Vesti iz fudbala

Antić i Pižon znali sa Bugarskom, red je na Stojkovića: Sadašnji selektor na tragu zaostavštine prethodnika

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2023 13:19
Antić i Pižon znali sa Bugarskom, red je na Stojkovića: Sadašnji selektor na tragu zaostavštine prethodnika MN Press

Najbolji fudbaleri Srbije ili najzdraviji među njima u ovom trenutku, večeras u Razgradu igraju treću utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine (20.45, TV Arena 2 Premium), a jedan od razloga za optimistička očekivanja crpe iz činjenice da su "orlovi" dobili oba meča sa Bugarskom u samostalnoj eri naše države.

Istina, učinili su to neki drugi reprezentivci, predvođeni drugim selektorima, a bitna je razlika i u karakteru tih susreta, obzirom na to da su oba bila prijateljska. Prvi se desio 19. novembra 2008. godine, u Beogradu, povodom oproštaja Sava Miloševića od nacionalnog tima. Centralna figura duela dao je dva od šest golova našeg tima, ali i promašio dva penala, dok su gosti samo jednom zatresli mrežu.

Dok je meč na stadionu Partizana bio krcat pogocima, na utakmici na nacionalnom stadionu "Vasil Levski" u Sofiji, 17. novembra 2010. godine, viđena je samo jedna golmanska kapitulacija i to tadašnjeg čuvara mreže Bugarske. Gol za ekipu selektora Vladimira Petrovića Pižona postigao je Nikola Žigić u finišu susreta.

Sada su na potezu Dragan Stojković i njegovi izabranici, rešeni da novom pobedom zacementiraju lidersku poziciju u G grupi. Kao jedina reprezentacija sa maksimalnim učinkom, pošto su Dušan Tadić i družina, sa identičnih 2:0, savladali Crnu Goru i Litvaniju. 

Što se tiče ukupnog skora srpsko-bugarskih fudbalskih duela, računajući statistiku onih u vreme prethodnih državnih zajednica u čijem smo sastavu bili, naša selekcija vodi sa ubedljivih 19:7 u pobedama, dok je preostalih šest utakmica završeno nerešenim rezultatima.