Vesti iz fudbala

Kadeti se spremaju za Evropsko prvenstvo: Luković zbog nediscipline precrtao fudbalera sa spiska

komentari (0)

Izvor: Tanjug

11.05.2023 17:54
Kadeti se spremaju za Evropsko prvenstvo: Luković zbog nediscipline precrtao fudbalera sa spiska MN Press

Kadetska fudbalska reprezentacija Srbije (igrači do 17 godina), okupila se danas u SC FSS u Staroj Pazovi i počela pripreme za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj, koje će biti održano od 17. maja do drugog juna.

Selektor kadeta, Aleksandar Luković, izjavio je da je zadovoljan atmosferom u ekipi:

"U Staroj Pazovi ćemo trenirati do ponedeljka kada u popodnevnim satima krećemo ka Mađarskoj. U utorak i sredu imamo po jedan trening, a u četvrtak startujemo na završnom turniru protiv reprezentacije Slovenije. Raspoloženje igrača je na izuzetno visokom nivou, svesni su prilike koja ima se pružila i orni da na prvom velikom takmičenju u svojoj karijeri ostave dobar utisak. U ovom uzrastu, mnogo pažnje poklanjamo razvoju igrača, ali ne zanemarujemo ni takmičarski aspekt i želja nam je da u Mađarskoj svoju zemlju predstavimo na najlepši mogući način. Učešće na EP je odličan podsticaj, ne samo za igrače, već i za sve nas u stručnom štabu kadetske reprezentacije", rekao je Luković, prenosi zvanični sajt FSS.

Na širem spisku igrača koji je Luković objavio krajem prošle nedelje, bilo je ukupno 23 fudbalera:

"Po UEFA pravilniku možemo da prijavimo 18 igrača i dva golmana. Nažalost, neko će u ponedeljak morati da otpadne i to su profesionalne odluke koje ja kao selektor moram da donesem. Momci shvataju da je kolektiv najvažniji, maksimalno su fokusirani na obaveze u reprezentaciji i daju sve od sebe da održimo pozitivnu energiju koja nas krasi od prvog okupljanja", naveo je selektor kadetske reprezentacije Srbije.

On je otkrio da je sa spiska putnika za Mađarsku precrtao napadača Vojvodine Lazara Jovanovića:

"Moram da podsetim da sam po preuzimanju ove generacije, napravio interni dogovor sa igračima i uspostavio kodeks ponašanja koji je u protekle dve godine bio ključni faktor u stvaranju pozitivnog ambijenta u ekipi. Selekcija je proces koji traje, jedan od najvažnijih kriterijuma je odnos igrača prema obavezama i njihovo ponašanje, kako u nacionalnom timu, tako i svojim klubovima. Shodno tome, doneo sam odluku da sa spiska putnika za Mađarsku precrtam Jovanovića. Napadač Vojvodine je napravio disciplinski prekršaj koji se kosi sa mojim uverenjima i sa vrednostima koje svi zajedno promovišemo u reprezentaciji. Obavio sam sa njim razgovor, mislim da je shvatio poruku. Za mene su svi igrači isti i oni to vrlo dobro znaju. Lazar je veliki talenat našeg fudbala, njegovi igrački kvaliteti uopšte nisu sporni. Moj dobronameran savet mu je da iz ove situacije izvuče pouku i da bude bolji", rekao je Luković.

On je istakao da ima obavezu da našu decu uči pravim vrednostima:

"Svi zajedno, porodica, stručnjaci, treneri u klubovima, mi kao selektori i pedagozi, generalno celo društvo, moramo te momke da izvedemo na pravi put i da pošaljemo poruku da jedan igrač koji brani boje svoje reprezentacije mora u svakom trenutku da bude pozitivan primer i da shvati da njegovi potezi imaju posebnu odgovornost i težinu. Prošao sam kroz njihove godine, bio sam u mlađim selekcijama i pokušavam da ih naučim da je grupa najvažnija i nikome nije dozvoljeno da iskače iz okvira te celine", dodao je Luković.

Srbija će na EP igrati u grupi sa Slovenijom, Italijom i Španijom:

"Detaljno smo analizirali sve rivale i jasno je da ćemo imati vrlo težak zadatak. Iskreno, ne slažem sa onima koji tvrde da nismo imali sreće u žrebu. Vrlo sam zadovoljan grupom i niko ne može da nam zabrani da verujemo u podvig. Moja poruka igračima je da uživaju u turniru, mečevi će se igrati na predivnim stadionima i postoje svi preduslovi da se pokažu u najboljem svetlu. Žao mi je što i selekcija do 19 godina nije izborila plasman na završni turnir. Imamo talentovane igrače u svim uzrastima, treba samo verovati u struku. S obzirom na blizinu zemlje domaćina, očekujem i veliku podršku naših ljudi na tribinama koja će ovim momcima puno značiti u duelima sa Slovenijom, Italijom i Španijom", zaključio je Luković.