Vesti iz fudbala

Pešić poništio magiju Docića, Crvena zvezda osvojila Kup Srbije i ispisala istoriju

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

25.05.2023 22:59
Pešić poništio magiju Docića, Crvena zvezda osvojila Kup Srbije i ispisala istoriju MN Press

Crvena zvezda je posle preokreta savladala Čukarički 2:1 (0:1) osvojila Kup Srbije i to 27. put u klupskoj istoriji! Aleksandar Pešić je sa dva pogotka u nastavku poništio fenomenalan gol Marka Docića direktno iz kornera i ovu generaciju Crvene zvezde uveo u klupske anale jer je ostvarena prvi put treća uzastopna dupla kruna. U odličnom finalu, Čukarički nije uspeo da izdrži veliki pritisak Crvene zvezde u drugom delu, ali je pokazao zašto je ove sezone treći klub u Srbiji.

Došao je Čukarički na stadion "Rajo Mitić" bez šestorice igrača, ali sa jasnim planom kako da se brani, a posebno kako da ugrozi Crvenu zvezdu. Kada su uspeli da anuliraju početni pritisak crveno-belih, da sa trojicom štopera i dvojicom bekova u nešto zbijenijim linijama, zatvore sve prilaze Beliću, uzdali su se u magiju kapitena Marka Docića koji je izveo tri male čarolije.

I jednu pozlatio na spektakularan način - direktno iz kornera, za analae i almanahe borbe za ovaj trofej. Imao je petlju Docić u 21. minutu da proba da iznenadi Milana Borjana i lopta je savršenom putanjom zaparala mrežu iza leđa kapitena šampiona. Detalj za aplauze i naklon.

A, tom korneru je prethodilo je prvo majstorstvo Docića, lopta iza linije odbrane na visinu peterca. Borjan je zaustavio prvo udarac Ivanovića, a zatim je Badamosijevu loptu skrenuo do stative. Posle tog kornera uzsledila je magija. I to nije bilo sve od majstora Docića, novi korner, savršen, udarac glavom levog beka Tošića je zakačio Borjan, a Dragović sa gol linije poslao je loptu u polje!

Zvezda je od tog momenta pojača ritam igre, imala je dve kolosalne prilike za izjednačenje. Katai je posle karambola sa pet metara loptu poslao ka mreži, ali se na gol liniji našao napadač Ivanović i psrečio najgore. U smiraj prvog dela, golman Belić je odbranio udarac Bukarija, a Mirko Ivanić sa dva metra nije uspeo da pošalje loptu u mrežu!

Morala je Crvena zvezda da reaguje u nastavku, ali samopouzdanje igrača, a pre svega disciplina u igri, koncentracija bili su na najvišem nivou. Pojačala je Zvezda ritam, rastrčali u se igrači, stvarali su i prilike. Katai je za malo bio neprecizan sa 16 metara, Ivanić je u 58. minutu prokockao drugu veliku priliku kada je sa desetak metara šutirao preko prečke. Ređali su se napadi, udarci igrača šampiona, ali Belić je odolevao sve do 61. minuta. 

Kings Kangva, koji je zamenio Kangu, pogodio je Aleksandra Pešića na tri metra od gola Belića i napadač je zakucao loptu glavom u mrežu.

Stigla je Zvezda "na vreme" do željenog izjednačenja i nastavila je da opseda gol Čukaričkog koji je znao da mora da odoli i sačeka još neku priliku iz kontre i prekida. Trener crveno-belih uveo je i drugog napadača Marka Rakonjca kako bi dodatno opteretio poslednju liniju Čukaričkog i ta odluka naplaćena je u 76. minutu. Bukari je osvojio loptu na centru, uposlio Ivanića koji je pravovremeno ostavio Aleksandra Pešića da potvrdi golgeterski gen i izraste u junaka finala.

Izveo je Marko Docić još jednu magiju u 80. minutu, izveo je skoro savršen prekid, a lopta se na žalost igrača Čukaričkog, a na sreću golmana Milana Borjana odbila od stative! Pokušao je i Badamosi atraktivno ali nedovoljno precizno, pa je Zvezda uspela da se odbrani i da ipak zasluženo odbrani treći put duplu krunu.

Crvena zvezda - Čukarički 2:1 (0:0)

 

Stadion: "Rajko Mitić"
Sudija: Milan Mitić
Strelci: Pešić u 61. i 76. za Crvenu zvezdu, a Docić u 21. minutu za Čukarički.

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Vigo (od 58. L. Nikolić), Eraković, Dragović, Azarov (od 78. Rodić) - Mijailović, Kanga (od 58. Kangva) - Bukari, Katai (od 72. Rakonjac), Ivanić - Pešić.

ČUKARIČKI: Belić - Drezgić, Kovačević (od 81. L. Stojanović), Tošić - Rogan, Miladinović (od 81. Tomović), Docić, Stevanović - Ivanović (od 86. Aganspahić), Badamosi, Adžić (o 64. Ovusu).