko puta sebe raspoloženu Amerikanku sa pasošem komšijske države, ali su i pored poena Nataše Mek i prilično izjednačenog odnosa snaga u prvoj četvrtini, uspele da je reše u svoju korist. 

 

 

U drugoj deonici su ih mučili šutevi sa poludostance i situacije ispod protivničkog koša, ali su sve nadomešćivale skokom i borbenošću. Nekoliko minuta su bile bez poena, da bi posle koša Maše Janković, za 22:21, krenule da stiču opipljiviji plus. Jelena Vučetić im je zadavala probleme, pa je našoj ekipi laknulo kada je zbog faulova morala na "hlađenje", dok je Ivon Anderson na drugoj strani preuzimala odgovornost kada je bilo najpotrebnije, iznova pokazujući koliko je bila u pravu selektorka Marina Maljković kada ju je "vrbovala" za naš tim. 

 

 

 

 

Predvođene Amerikankom i Aleksandrom Crvendakić, "orlice" su drugo poluvreme dočekala sa sedam poena prednosti (38:31). Podmlađenom timu nije bilo lako da sačuva kapital, jer su ih rivalke nadskočile u trećih 10 minuta, međutim na ruku su im išle brojne izgubljene lopte Crnogorki. I to što je Anderson bila nerešiva zagonetka za odbranu izabranica Jelene Škerović, pa je dvocifrena razlika sačuvana za zadnju deonicu. 

To jest, rovovsku bitku, sa prilično promašaja sa obe strane. Protivnice su jedno vreme bolje snalazile u takvoj igri, pa su serijom 7:2, u 34. minutu, prepolovile zaostatak (55:50) i pojačale pritisak na četvrtoplasiranu selekciju sa poslednjih OI u Tokiju. Hodale su naše devojke po "oštrici noža" do kraja meča, jer su sjajna Mek i mlada Marija Leković produžavale rezultatsku neizvesnost (59:54, 61:56, 61:58), ali imale su sreću da ih predvodi Anderson i da Jankovićeva iskosristi slobodna bacanja sedam sekundi pre razlaza. Zadržale su tlo pod nogama, ne dozvolivši da drama dobije produžetke i poremeti im iskorak ka Olimpijskim igrama. 

 

 

Ivon Anderson ubacila je 23 poena za pobedu, a imala je i po pet skokova i asistencija. Aleksandra Crvendakić je dodala 11 poena, uz pet skokova i jednu asistenciju, a dvocifren učinak imala je i Jovana Nogić (10, 4 sk). U ekipi Crne Gore najbolja je bila Nataša Mak, sa 20 poena i 13 skokova, dok je Marija Leković ubacila 18 poena, uz pet skokova i dve asistencije.