NBA

Pol Džordž oduševljen atmosferom sa "večitih derbija" - to je kao droga, voleo bih da je tako i u NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.03.2024 18:25
Košarkaš LA Klipersa Pol Džordž AP Photo/Ashley Landis
Košarkaš LA Klipersa Pol Džordž

Atmosfera sa "večitih derbija" u fokusu je poslednjih godina otkako Partizan i Crvena zvezda igraju Evroligu, a kadrovi iz Arene stigli su i do srpskog zeta i poznatog NBA košarkaša - Pola Džordža.

Košarkaš LA Klipersa, koji je oženjen Srpkinjom, Danijelom Rajić, govorio je u svom podkastu o "večitom derbiju" i izrazio želju da vidi takvu atmosferu i u NBA ligi.

"Mnogo je zanimljivih stvari u Evroligi. Da li ste nekada videli atmosferu na utakmicama. Moja supruga Daniela je Srpskinja i pokazala mi je neke detalje sa utakmica Crvene zvezde i Partizana. To je neverovatno rivalstvo. Ima svega skandiranja, pevanja, baklji. To je kao droga. Kada sam bio u Srbiji, pitali su me za koga navijam. Tamo je opasno ako te uhvate, a navijaš za protivnički tim. To ide mnogo daleko", rekao je bivši košarkaš Indijane i dodao:

"Naravno ne da bude nasilja i bilo šta što vodi ka tome, ali da bude malo zapaljivije. Znam i kada sam igrao za nacionalni tim FIBA takmičenja, kako su navijači iz drugih zemalja navijali za svoje timove sa zastavama. To inspiriše i to je stvarno lep deo igre", rekao je Pol Džordž.

 

 

Bivši član američkog "dream team-a" slaže se sa konstatacijom da je košarka u Evropi više bazirana na timskog igri, za razliku od one koja se igra u Americi.

"U NBA ligi je sve više okrenuto ka igri jedan na jedan. U ostatku sveta, ne dozvoljavaju ti da igraš ‘izolaciju’, jer je mnogo više igrača uključeno u proces. Tamo se igraju napadačke akcije, drže se svih pravila i osnova košarke. S druge strane, ovde je sve jedan na jedan, možeš da ispališ loptu u prve dve sekunde napada ako želiš. NBA je izuzetno napadački orijentisana liga", dodao je Džordž.

Osetio je Džordž i kakva je razlika kada se košarka igra po FIBA pravilima. Gruplja je igra, kontakti su intenzivniji i teže je doći do realizacije.

"Kada igramo po FIBA pravilima, dosta nas izudaraju. Nema slobode kretanja. Ako prođeš kroz reket, obavezno te neko zakači. Ponekada ide toliko daleko da pomisliš hoćeš li se potući sa nekim na parketu zbog intenziteta kontakta. A, to se dešavalo protiv igrača sa kojima sam super kada smo u NBA ligi", otkrio je Džordž osvrnuvši se na Petija Milsa, zvezdu australijske reprezentacije.