Vesti iz košarke

Veliki čovek, vođa, mentor, drug... koji je dao sve košarci: Poslednji pozdrav Beograda i Srbije prerano preminulom Dejanu Milojeviću

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.02.2024 12:30
detalji sa komemoracije u čast Dejana Milojevića u skupštini grada Beograda MN Press
detalji sa komemoracije u čast Dejana Milojevića u skupštini grada Beograda

U organizaciji Košarkaškog saveza Srbije, u prisustvu njegove supruge i dece ali i ogromnog broja prijatelja i(li) poštovaoca lika i dela dobroćudnog diva, u Skupštini grada Beograda danas je održana komemoracija povodom smrti Dejana Milojevića, čiji je život završen u 46. godini, 17. januara u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je pomoćni trener Golden stejta podlegao posledicama srčanog udara. 

Pre sahrane 12. februara, na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, glavni grad naše zemlje i cela država rekli su poslednje zbogom jednom od najomiljenijih ljudi u svetu igre pod obručima, od njegovih igračkih dana pa do uspešne karijere pored parketa, za kojim su žalili i žale mnogi širom Evrope i SAD

 

MN Press

Predrag Danilović

Prvi je za govornicu stao predsednik KSS, Predrag Danilović, vidno potrešen zbog dobijene dužnosti. 

"Pre svega upućujem saučešće porodici Milojević i košarkaškoj porodici Srbije - čiji je Dejan Milojević bio jedan od najuzornijih sinova. Napustio nas je pre svega veliki čovek, čovek bez ijedne mrlje. Imao sam čast da igramo zajedno. Nosio je u sebi onaj žar, energiju, pozitivnu drskost i sve ono što je krasilo velikane naše košarke. 

Imao je sve vrline najcenjenijih igrača oko kojih gradite igru, ti igrači su odvuek bili pravo blago. Nikad nije bio trula jabuka u timu. Njemu su svi verovali i igrači i treneri. Svi koji su ga makar malo poznavali, mnogo su ga voleli. Ima li većeg priznanja od toga da vam svi veruju čim vas vide. 

Taj njegov karakter i želja da se pomogne svakom članu kolektiva, vodili su ga kroz terensku karijeru. Bio je istinski patriota voleo je svoju zemlju. Osećao sam duboko u sebi da je to tek početak, jer sam bio siguran da će Dejan voditi reprezentaciju. Na moju veliki žalost to se neće dogoditi. Neka mu je laka crna zemlja", poručio je najviši funkcioner Saveza. 

Ispred ministarstva sporta u Vladi Republike Srbije, žal za preranim odlaskom Milojevića izrazio je Marko Kešelj. 

"Divio sam mu se na terenu, ali i van terena. Jer se ni tada nije njegov posao završavao. Kada mi je trebala motivacija, uvek je bio tu da pomogne. Košarka mu je bila život. Pozitivnom energijom je izvlačio iz nas ono najbolje. Deki je bio drug, mentor, vođa. U ime države Srbije osećam obavezu da kažem veliko hvala, za sve što je uradio kao igrač, trener... Naš ambasador u svetu. Ostaje mi se da se sećam Dekija, kao velikog igrača i najvećeg čoveka", rekao je bivši košarkaš.

 

MN Press

Miodrag Ražnatović

Tragična smrt Milojevića posebno je teško pala Miodragu Ražnatoviću, prvom čoveku Mege čiji je tim Miloje dugo i uspešno vodio, dajući pečat mnogim potonjim NBA karijerama, pre svega Nikole Jokića

"Iako su prošle tri duge i teške nedelje, nisam očekivao da ću vam se obratiti ovim povodom. Nažalost, u svetu kom živimo, dešavaju se nepravde. Bio sam mu menadžer, ali nakon njegove karijere sam osećao da ima nešto zbog čega ga želim pored sebe. Naterao sam ga da postane trener i bila je to najbolja odluka. Svi su profitirali iz njegovog rada.

Na dnevnom nivou smo polemisali o svim aspektima košarkaške igre. Obojica smo profitirali iz tih razgovora. I on i ja smo napredovali iz te razmene mišljenja. Srbija, Evropa i svet su imali razne trenere, ali ne postoji trener koji je za tako kratko vreme ostavio više traga. Nebrojano je dece koju je Dejan učio košarci, ali i o životu.

