Evroliga

Olimpijakos prvi finalista Evrolige: Potpuni slom Monaka u trećoj četvrtini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2023 18:54
Olimpijakos prvi finalista Evrolige: Potpuni slom Monaka u trećoj četvrtini guliver/Zalgirio Arena Kaunas

Košarkaši Olimpijakosa plasirali su se u finale Evrolige, posle pobede nad Monakom u prvoj utakmici Fajnal-fora u Kaunasu. Grčki velikan slavio je 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) posle fenomenalne igre u trećoj četvrtini i za titulu šampiona Starog Kontinenta boriće se protiv pobednika meča Real Madrid - Barselona.

Nakon početnog odmeravanja snaga i ravnopravne igre u uvodnoj četvrtini, izabranici Saše Obradovića prvi su došli do dvocifrene prednosti i to u finišu druge deonice, kada su na krilima Okobe i Džejmsa poveli 41:29. Međutim, taman kada se očekivalo da će tim iz Monaka nastaviti u sličnom ritmu i posle predaha, lider regularnog dela sezone zaigrao je kao u transu!

Olimpijakos je podigao nivo odbrane u trećoj deonici, u potpunosti zaustavio tranziciju rivala i zahvaljujući sjajnim procentima šuta, kao i fenomenalni igri kompletne ekipe, režirao seriju 27:2 za potpuni slom "kneževa", koji su za tih deset ključnih minuta, postigli svega jedan koš iz igre!

Najpre je Vezenkov, inače, aktuelni MVP lige, pokrenuo seriju, a kada su mu se pridružili Papanikolau i Fal, za tili čas je na semaforu pisalo 43:41. Okobo je na kratko prekinuo niz Olimpijakosa, da bi, novom 13:0 serijom, do kraja treće četvrtine grčki velikan došao do potpunog preokreta - 56:43. 

Monako se međutim, nije predavao. Okobo i Džejms istrajali su u svojoj nameri da smanje vođstvo Olimpijakosa. Na njihovim krilima, "kneževi" su sredinom poslednje četvrtine prišli na dva poseda zaostatka (60:53), ali nisu imali dovoljno energije za preokret. Fal i Slukas ušli su u napadački ritam i ugasili sve nade Obradovićevih izabranika na dva minuta do kraja...

Najefikasniji u pobedničkom taboru bi je Vezenkov sa 19 poena, Papanikolao je pomogao sa 15, Fal je dodao 12, dok su listu strelaca Monaka predvodili Džejms i Okobo sa po 17 poena.

Drugo polufinale je na programu večeras, kada se sastaju Real Madrid i Barselona, dok je finale u nedelju.