ABA liga

Pešićev cilj skoro pa ispunjen, viza za Pariz na vidiku: Evo šta je potrebno "orlovima" za takav scenario

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.09.2023 18:50
Pešićev cilj skoro pa ispunjen, viza za Pariz na vidiku: Evo šta je potrebno "orlovima" za takav scenario MN Press

Gotova je i druga faza Mundobasketa, poznata su  imena svih četvrtfinalista, a ono što je najvažnije, selekcija Srbije našla je svoje mesto među osam najboljih reprezentacija na svetu!

Prvi deo plana Svetislava Pešića je ispunjen. "Orlovi" su stigli do nokaut runde, iako im je plasman u Top 8 visio o koncu pred duel sa Dominikanom, zbog poraza od Italije. Ali, kada je bilo potrebno, Srbija je podesila nišanske sprave i u poslednjem kolu obezbedila mesto u četvrtfinalu.

Tamo će se za dva dana (10:45) boriti sa Litvanijom. Liderom grupe J, a eventulna pobeda nad baltičkom selekcijom, uz "određenu matematiku" odvela bi "orlove" na Olimpijske igre u Pariz naredne godine. Što je, podsetimo, bio primarni cilj Svetislava Pešića uoči planetarne smotre.

Pošto će za medalje, uz Srbiju, konkurisati još pet evropskih selekcija, a vizu za Pariz obezbediće dve najbolje. Pored pobede nad Litvanijom, potrebno je da u četvtfinalu Italija izgubi od Amerike, kao i Slovenija od Kanade. Dok će duelom Nemačke i Letonije, iz dalje konkurencije svakako otpasti jedna reprezentacija sa Starog Kontinenta.
 

Prolaskom u četvrtfinale Kanada i Amerika već su obezbedile plasman na Olimpijske igre kao dve najbolje reprezentacije sa severnoameričkog kontinenta, gde će se priključiti ostalim reprezentacijama koji su na Mundobasketu overile vizu za Pariz - Južni Sudan, Japan i Australija.

Srbija je drugu fazu takmičenja završila na drugom mestu grupe I sa učinkom 4-1, koliko ima i prvoplasirana Italija, koja će se za mesto u polufinalu boriti protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko Pešićevi momci izađu na kraj sa šuterskom selekcijom Litvanije, u narednoj rundi igraće protiv pobednika meča Slovenija - Kanada. Dok se u drugom delu kostura, pored Italije i SAD-a, nalaze Letonija i Nemačka.

Nemačka je sa pet pobeda, jedina neporažena ekipa na Mundobasketu. Pobedom nad Slovenijom, zauzeli su prvo mesto grupe K, odakle su zakazali megdan sa Letonijom, drugoplasiranim timom grupe L, gde se nalazi i Kanada.

Četvrtfinalni susreti zakazani su za 5. septembra. Polufinala su na programu 8, dok je borba za medalje 10. septembra.