Dao je sve od sebe i košarka mu to nije zaboravila. Način na koji su se velikani košarke oprostili od Dejana, Evroliga i NBA liga, dokazuje o njegovoj veličini. To ne može da uteši porodicu. Bio je jedinstven, ali sigurno neće biti zaboravljen. Možemo da nastavimo dalje putem koji je on utabao. Ja kao neko ko se nikada ne smeje, a on se uvek smejao. Znam da će proći puno vremena dok se iskren osmeh ne vrati na moje lice. Jako sam ti zahvalan za sve što si uradio za mene, za Megu, za košarku. Učiniću sve da tvoj lik i delo ostanu večni", izustio je poznati Miško, po čijoj odluci je hala Mege preimenovana u "Dejan Milojević". 

 

MN Press

Milan Radovanović

 

O košarkaškom gorostasu, po kom se će se ubuduće zvati trofej MVP-a AdmiralBET ABA lige, sa posebnim emocijama govorio je njegov bivši saborac sa terena i bliski prijatelj Milan Mića Radovanović.

"Ovih dana slušamo lepe priče o Dekiju, ja sam jedan od njegovih saigrača, bliskih prijatelja. Mnogo nas je, Deki je imao veliko srce. U tekstu ima reči i rečenica gde ne smem nijednu reč da zaboravim. Ne smem da zaboravim njegove snove i dela. Upoznao sam ga sa 14 godina, znao sam njegove drugare iz generacije iz Taša. Tada je bilo teško dobiti njega i drugare, prepoznao sam njegov ponos, borbu, njegovu devizu "samo napred bez predaje. 

Nekoliko godina kasnije nas je povezala vizija Miše Lakića, da mali klub postane veliki, treneri su bili Aleksandar Džikić... Neverovatna košarkaška porodica, različiti, a jednaki, svi se poštujemo i vodimo. Imao je neverovatan uticaj. Upoznao sam njegove roditelje, i on je upoznao sve moje. Voleo sam sve što je njegovo. Taj krug se stalno povećavao. Niko ga nikad nije zaboravio. Drugove iz Padinjaka, generacije, svuda je stvarao prijateljstva. Čovek sa integritetom, imao je snagu, stalno je radio i stajao na zemlji, sprovodio plan. Sa 19 godina mi je rekao da će se oženiti u 21. godini, da će igrati u Partizanu, da će razviti košarkašku akademiju. Nažalost to nije ostvario. Mnogi su pratili njegovu transformaciju.

Držao je porodicu čvrsto uz sebe. Interesovala ga je ekonomija, programiranje, družio se sa naučnicima i programerima u Kaliforniji. Po mnogim stvarima je bio poznat. Teško ga je svojatati, povezao je FMP, Partizan, Budućnost i Megu. Voleli su ga saigrači, Nebojša Čović, Vanja Vujošević, Dragana Bokan, Predrag Danilović, Igor Kokoškov, Stiv Ker, mnogi drugi treneri i uspešni ljudi. Verovali smo da će biti selektor i povezati ljude. Da li je slučajnost da ga toliko poštuju u Americi? Da se namesti da budu utakmice Partizan - Mega i Mega - Budućnost? Bilo je potrebno da se zaborave sujete, simbolika je što je sahrana na crveno slovo, na Tri jerarha. Tri sveca sa različitim vrlinama. Uvek ćemo te se sećati i bićeš deo nas. Počivaj u miru i neka ti je večna slava", rekao je Milovanović, koji je sa Milojevićem drugovao od tinejdžerskih dana. 

Na početku komemoracije pušten je video snimak na kom je opisana dejanova prebogata igračka i trenerska biografija, od Beovuka preko FMP-a, Partizana, Budućnosti, Valensije, Galatasaraja, reprezentacije, Mege, do Golden Stejta, s kojim je 2022. godine, kao desna ruka Stiva Kera, osvojio šampionski NBA prsten. 

 

MN Press

Miodrag ražnatović, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Marko Kešelj

Osim članova porodice odgledali su ga mnogi košarkaški asovi: Božidar Maljković u svojstvu predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, selektor našeg A tima Svetislav Pešić, prvi čovek evropske košarke Dejan Bodiroga, Miroslav Berić, Aleksandar Džikić, Veselin Petrović, Mlađan Šilobad, Igor Rakočević, Novica Veličković...