ABA liga

ABA liga ulazi u završnicu: "Večiti" jure tron, Budućnost drugu titulu, dok Zadar vreba iz prikrajka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.03.2024 09:45
ABA liga MN Press
ABA liga

Takmičenje u AdmiralBet ABA ligi ulazi u svoju poslednju fazu, do kraja regularnog toka prvenstva ostalo je svega tri kola. Crvena zvezda je prva i prema svemu sudeći ostaće na liderskog poziciji. Za drugo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u plej-ofu boriće se Partizan i Budućnost, dok je četvrta pozicija ostavljena za igrače Zadra i Cedevita Olimpije, ukoliko se, naravno, ne desi neka nepredviđena situacija i Mega ne umeša prste sa šestog mesta.

Od preostalih ekipa koje će se boriti za mesto u završnici takmičenja ostali su SC Derbi, Split i Igokea, koji imaju identičan skor (11-12), stim da je podgorički tim u najgoroj poziciji, pošto ga u preostala tri kola očekuju dueli sa Partizanom, Zvezdom i Budućnosti. Ekipa iz Laktaša ima nešto bolji raspored do kraja, ali s obzirom na trenutnu formu u proteklom periodu (pet vezanih poraza), pitanje hoće li bezecovati mesto u Top 8 fazi. Naročito nakon odlazaka nekoliko ključnih igrača u drugom delu sezone, dok su Splićani u najboljoj poziciji. Ekipa Slavena Rimca nikada nije bila u plej-ofu, prošle sezone bila je nadomak Top 8 faze, a ukoliko ostvari dobre rezultate protiv Cibone i Mege u naredna dva kola, prvi put posle deset godina videćemo dva hrvatska tima u plej-ofu regionalnog takmičenja.

Ipak, danas ćemo se pozabaviti timovima koji pretenduju za najviše ciljeve ove sezone. Zvezda je, naravno, uz Partizan, glavni favorit za titulu. Budućnost će pokušati da se umeša u borbu za tron, a ne treba otpisati ni Zadar, koji iza sebe ima više nego respektabilnu sezonu.

CRVENA ZVEZDA (20:3) I NJENE MUKE SA POVREDAMA

Iako su crveno-beli imali turbulentnu sezonu, protkanoj povredama, u kojoj se roster nekoliko puta menjao, klub sa Malog Kalemegdana napravio je respektabilan tim i sa novim trenerom Janisom Sferopulosom osvojio Kup Radivoja Koraća posle pobede nad Partizanom u finalu. Pobeda u Nišu bila je im treća uzastopna nad gradskim rivalom ove sezone, pa im je, jasno, uloga favorita prepuštena u slučaju novih okrašaja sa crno-belima u plej-ofu ABA lige. Naročito zbog prednosti domaćeg terena, koji je godinama unazad bio ključan faktor u "večitim derbijma". Ali, ipak, ono što može da predstavlja problem za grčkog stručnjaka pred plej-of je činjenica da su sva tri pleja (Nikola Topić, Miloš Teodosić i Jago dos Santos) van igračkog ritma. Mladi Topić polako ulazi u formu posle povrede koja ga je odvojila više dva meseca sa parketa. Brazilac je nedavno doživeo potres mozga i pitanje je koliko će odsustvovati sa terena, dok je veteran Teodosić još uvek rovit, što je i rekao medijima posle evroligaške utakmice sa Panatinaikosom u Areni.

Bilo kako bilo, i pored svih nedaća, prema najavama medija, Zvezda će biti kompletna kada počne plej-of. Još uvek se doduše ne zna u kom kapacitetu, a ukoliko plejmejkerima bude bilo potrebno više vremena, njihovu ulogu preuzeće kombo-bekovi Nemanja Nedović i Džavonte Smart, dok će pomoćno rešenje na "kecu" biti Adam Hanga, koji se nekoliko puta ove sezone pokazao kao solidan izbor na poziciji organizatora igre.
 

 

MOŽE LI ZADAR (14:9) DA IZRŽI OVAJ "KRVAV" RITAM DO KRAJA?

Posle više od 15 godina, tačnije od sezone 2007/08, kada su bili drugi na tabeli regionalne lige iza tada neprikosnovenog Partizana, košarkaši Zadra ponovo su visoko kotirani na Jadranu. Na krilima MVP igrača Luke Božića, po drugi put u nizu obezbedili su plasman u plej-of. A, budući da ih, za razliku od prethodne sezone kada su izvukli Crvenu zvezdu, gotovo izvesno očekuje duel protiv Cedevita Olimpije u četvrtfinalu, navijači hrvatskog tima imaju razloga da se nadaju što jačem plasmanu. Pogotovu zbog činjenice da su "zmajčeke" dobili oba puta ove sezone, a poslednji put, pre samo nekoliko dana u dvorani "Krešimir Ćosić" u dominantnom stilu - 88:65. 

Ono što bi doduše moglo da predstavlja problem za hrvatski tim je činjenica da igraju u visokom ritmu čitave sezone. Raspored im je "krvav", budući da paralelno uz ABA ligu igraju i domaće prvenstvo, na parketu su gotovo svaki drugi dan, pa su kadrovski problemi već polako počeli da uzimaju maha. Trener Danijel Jusup je već nekoliko puta isticao da je ritam za njegove igrače "nehuman" i da se ozbiljno dovodi u pitanje zdravlje košarkaša, a tome u prilog ide i činjenica da će danas pred jedan od najvažnijih mečeva u sezoni protiv Borca (19.00, AS1) igrati bez drugog i trećeg strelca ekipe Darija Drežnjaka i Karla Žganeca

Zadar je ove sezone napravio male izmene u rotaciji, nukleus tima sa Božićem i pomenutim centarskim dvojcem je zadržao, dok je konkurenciju pod obručima pojačao dovođenjem bivše zvezde Cibone - Lovrom Mazalinom. Radi se o najboljoj skakačkoj ekipi u Ligi, kao i o timu koji uzima najviše šuteva za tri poena, iako su po procentima tek 10. u takmičenju sa distance, dok im je glavna pokretačka snaga aktuelni MVP - Luka Božić. Zadar je trenutno u seriji od 11 pobeda u svim takmičenjima i nema sumnje da biti jedan od najatraktivnijih timova za gledanje kada počne plej-of.
 

