Vesti iz fudbala

SP za fudbalerke na Areni: Mušovićeva i Skandinavke žele finale

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.08.2023 07:49
SP za fudbalerke na Areni: Mušovićeva i Skandinavke žele finale Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Fudbalerke Švedske su oduševile na ovom Mundijalu u Australiji, jer su dominirale u Grupi, zatim su eliminisale svetske šampionke Amerikanke, pa sjajne Japanke i na putu za šampionski trofej i veliko finale stoji im danas Španija (10.00, TV Arena Premium 1).

Šveđanke na golu imaju Zećiru Mušović, golmana za najveće domete, heroinu penal serije protiv SAD u osmini finale. Poreklom je iz Srbije, njeni su rodom iz Prijepolja. Rođena je u Falunu, crna kosa i osmeh je razliku od Šveđanki, a posle osam godina u Rosengardu, od 2021. godine brani boje engleskog Čelsija.

Najbolje igračice Švedske uglavnom igraju u premijerligaškim klubovima Engleske, njih tri su članice Arsenala - Ilestad, Hurtig i Blakstenius, saigračica Mušović u Čelsiju je Kenerid, odlična Angeldal nosi ders Mančester sitija, a Benisonova i Bjronova su u Evertonu. Jedna od najboljih fudbalerki Fridolina Rolfo najbolje poznaje rivalke iz Španije jer nosi dres Barselone.

Reprezentacija Španije uglavnom je sastavljena od fudbalerki dva najjača kluba - Barselone i Real Madrida. Njih osam je iz Reala, a njih devet iz Barse. Preostale igraju u Valensiji, Atletiko Madridu i Levanteu, dok je iskusna goilgeterka Henifer Ermoso članica meksičke Pačuke.

Debakl od Japana u grupi (0:4), nije uticao mnogo na psihologiju fudbalerki Španije jer su u osmini finala deklasirale Švajcarsku (5:1), a u četvrtfibalu su posle produžetka bile bolje od Holandije, do pre neki dan aktuelne vicešampionske sveta.

Sutra će domačin Australija igrati za prvo finale SP protiv Engleske.

Polufinale SP za fudbalerke

Utorak

Švedska - Španija 10.00 (TV Arena Premium 3)

Sreda

Australija - Engleska 12.00 (TV Arena Premium 3)