Vesti iz košarke

Srbija srušila Britance u drugom poluvremenu i obezbedila kartu za Mundobasket!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.02.2023 21:45
Srbija srušila Britance u drugom poluvremenu i obezbedila kartu za Mundobasket! MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na Svetsko prvenstvo, pošto je u poslednjem kolu kvalifikacija pobedila Veliku Britaniju. "Orlovi" su slavili u Beogradu 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23) i tako postali 12. evropska selekcija, koja će se na takmičenju u Indoneziji, Filipinima i Japanu, boriti za naslov prvaka sveta.

Iako je pre tri dana propuštena prilika da se overi plasman na Mundobasket nekon tesnog poraza od Grčke u Atini, ta činjenica nije pokolebala izabranike Svetislava Pešića večeras. U ključnim trenucima u drugom poluvremenu, odigrali su mirno i strpljivo, i na krilima sjajne podrške navijača u dvorani "Aleksandar Nikolić" opravdali ulogu favorita, protiv jako nadahnutog rivala.

Srbija je tako kao trećeplasirana ekipa Grupe I, obezbedila učešće na smotri najboljih svetskih reprezentacija. Postojala je opcija da se tamo nađu i u slučaju eventualne pobede Turske nad Belgijom. Međutim, vicešampion planete iz 2014. godine sam je odlučio o svojoj sudbini i u periodu od 25. avgusta do 10. septembra, boriće se za prvo svetsko zlato, otkako je Srbija postala samostalna država.

Za razliku od susreta sa Helenima, Pešić je na ovoj utakmici imao podršku nekoliko evroligaških košarkaša, a upravo oni su doneli prevagu na terenu, predvođeni sjajnim Aleksom Avramovićem. Britanci su više od pola utakmice bili ravnopravran rival "orlovima", koji su u finišu druge četvrtine prokockali 13 poena prednosti. 

Međutim, kada je bilo najteže, Avramović se probudio, i u seriji "orlova" 17:5 (63:51) postigao 11 poena sredinom treće četvrtine, kada je i odlučen pobednik. Do kraja su Britanci pokazivali "zube" i u nekoliko navrata ostavili utisak kao da se oni bore za plasman na Svetsko prvenstvo. Međutim, kvalitet Srbije se pokazao u finišu, a gosti su na kraju doživeli i drugi ubedljiv poraz posle prve utakmice u Njukaslu.

 

 

Što se samog toka meča tiče, Srbija je sa boljom energijom otvorila utakmicu i zahvaljujući dobroj roli Gudurića, kao i visokim procentima šuta, povela 14:5, da bi poenima Jagodić-Kuridže stigla do prve dvocifrene prednosti i to već u finišu uvodne četvrtine (23:13).

Gosti su u nastavku pokazali nešto bolju sliku na terenu i na krilima Elisa uspostavili ravnotežu u svojoj igri. Preko omalenog plejmejkera uglavnom su pronalazili rešenja u napadu, dok su "orlovi" uleteli u kontra-ritam. Često su mašili otvorene šuteve sa distance i ekstra pasom "gubili konce" u napadu, što su Britanci iskoristili i prišli na pet poena zaostatka pred odlazak na odmor - 46:41.

Početkom drugog poluvremena Britanci su uspeli i da dođu do izjednačenja. Nisu odustajali od svoje igre i mahom su se oslanjali su se na šut sa poludistance, koji ih krasio većim delom utakmice. Međutim, u nastavku utakmice usledila je bolja igra Srbije i pomenuta 17:5 serija, posle koje su gosti "položili oružje". Elis je dugo držao Britance u igri i sa 22 poena je bio najefikasniji na utakmici, ali je izostala podrška ostlaih košarkaša.

Sa druge strane listu strelaca Srbije predvodio je Avramović sa 20 poena. Mitrović je postigao 15, Dobrić 14, dok su još dvocifreni bili Gudurić i Petrušev sa 14, odnosno 13 poena. Srbija je tako na kraju uspela u poslednjem kolu da obezbedi plasman na Mundobasket, gde će se takmičiti 32. reprezentacije.

SRBIJA - VELIKA BRITANIJA (28:20, 18:21, 28:19, 27:23)

DVORANA: Aleksandar Nikolić. SUDIJE: Manuel Maconi (Italija), Fernando Kalatrava (Španija), Benijamino Manuel Atard (Italija).

SRBIJA: Jović 6, Trifunović, Avramović 20, Gudurić 13, Radanov, Dobrić 14, Jaramaz 4, Simanić, Ristić 9, Petrušev 12, Jagodić-Kuridža 8, Mitrović 15.

 

Svetsko prvenstvo će biti odigrano u tri faze. U prvoj fazi će se boriti 32 selekcije i biće razvrstane u osam grupa, u kojima će igrati svako sa svakim. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe prolaze u drugu fazu, gde će biti po četiri nova tima. Zatim će po dve ekipe iz svake četiri grupe ući u eliminacionu fazu Mundobasketa.

EVROPA: SRBIJA, Grčka, Španija, Francuska, Slovenija, Nemačka, Italija, Litvanija, Letonija, Crna Gora, Finska, Gruzija
AMERIKA: SAD, Kanada, Brazil, Dominikanska republika, Meksiko, Portoriko, Venecuela
AZIJA I OKEANIJA: Kina, Iran, Australija, Japan, Jordan, Liban, Novi Zeland, Filipini
AFRIKA: Angola, Zelenortska Ostrva, Obala Slonovače, Egipat, Južni Sudan