MN Press

 

BUDUĆNOST (18-6) JURI DRUGU TITULU I PREDNOST DOMAĆEG TERENA U PLEJ-OFU

Još od starta sezone, kada je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, odlučila da "odreši kesu" i pojača budžet ekipi iz "Morače", znalo se da će internacionalni tim Budućnosti ponovo biti u najužem krugu za vrh tabele. A, evo, tri kola pre kraja regunarlnog dela prvenstva, bore se za drugo mesto sa aktuelnim osvajačem takmičenja. Od dolaska Andreja Žakelja sredinom novembra, Podgoričani su podigli formu i zabeležili nekoliko velikih pobeda u Evrokupu, ali su danak u takmičenju ipak platili tesnim porazima u mečevima gotovo na jednu loptu. Sada, kada više ne moraju da brinu za međunarodnu scenu, gde su pred narednu fazu, ostali prvi tim ispod crte, Budućnost ima svo vreme ovog sveta da se posveti završnici ABA lige. 

Sudeći po rezultatima u proteklom periodu, crnogorski tim spremno dočekuje plej-of, a pobedničku seriju koja je trajala od kraja decembra, tokom koje su i razbili Crvenu zvezdu (84:62), prekinuta je tek sinoć u Železniku. Pre tog duela, Podgoričani su vezali 10 pobeda, a ključni meč sa Partizanom u borbi za drugo mesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu, odigraće 30. marta u "Morači". U pitanju je tim sa odličnim procentima u rukama, koji se u napadu mahom oslanja na centarsku liniju - Kamenjaš - Tanasković, dok je drugi strelac ekipe Jogi Ferel, koji je u Podgorici nedavno zamenio Kolbija Rosa.

U skoku, kao i u ostalim defanzivnim parametrima, nisu naročito dominantni, iako u svojim redovima imaju brojne atlete iz inostranstva. Ali, su zato prvi u Ligi po broju tranzicionih poena i drugi što se tiče koševa iz reketa, iza Mege. Biće ovo njihovo 10. uzastopno ušešće u plej-ofu ABA lige i sudeći po uigrnosti rostera i prikazanim rezutatima od dolaska slovenačkog stručnjaka, Podgoričani nisu bili jači još od 2018. godine, kada su se poslednji i prvi put popeli na regionalni tron.

MN Press

 

KRAH SEZONE ILI JOŠ JEDNA TITULA U VITRINAMA PARTIZANA (17-6) 

Dok Partizan uveliko bije ljutu bitku za mesto u plej-inu Evrolige, aktuelni šampion regionalnog takmičenja ulazi u završnicu ABA lige u ne tako sjajnom izdanju. Sezona Obradovićevih momaka na domaćoj sceni nije bila idealna. Po treći put u nizu prepustili su "Žučkovu levicu" najvećem rivalu, a ukoliko ostanu i bez trofeja na Jadranu, može se reći da je ova sezona bila u najmanju ruku, košmarna! Naravno, ne računajući na rezultate koje crno-beli budu napravili u Evropi. Ove sezone Partizan je pretrpeo velike kadrovske promene. Čekajući na Nikolu Mirotića, ostali su možda i bez boljih opcija na tržištu, a nova i ne toliko uigrana centarska linija, sigurno je ostavila danak na fluidnu igru crno-belih, o kojoj je brujala cela Evrope prošle sezone. 

Ove takmičarske godine Partizan je upisao šest poraza u ABA ligi, koliko je u cele dve prethone sezone i sudeći prema rezultatima od kraja januara i početka februara, u završnicu regionalnog takmičenja ulaze ne baš najboljem svetlu. Zbog jakog ritma tokom čitave sezone, crno-beli imali su brojnih kadrovskih problema. Bilo je potrebno i vremena da se pojedini igrači uigraju i naviknu na sistem Željka Obradovića, pa su logično, i rezultati kaskali, a osma titula u ABA ligi bi im svakako spasila sezonu. To je inače jedan od glavnih ciljeva Obradovića ove sezone, što je ponovio više puta, pa je samo ostalo pitanje sa kojeg će mesta njegovi izabranici krenuti u odbranu trofeja. 

Budući da je liderska pozicija izgubljena posle "večitog derbija" krajem januara, kada je i krenula ona neslavna serija od pet uzastopnih poraza u svim takmičenjimaa, crno-belima je ostalo da se bore za drugo mesto na tabeli. Scenario koji svakako nisu očekivali navijači pred početak sezone, naročito dok su svakog časa čekali Mirotića da sleti iz Barselone. Ali, ko zna, vreme će pokazati da li će taj "hladan tuš" i sve što se izdešavalo u toku sezone, biti prekretnica na kraju kada se budu svodili računi i bude odlučivalo o najboljoj ekipi u regionu.

 

MN Press

 


Regularni tok sezone AdmiralBet ABA lige traje do 5. aprila. Četvrtfinalna runda koja se igra na dve pobede, na programu je 12. i 19. aprila, dok će se eventualne majstorice igrati 26. aprila.

Polufinala su zakazana za 26. april, 3. i 9. maj, dok se finale igra na tri pobede, a datumi su: 19, 21, 24, 26 i 29. maj. 
 

 

Standings provided by Sofascore