Evroliga

Real srušio Barsu i otišao u finale Evrolige: Protiv Olimpijakosa za tron!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2023 21:56
Real srušio Barsu i otišao u finale Evrolige: Protiv Olimpijakosa za tron! Gulver/CordonxPress Baloncesto

Košarkaši Real Madrida pobedili su Barselonu 78:66 (18:18, 18:24, 22:13, 20:11) i plasirali se u finale Evrolige, gde će se u nedelju boriti protiv Olimpijakosa za 11. titulu Starog Kontinenta. Sa druge strane, Katalonci su završili takmičenje i za treće mesto boriće se protiv Monaka, koji je ranije u toku "položio oružje" protiv lidera regularnog dela sezone.

Kao i nebrojano puta tokom sezone, Real je dokazao da ima šampionski mentalitet. Uprkos 0:2 u seriji sa Partizanom, uspeo je da izbori Fajnal-for u Kaunasu, gde je i tokom susreta sa Barsom bio u podređenom položaju, da bi na kraju došao do pobede nad najvećim rivalom zahvaljujući boljoj igri u drugom poluvremenu.

Najbolji pojedinac meča bio je Valter Tavares sa 20 poena, 15 skokova uz indeks korisnosti 38. Pored njega odličnu partiju imao je Mario Hezonja sa 14 poena, kao i Serhio Rodrigez, koji je trojkama u finišu i definitivno rešio pitanje pobednika. Sa druge strane, najbolji u Barsi bio je Aleks Abrines sa 16 poena, Nikolas Lapravitola je dodao 12, dok je tragičar, Nikola Mirotić završio meč sa tri poena, uz očajne procente šuta iz igre - 1/10.

 

 

Real je sa više autoriteta ušao u meč. Od starta je uspostavio dominaciju u reketu i na krilima Tavaresa poveo 10:3. Međutim, Barsa se ubrzo konsolidovala u napadu i sa četiri vezane trojke uhvatila priključak, da bi na kraju uvodne četvrtine rezultat bio 18:18.

Nakon kratkog predaha, Barsa je počela da preuzima inicijativu. U napadački ritam ušao je Jakubaitis, Kurik se "zapalio" sredinom druge četvrtine, a zbog nedostatka raspoloženih košarkaša na drugoj strani, Katalonci su pred odlazak na došli nadomak dvocifrene prednosti (42:33).

Ipak, Madriđani su se kao i na poslednjem meču sa Partizanom, vratili iz mrtvih. Zonom su zaustavili prodore Katalonaca, i što je važnije, u potpunosti neutralisali Mirotića, koji je u tom trenutku imao 0/8 iz igre. Sa druge strane, blistao je Tavares pod obručima, Musa je "žario" sa spoljnijih pozicija, Barsa je dugo bila bez rešenja na obe strane terena, a sušni period rivala, "kraljevići" su iskoristili sredinom treće četvritine, kada su se serijom 15:0 ponovo vratili u meč - 54:47.

Barsa je u nastavku utakmice pokušavala da dođe do egala, ali nije imala rešenja za unutrašnju igru rivala. Često je sa distance pokušavala da dođe do koša, a kada je procenat šuta počeo da opada i za tri poena, Real je na krilima Rodrigeza napravio novu seriju i odlučio pitanje pobednika. Madriđani su poveli 73:63, a u nedostatku zlata potrebnih poena Mirotića, Katalonci su ostali bez finala...

Utakmica za treće mesto, kao i finale Evrolige se igra u nedelju.