Vesti iz košarke

Predivni veliki čovek, svi su ga voleli: Dirljiv oproštaj NBA kolega od Dejana Milojevića, američki klubovi ga ispratili minutom ćutanja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.01.2024 08:00
Dejan Milojević, preminuli srpski ko[arka[ki trener Tanjug/AP Photo/Darren Yamashita, File
Dejan Milojević, preminuli srpski ko[arka[ki trener

Vest o preranoj smrti Dejana Milojevića nije ražalostila samo Srbiju i poklonike košarke širom Evrope već je rastužila i američke kolege 46-godišnjeg pomoćnog trenera u stručnom štabu Golden Stejta, pa nema konferencije za medije pre ili posle NBA mečeva u noći između srede i četvrtka na kojoj nije sa pijetetom izgovoreno ime nekada vrhunskog igrača i stručnjaka sa velikom perspektivom. 

Uz to su sve utakmice počele minutom ćutanja i sa fotografijom velikog dečaka u telu odraslog muškarca na centralnim semaforima dvorana širom Sjedinjenih Američkih Država. 

"Užasna vest, zaista. Znam da su svi skrhani onim što se dogodilo, znam da Nikola (Jović) jako dobro poznaje njegovu porodicu, Darko (Rajaković) je bio jako blizak sa njim. Šaljemo molitve Dejanovoj porodici i Golden Stejtu", izjavio je Erik Spolstra, sa klupe Majamija. 

Šef stručnog štaba Sakramento Kingsa i nekadašnji trener u Golden Stejtu, Majk Braun, takođe je biranim rečima o čoveku koji je brusio genijalni talenat Nikole Jokića, u vreme dok je stasavao u Megi. 

"Pre svega, želeo bih da iskažem najdublje saučešće Dekijevoj porodici, prijateljima i Golden Stejtu. Bio je izuzetan čovek, izuzetan. I ne bih govorio samo o košarkaškim stvarima, jer je bio izuzetan košarkaški um. Bio je neverovatan čovek i mnogo će nam nedostajati".

Braun je iz prve ruke, od Milojevićevog šefa Stiva Kera znao da se stvari posle srčanog infarkta razvijaju u lošem smeru i da će Golden Stejt ostati bez važnog i svima omiljenog čoveka. 

"Mnogo je značio organizaciji. Bili smo svi kao porodica. Naravno, uvek ima uspona i padova u odnosima sa ljudima, ali on ni sa kim nije bio u 'padu', samo je bio uspon. To je jedinstvena ljudska veština koju neko može da ima u ovom poslu, nikada nije bio ni previsoko, ni prenisko, uvek je bio u sredini i imao je veliko poštovanje od svih. Svakoga je poštovao, svakom se javljao. Svi koji su radili sa njim su ga voleli, a i on je njih".

Na pitanje kako da Golden Stejt nastavi dalje bez Dejana Milojevića, kako da se ekipa oporavi od šoka, rekao je:

"Iskreno, ne znam. Očigledno morate da idete dalje u životu, ne možete da stanete. Ali, ponekad se izgubimo u svom, malom svetu. Evo, vezali smo sada nekoliko poraza i čovek će reći da je to kraj sveta. Ali, realnost ovog posla je da je sve ovo samo igra. Ljudima pruža mogućnost da sa osmehom sve prate ili mogućnost da se udalje od svojih problema na neko vreme. Ovako nešto utiče jako na tebe. Utakmice takođe, ali ovako nešto utiče mnogo više. Sada svi treba da se drže zajedno i krenu dalje".

Ko god je progovorio makar jednu reč sa čuvenim Milojem zna koliko je blaga i dobronamerna osoba bio, zbog čega je njegov tragični odlazak još veći gubitak. 

"Znam da ljudi ovo koriste mnogo često i možda se izlizalo, ali on je zaista bio veliki čovek, veliki meda. On bi trebalo da bude sinonim za taj izraz. On je predivni čovek, veliki čovek. Bio je i veliki igrač, borac. Ali, isto tako je bio divna, inteligentna osoba, svi su ga voleli i želeli su da ga zagrle. To je prva stvar koje se setim, kada pomislim na Dejana Milojevića. Bio je poseban".

I velikan prekookeanskog trenerskog esnafa Greg Popovič se oprostio od našeg nekadašnjeg reprezentativca. 

"Bio je sa nama 2017. godine. Dobar trener, dokazao se sa nekoliko različitih timova tokom leta i onda se vratio kako bi radio u Crnoj Gori i Beogradu. Stiv Ker je bio jako, jako privržen Dejanu Milojeviću. Iskreno, nisam ga poznavao dobro, samo iz tog perioda tokom 2017. godine. Nikada nismo proveli mnogo vremena zajedno. Ali, razgovarao sam sa nekim ljudima u Beogradu i znam da su devastirani zbog ovoga što se desilo. Bio je trener tako blistave budućnosti. Sve ga je čekalo. Mislim da mu je ovo bila treća godina sa Stivom (Kerom) i znam da mu je sve išlo. Zato su mnogi, a pogotovo njegova porodica, devastirani zbog njegovog odlaska", poručio je Popovič.

Trener Njujork Niksa, Tom Tibodo, obratio se najbližem okruženju preminule trenerske legende srpske Mege. 

"Dejan Milojević je bio veliki ambasador ove igre, tragičan gubitak. Molim se za sve ljude koji su voleli Dejana".

Trener Orlando Medžika, Džamal Mozli, pridružio se saučešćima porodici Dejana Milojevića.

"Jako nas je rastužila, jako me je rastužila vest da je neko otišao tako mlad. Iskreno saučešće porodici i Golden Stejtu".

Šef Los Anđeles Lejkersa, Darvin Hem, pričao je o Milojevićevom pozitivnom karakteru i vedroj naravi. 

"Jako tužna situacija. Ponekada si toliko okupiran poslom, da ponekad zaboraviš na život. Ogroman gubitak za ceo košarkaški svet. Jako nesrećna situacija. Deki je uvek bio nasmejan i vedar. Saučešće porodici i prijateljima".

Prvi trener Nju Orleansa,Vili Grin, izjavio je da ga je šokantna vest o preranoj smrti Dejana Milojevića jako pogodila.

"Moje srce i molitve usmeravamo ka Golden Stejtu, celoj organizaciji i Milojevićevoj porodici. Skrhan sam zbog ove vesti. Dejan je bio jako mlad, otišao je sa 46 godina, moram ovo da istaknem pre nego što nastavimo sa konferencijom. Moramo da nastavimo sa životom, da uživamo u istom jer nam ništa nije obećano".

Od Dejana Miljevića oprostili su se, između ostalih, treneri Indijane, Bruklina, Bostona i Atlante, Rik Karlajl, Žak Von, Džo Mazula i Kvin Snajder...